Prezidento Adamkaus buvusiam slaptajam kankinimų kalėjimui ieškomas interjero projektuotojas

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/prezident... 2022-10-04 18:13:00, skaitė 180, komentavo 1

Prezidento Adamkaus buvusiam slaptajam kankinimų kalėjimui ieškomas interjero projektuotojas

Kairėje – jaukioje vietoje šalia Vilniaus įkurto slaptojo kankinimų kalėjimo pastato fragmentas. Viduryje – Teisingumo ministrės Ewelinos Dobrawoskos atvaizdo fragmentas iš jos asmeninės paskyros visuomeniniame tinkle. Dešinėje – slaptojo kankinimų kalėjimo įkūrėjas, prezidentas Valdas Adamkus.

Kalėjimų departamentas ieško interjero projektuotojų buvusioms prezidento Valdo Adamkaus slaptojo kankinimų kalėjimo patalpoms šalia Vilniaus, Antavilų gyvenvietėje.

Anksčiau Valstybės saugumo departamentui (VSD) priklausiusiame pastate ketinama įrengti bausmių vykdymo sistemos darbuotojų mokymo centrą.

Kalėjimų departamento paskelbto konkurso laimėtojai turės parengti ir suderinti projektą per du mėnesius po sutarties pasirašymo, taip pat prižiūrėti projekto techninį įgyvendinimą – tam numatytas dar 10 mėnesių terminas.

Pasiūlymų bus laukiama iki spalio 6 dienos.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska pažymėjo, kad patalpos Antaviliuose sostinės pakraštyje yra „geros kokybės“, jos pasirinktos atsižvelgiant į „ekonominę situaciją ir faktines galimybes laiku realizuoti projektą“, taip pat įsiklausius architektų rekomendacijų.

„Antaviliuose esančiame pastate, pasak žmogaus teisių gynėjų, amžiaus pradžioje veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas. Tą patį tvirtina ir Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT), o valstybė iki šiol tai neigia“, - skelbia nepriklausoma Lietuvos žiniasklaida.

Teisingumo ministerija planuoja, jog jau nuo kitų metų visi pareigūnai galės kelti kvalifikaciją moderniai įrengtose patalpose, o naujokai turės „ir puikias gyvenimo sąlygas“.

Ekspertai.eu primena, kad 2018 m. gegužės 31 d. Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) priėmė sprendimą Lietuvai dėl prezidento Valdo Adamkaus įkurto slaptojo kankinimų kalėjimo šalia Vilniaus esančioje Antavilių gyvenvietėje.

Šis kalėjimas buvo įkurtas JAV spec. tarnybų prašymu, už tai V. Adamkaus komandai, kuri ryžosi šiam nusikalstamam žingsniui, buvo dosniai atsilyginta – grynais sumokėta milijonai eurų. Kalėjime be teismo buvo laikomi ir kankinami žmonės.

Vyriausybė jau ketverius metus iš eilės į valstybinę lietuvių kalbą verčia EŽTT sprendimą Lietuvai, dėl minėto slaptojo kankinimų kalėjimo, tačiau iki šiol nesėkmingai.

Šis slaptasis kankinimų kalėjimas išgarsino mūsų šalį visame pasaulyje – Lietuva vadinama violetine vieta.

Ekspertai.eu primena, kad mūsų valstybei buvo nurodyta dar iki 2018 rugsėjo 15 d. pareikšti kaltinimus ir iškelti baudžiamąją bylą tiems nusikaltimų vykdytojams, kurie įsteigė šį kalėjimą Lietuvoje – t. y. prezidentui Valdui Adamkui bei su šia nusikalstama veika susijusiems žmonėms iš Valstybės saugumo departamento (VSD), pirmiausia – jos tuometiniam vadovui, KGB rezervistui Arvydui Pociui.

Tačiau prabėgo daugiau negu ketveri metai, o Lietuvos prokuratūra ir toliau daro tai, ką ji geriausia moka – apsimeta atliekanti ikiteisminį tyrimą ir jokių kaltinimų nepateikia.

Teisėsaugininkai viliasi, kad sulaukus prezidento V. Adamkaus mirties, visus nusikaltimo galus būtų galima nesudėtingai sukišti į vandenį.

Susiję:

Drastiškai sumažėjo dirbančių valstybės tarnautojų kiekis – dėl to užtruko vertimas dėl slaptojo kalėjimo

Tik prezidento V. Adamkaus mirtis Lietuvos vyriausybei ir prokurorams bus kaip akmuo nuimtas nuo kaklo

Violetinė pasaulio skylė Lietuva negrįžtamai susiurbė CŽV milijonus