Europos atsakas Rusijai į organizuojamus Ukrainos regionų prijungimus prie Rusijos

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/euro... 2022-09-22 17:50:00, skaitė 335, komentavo 3

Europos atsakas Rusijai į organizuojamus Ukrainos regionų prijungimus prie Rusijos

ES šalys kuo greičiau įves naujas sankcijas Rusijai dėl planuojamų referendumų Donbaso, Zaporožės ir Chersono regionuose, Briuselis ir toliau teiks karinę paramą Kijevui. Tai trečiadienį pareiškė ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Žozepas Borelis spaudos konferencijoje po neformalaus bendruomenės užsienio reikalų ministrų susitikimo.

„Papildomos ribojančios priemonės prieš Rusiją bus įvestos nedelsiant, kuo greičiau derinant su mūsų partneriais, – sakė Borelis. – <…> Mes ir toliau remsime Ukrainos pastangas tiekdami karinę techniką pagal poreikį.“

Borelis sakė, kad naujos ES sankcijos Rusijai bus asmeninės ir sektorinės.

„Šiandien akivaizdu, kad mes ir toliau teiksime ir plėtosime karinę paramą tiekdami ginklus Ukrainai. Taip pat tirsime ir priimsime naujus apribojimus – tiek asmeninius, tiek sektorinius“, – sakė Borelis. Jis nepatikslino, apie kokias sankcijas kalba, pažymėjo, kad buvo priimtas tik politinis sprendimas.

Vasario 24 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie specialiąją operaciją Ukrainoje, atsakydamas į Donbaso respublikų vadovų prašymą padėti. Po to JAV, ES, JK ir kelios kitos valstybės įvedė sankcijas Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims. Be to, Vakarų šalys Kijevui pradėjo tiekti ginklus ir karinę įrangą už sumas, kurios šiuo metu vertinamos milijardais dolerių.

Rugsėjo 19 dieną Luhansko ir Donecko liaudies respublikų visuomeniniai rūmai (LLR ir DLR) kreipėsi į respublikų vadovus Leonidą Pasečniką ir Denisą Pušiliną su iniciatyva nedelsiant surengti referendumus dėl prisijungimo prie Rusijos. Kitą dieną LPR ir DPR valdžia paskelbė, kad referendumas vyks rugsėjo 23–27 dienomis. Taip pat rugsėjo 20 d. Chersono ir Zaporožės regionų administracijos paskelbė apie planus surengti referendumus tomis pačiomis datomis.

BV inf.