Gintaras Furmanavičius: Kalėdos tikrai ateis, ir kokia bebūtų bet kurio miesto eglutė - ji yra tik simbolis, primenantis, kad prabėgo dar vieni metai

Autorius: Gintaras Furmanavičius Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-10-16 01:24:00, skaitė 309, komentavo 4

Gintaras Furmanavičius: Kalėdos tikrai ateis, ir kokia bebūtų bet kurio miesto eglutė - ji yra tik simbolis, primenantis, kad prabėgo dar vieni metai

Apie Kalėdas kalbėti dar tikrai labai anksti, nors jau daugelį metų prekybininkai perkėlė mūsų švenčių laukimo laiką į lapkričio pradžią, kuomet Vėlinių žvakutes prekybos vietose pakeičia kalėdiniai papuošimai ir raginimai iš labai anksto pasirūpinti dovanomis. Tačiau šiemet, kaip niekada anksti įsisiūbavo eilinis permanentinės sostinės šypsenos bei nuožmaus kovotojo su tujomis Neries pakrantėje sukeltas skandalas.

Šį kartą - dėl pagrindinės Vilniaus kalėdinės eglės, kuri miestui, besivejančiam Amsterdamą bei įpratusiam prie pastovaus išlaidavimo, kainuotų juokingus ketvirtį milijono miesto gyventojų eurų. Ir teisingieji portalai vėl turėtų galimybę mėnesį laiko transliuoti kasmetinį provincijos idiotizmo čempionatą - kurio miesto eglė gražiausia?

Iš karto susitarkime, kad reprezentacinė miesto šypsena niekada dėl nieko nebūna kaltas. Netikite? Skaičiuokime: jam dirbant teisingumo ministru, Baltarusijai buvo išduotas prieš kelias dienas Nobelio taikos premija apdovanotas tikras, o ne kažkokia kažkieno sugalvota mokytoja, opozicijos veikėjas Alesis Beliackis. Ar buvo kaltas ministras? Ne. Prieš rinkimus kartu su Eligijum daužęs korupcijos sieną ir Eligijų sučiupus ne už rankos, o už dėžutės - kas pirmasis nurūko pas tetą Dalią į Daukanto aikštę pabučiuoti žiedo ir gauti išrišimą? Sostinės meras. Gavo? Gavo. O tokį tyliai užtrintą skandaliuką su Jeep arenos pirkimu pamenate? Aišku, kad ne. Primenu: Vilniaus savivaldybė nusprendė įsigyti Jeep areną. Kaip aiškina savivaldybės tarybos narys Žilvinas Šilgalis, meras tvirtino, kad tikrai susiderės su pardavėju ir kaina nebus didesnė, kaip 2,5 mln. eurų. Derybos su pardavėju tuo metu jau vyko, „tačiau dviejų turto vertinimų mero Remigijaus Šimašiaus savivaldybei kažkodėl neužteko. Trečiąjį užsakė lapkritį, o jis arenos kainą išpūtė iki kone 3,9 mln. eurų”. Meras kaltas? Ne. Apie jo vedybų santabarbarą net prisiminti gėda, kai priešpaskutinė žmona apie skyrybas sužinojo iš žiniasklaidos. Visi girdėjote ir apie naujausios žmonos įmonės laimimus milijoninius konkursus. Ir visur žmogus nekaltas, ir viešieji bei privatieji interesai nesupainioti. Amen…

Taigi, po šešių savaičių jaunikio kūrybinių atostogų kalėdinė sostinės eglė be jokių pristatymų ir diskusjų su miesto taryba buvo įvertinta gerokai daugiau, nei dviem šimtais tūkstančių eurų ir pasirašyta sutartis su įmone „Švenčių studija”, kuri turėjo ją pastatyti ir papuošti. Primenu, kad pernai, kai nebuvo karo, o energetiniai ištekliai buvo pigesni ne procentais, o kartais, miestas už eglutę sumokėjo 89 tūkstančius eurų. Kilo nemaža pasipiktinimo banga. Ir Šypsena, kaip yra įpratusi nėrė į krūmus. Prasidėjo nerišlios sapalionės apie tai, kad „laikas miesto ambiciją ir drąsą parodyti kitaip. Padarykime šiemet pačią kukliausią Kalėdų eglutę (arba tiesiog pernykštę). Likę pinigai tikrai gali būti panaudoti ar padėti Ukrainai kovoti bei nesušalti žiemą”. O kaigi įmonė, laimėjusi konkursą, pasirašiusi su savivaldybe sutartį ir galbūt praradusi kitus užsakymus, susidėliojusi resursus, pradėjusi pasirengimo darbus? Šypsena ir čia turi paaiškinimą: jis suprantantis, kad sutartis su įmone jau pasirašyta, o pinigai „jau leidžiami pirminėms idėjoms realizuoti“. Ir čia pat jis tvirtino apie procesą sužinojęs pavėluotai, tačiau teigė dar matantis galimybę „pasukti darnesniu ir nuosaikesniu keliu“. Girdite tą taip puikiai per dvi kadencijas išmoktą veblenimą? Juk jis nabagas visada apie viską sužino paskutinis, kaip ir jo buvusi žmona apie savo skyrybas. Savivaldybėje, kur be jo žinios nei piršto niekas nepajudina, na gal tik amžinasis Pakalnis su kokiu nekilnojamo su vystytoju netyčia prasilenkia.

Jam net neužteko vyriškos drąsos ateiti į laidą televizijoje ir visiems paaiškinti, kas, kaip ir kodėl vyko su eglutės papuošimo istorija. Vietoj jo į studiją buvo deleguotas pakankamai žemos grandies savivaldybės klerkas, kurio pagrindinis tikslas - išsaugoti darbo vietą toje pačioje savivaldybėje.

Pabaigai - šleikštulį sukelianti citata iš tokį patį jausmą daugeliui keliančio veikėjo socialinio tinklo profilio: „Ir svarbiausia, ko noriu paprašyti visų - taip, vieni nenorės švęsti, kai Ukrainoje lyja fašistų bombomis, kiti sakys, kad gyvenimas neturi sustoti. Mes galime ginčytis iki negalėjimo dėl to, bet nepamirškime, kad tik numušime koncentraciją nuo to, kas šiuo metu svarbiausia - pagalba Ukrainai.” Šioje vietoje negaliu nepritarti toje pačioje televizijos laidoje vieno Lietuvos įtakotuko išsakytai minčiai, kad gal jau užteks naudoti Ukrainą ir joje vykstantį karą kaip skalbimo miltelius savo idiotizmui, negebėjimui ir kvailumui atplauti.

Kalėdos tikrai ateis, ir kokia bebūtų bet kurio miesto, miestelio ar mūsų namų šventinė eglutė - ji yra tik simbolis, primenantis mums visiems, kad prabėgo dar vieni metai. „Kol širdyje žinome, kokios turėtų būti Kalėdos, Kalėdos yra”, - taip prieš daug metų rašė žymus Amerikos žurnalistas Erikas Sevareidis.