Ministrė A. Bilotaitė gyvena paralelinėje realybėje

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/mini... 2022-10-27 18:50:00, skaitė 188, komentavo 3

Ministrė A. Bilotaitė gyvena paralelinėje realybėje

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje Seimo narys socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas ir Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė kreipėsi į visuomenę – ir Vidaus reikalų ministeriją (VRM).

Tęsdama savo anksčiau išsakytą mintį, kad „tai tik laiko klausimas, kada visos problemos, kurias VRM bando glaistyti ir maskuoti, iškils į paviršių“, R. Katinienė įspėja: dėl nesibaigiančių reformų, negerėjančios finansinės padėties pareigūnai masiškai traukiasi iš tarnybos. Jau artimiausiu metu galime sulaukti pareigūnų protestų.

Pasak R. Katinienės, „vidaus reikalų ministrės pagyros apie augusį finansavimą rodo, jog ministrė nelabai nutuokia apie situaciją arba gyvena kažkokioje paralelinėje realybėje, nes didesnį policijos sistemos finansavimą „prarijo“ sparčiai auganti infliacija, o realus pareigūno atlygis yra toks, kad garsiai jo įvardinti nesinori.“

Anot profsąjungos pirmininkės, per kelerių metų laikotarpį policijos pareigūnų skaičius sumažėjo keliais tūkstančiais.

Komentuodamas ministrės A. Bilotaitės ketinimus toliau eiti „optimizacijos keliu“ – naikinti ir jungti struktūrinius padalinius, nes tai esą leidžia sutaupyti lėšų ­– K. Vilkauskas įspėja, kad „dabartinėje situacijoje didžiausią grėsmę mūsų viešajam saugumui kelia policijos pareigūnų skaičiaus mažėjimas“.

„Gauname vis daugiau signalų ne tik iš didmiesčių, bet ir iš regionų, kad pareigūnai negali tinkamai atlikti savo funkcijų ir pareigų. Tų funkcijų daugėja kasdien, policija talkina kitoms tarnyboms, pasitelkiama ekstremaliose situacijose, bet motyvacijos dirbti šį darbą – vis mažiau“, – pažymi parlamentaras.

K. Vilkauskas sako, kad šiame kontekste pasigirdęs siūlymas naikinti Viešojo saugumo tarnybą (VST) yra visiškai nepriimtinas.

„Toks žingsnis – neleistinas. Ypač šioje situacijoje, kai trūksta pasirengusių profesionalių pareigūnų. Saugumas – vienas iš svarbiausių kriterijų, nusakančių visuomenės ir šalies gyvenimo kokybę. Ir kai matome, kad mažėja pareigūnų, kurie tiesiogiai ir kas dieną užtikrina mūsų visų saugumą, esant tokiems iššūkiams tiek viduje, tiek išorėje, turime aiškiai sau pasakyti: privalome turėti stiprius ir motyvuotus pareigūnus“, – įsitikinęs K. Vilkauskas.

Policijos profsąjungos pirmininkė taip pat pažymi, kad „įvairiausių krizių valdytojais“ tapę policijos pareigūnai – vis dar greta mažiausiai uždirbančiųjų.

„Pokyčiai po pokyčių, o gerų naujienų – jokių. Dabar turime situaciją, kai policijos pareigūnai turi daugiausia jiems priskirtų funkcijų, arti 30, tačiau darbo užmokestis – visiškai nepatrauklus. Policijos pareigūnai šiandien uždirba mažiausiai iš visų statutinių tarnybų. Policijos vadovų darbo užmokestis – pats mažiausias iš visų statutinių tarnybų. Norėtųsi kad politikai dabartinėje situacijoje susilaikytų nuo dar didesnę destrukciją įnešančios retorikos, kaip kad vakar atsiradęs pasiūlymas VST prijungti prie policijos. Tai dvi skirtingos tarnybos, atliekančios visiškai skirtingas funkcijas. Kyla grėsmė sunaikinti stiprią tarnybą. Negalima švaistytis tokiais pasiūlymais ir ateities vizijomis, kurios nėra išdiskutuotos“, – pabrėžia R. Katinienė.

K. Vilkausko nuomone, nedovanotina klaida buvo padaryta tuomet, kai buvo panaikinta Policijos akademija. Teko iš naujo kurti pareigūnų rengimo sistemą. Seimo narys su kolegomis socialdemokratais užregistravo projektą, kuriuo siūlo atkurti policijos kolegiją.

Socialdemokratai įspėja, kad „ministrės A. Bilotaitės eskaluojamos įtampos, chaosas, pasirinktas itin agresyvus ir konfrontacinis bendravimo ir komunikavimo stilius neigiamai veikia viešąjį saugumą, viešąją tvarką ir bendrą atmosferą visuomenėje.“

LRS inf.