"Neišmintinga" leisti Ukrainai prisijungti prie NATO - Kisindžeris

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.rt.com/news/563858... 2022-10-02 09:38:00, skaitė 298, komentavo 2

Buvęs JAV valstybės sekretorius teigė, kad Rusija savo įtakos sferą Rytų Europoje laiko "saugos diržu"

Buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris penktadienį pareiškė, kad Vašingtono bandymai įtraukti Ukrainą į NATO po Sovietų Sąjungos žlugimo nebuvo apdairūs. Kalbėdamas nepolitiniam JAV analitiniam centrui "Council on Foreign Relations", 99-erių metų diplomatas veteranas teigė, kad griuvus Berlyno sienai Vašingtonas bandė beatodairiškai įtraukti po savo skėčiu visas buvusias sovietinio bloko nares ir kad "visas regionas tarp Europos centro ir Rusijos sienos tapo atviras restruktūrizacijai".

"Rusijos požiūriu, tada Jungtinės Valstijos bandė visą šį regioną be išimties integruoti į Amerikos vadovaujamą strateginę sistemą", - sakė jis ir pridūrė, kad šis įvykis iš esmės panaikino istorinį Rusijos "saugos diržą".

Todėl Kisindžeris pabrėžė, kad "bandymas įtraukti Ukrainą į NATO nebuvo išmintinga Amerikos politika". Tačiau jis nemano, kad tai pateisina Rusijos prezidento Vladimiro Putino bandymus "netikėtu puolimu" vėl įtraukti Ukrainą į Maskvos įtakos sferą.

Kisindžeris teigė nežinąs, ar įmanoma sudaryti taiką su Rusijos vadovu, tačiau pabrėžė, kad Vakarai "turi ieškoti galimybių sudaryti susitarimą, kuris užtikrintų Ukrainos laisvę" ir išlaikytų šalį Europos sistemos dalimi.

Be to, Kisindžeris išsakė nuomonę, kad tam tikra prasme Rusija "jau pralaimėjo karą", nes jos gebėjimas grasinti Europai konvenciniais išpuoliais, kuriuo ji naudojosi dešimtmečius ar net šimtmečius, "dabar akivaizdžiai įveiktas".

Nepaisant to, buvęs valstybės sekretorius davė suprasti, kad anksčiau ar vėliau Vakarai ir Rusija turi pradėti dialogą. "Tam tikras dialogas, galbūt neoficialus, galbūt žvalgomasis, yra labai svarbus", - pakartojo jis ir pridūrė, kad "branduolinėje aplinkoje" toks rezultatas yra geriau nei "sprendimas mūšio lauke".

Rugpjūčio pradžioje Kisindžeris perspėjo, kad JAV atsidūrė "ties karo su Rusija ir Kinija riba dėl klausimų, kuriuos iš dalies sukūrėme mes", teigdamas, kad Vašingtonas atsisakė tradicinės diplomatijos, nes siekė "ne įsiskverbti į jų mąstymą, o "pakeisti ar pasmerkti savo pašnekovus".