Forbes: Karo su Rusija atveju NATO turi mažai galimybių laimėti

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/12/forb... 2015-12-14 11:57:07, skaitė 3623, komentavo 0

Forbes: Karo su Rusija atveju NATO turi mažai galimybių laimėti


Nuotrauka: REUTERS/Eduard Korniyenko

Labiausiai Pentagonas bijosi, kad Rusija gali užpulti Baltijos šalis, ir padaryti tą per kokias 2-3 dienas, rašo Forbes apžvalgininkas Loren Thompson. Ir tada NATO šalims teks stoti jų ginti, o greita organizuoti tinkamą atsakymą Kremliaus karo veiksmams aljansui nepavyks, įsitikinęs straipsnio autorius.

„Visas aljanso rytinis sparnas yra pažeidžiamas galimo karinio įsikišimo, turint omenyje rusų pajėgų artumą ir natūralių barjerų nebuvimą greitam artėjimui“ – tvirtina Thompsonas. Tuo labiau, kad pasak jo, po konflikto Ukrainoje vakarų karo ekspertai daugiau nebemano, kad gali numatyti Rusijos veiksmus. „Tad, karo Europoje tikimybė vėl tapo pagrindine problema, o tai antžeminiai karo veiksmai, kurių pagrindinė našta užguls amerikiečių kariuomenės pečius“.

Tam tikromis sąlygomis, mano straipsnio autorius, Putinas netgi gali nugalėti NATO pajėgas ir sugriauti ir be to silpną politinę santvarką Europoje. Tokio susidūrimo rezultatas priklauso nuo eilės faktorių, ir Thompsonas išvardija keletą iš jų.

Ir taip, pavyzdžiui, dalyvavimas operacijose pietvakarių Azijoje pastarųjų penkiolikos metų eigoje išmokė JAV pajėgas kovoti prieš neorganizuotas grupuotes, tačiau tuo pačiu susilpnino kariškių pozicijas kovoje su priešu, turinčiu savo arsenale tankus, artileriją ir karo lėktuvus.

Kariškių ir sraigtasparnių skaičius sumažėjo, o modernizacija skiriama visai nedaug investicijų. Kalbant apie amerikiečių kariuomenės buvimą Europoje – ji susitraukė iki dviejų brigadų, kurių visiškai nepakanka norint atsilaikyti prieš galimą Rusijos puolimą.

Antra, Rusija istoriškai yra įpratusi vykdyti karo veiksmus sausumoje, ir ji turi milžiniškų geopolitinių pranašumų galimame konflikte. Rusija pastoviai rengia karinius mokymus netoliese Estijos, Ukrainos ir kitų valstybių, kurias ji gali užpulti, pasienio, rašo straipsnio autorius.

Turint omenyje, kad Rusijos vakaruose išdėstytas didelis skaičius karo pajėgų, kurios gali pradėti įsiveržimą be įspėjimo, Maskva pajėgi pastatyti Vakarus prieš jau įvykusį teritorijos užėmimo faktą, ypač turint omenyje tuos vidinius prieštaravimus aljanso viduje, kurie atsiras bandant atrasti bendrą sprendimą. Prie viso to, antžeminės JAV karo pajėgos daugumoje yra dislokuotos toli nuo regiono apie kurį eina kalba.

Be to, amerikiečių kariuomenė treniruota kovoti tokiomis sąlygomis, kurioms esant ji turi pastovų karinį palaikymą iš oro. Tačiau, kalbant apie atvejį su Rusija šis scenarijus nepraeis, įspėja autorius: rusų raketinės sistemos gali numušti bet kurį lėktuvą, neaprūpintą mažo triukšmingumo technologijomis ar kitomis tokio tipo sistemomis. Pavyzdžiui, į rusų oro-priešraketinių gynybos sistemų poveikio zoną patenka didelė dalis Lenkijos teritorijos.

Tačiau karinė-oro sfera – ne vienintelė, kur Rusija turi pranašumą, pastebi apžvalgininkas. „Rusijos kariuomenė tapo ne tik labiau profesionali, bet ir ėmė naudoti ginkluotėje daug patobulintos eilinės ginkluotės, tuo metu, kai Amerika ir jos sąjungininkai neinvestuoja pakankamai lėšų į naujų technologijų kūrimą. Amerikiečių kariuomenės atstovai vardina sritis, kuriose Rusija, tikėtina, aplenkė Jungtines Valstijas: šaudymo dideliais atstumais vykdymas, kova naudojant elektronines priemones, kiber-karai ir hibridiniai karai. Rusijos prieštankinsi ginklas taip pat yra laikomas rimta grėsme amerikiečių šarvuotosioms mašinoms.

Dar daugiau, kaip rašo Loren Thompson, Rusija gali pasinaudoti savo branduoliniu ginklu, juolab, kad karo doktrinoje tokia galimybė yra. Pats Putinas prisipažino, jog yra galvojęs apie tai, kad paruošti branduolines pajėgas į parengties režimą Ukrainos konflikto metu. Todėl straipsnio autorius pataria NATO karo strategams pagalvoti apie tai, jog konfliktas, kuris gali prasidėti kaip priešprieša už Baltijos valstybes ar Ukrainą, pasekoje gali pavirsti pasikeitimu branduoliniais smūgiais.

Amerikiečių kariuomenė turi grąžinti į Europą savo tankų dalinius, batalionus su Patriot sistemomis, karinius sraigtasparnius ir patobulintas aptikimo sistemas.

„Esant rimtoms pajėgoms paskirstytoms Europoje pastoviam buvimui ne tik padės išvengti grėsmės, bet ir suteiks Jungtinėms Valstijoms greito atsako galimybę, jeigu konflikto išvengti nepavyks“, – rašo Loren Thompson savo straipsnyje skirtame Forbes.

Sarmatas.lt redakcijos komentaras:

Kiekvienas perskaitęs šį straipsnį turėtų gerai susimąstyti, kokiu tikslu tokie straipsniai rašomi (užsakomi) ir publikuojami. Tai nėra informacinis straipsnis, liaupsinantis Rusijos galią. Tai parengiamasis straipsnis prieš vykdant platesnio mąsto propagandos kampaniją, po kurios gali sekti (tikėtina) tas minimas Forbes straipsnyje amerikiečių dalinių dislokavimas Europoje pastoviam buvimui. O kol kas mes (lietuviai), šio Rusijos galimo (ar įsivaizduojamo) puolimo fone,  už milžiniškas mums sumas perkame karinę techniką.

forbes.com