JAV iždas rekomenduoja ištirti skaitmeninio dolerio sukūrimo galimybes

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://apnews.com/article/cry... 2022-09-21 09:51:00, skaitė 205, komentavo 1

JAV iždas rekomenduoja ištirti skaitmeninio dolerio sukūrimo galimybes

VAŠINGTONAS (AP) - J. Bideno administracija žengia dar vieną žingsnį link centrinio banko skaitmeninės valiutos, vadinamosios skaitmeninio dolerio, kūrimo, teigdama, kad tai padėtų sustiprinti JAV, kaip pasaulio finansų sistemos lyderės, vaidmenį.

Baltieji rūmai penktadienį pranešė, kad kovo mėn. prezidentui Joe Bidenui išleidus prezidento įsaką, kuriuo įvairios agentūros raginamos ieškoti būdų, kaip reguliuoti skaitmeninį turtą, agentūros parengė devynias ataskaitas apie kriptovaliutų poveikį finansų rinkoms, aplinkai, inovacijoms ir kitiems ekonominės sistemos elementams.

Iždo sekretorė Janet Yellen sakė, kad viena iš Iždo rekomendacijų yra ta, kad JAV "paspartintų politikos ir techninį darbą, susijusį su potencialia centrinio banko skaitmenine valiuta (CBDC), kad Jungtinės Valstijos būtų pasirengusios, jei būtų nuspręsta, kad CBDC atitinka nacionalinius interesus".

"Šiuo metu kai kurie mūsų dabartinės mokėjimo sistemos aspektai yra per lėti arba per brangūs", - sakė Jellen ketvirtadienį per pokalbį su žurnalistais, išdėstydama kai kurias ataskaitų išvadas.

Centrinio banko skaitmeninės valiutos skiriasi nuo esamų plačiajai visuomenei prieinamų skaitmeninių pinigų, pavyzdžiui, banko sąskaitos likučio, nes jos būtų tiesioginė Federalinės rezervų sistemos, o ne komercinio banko atsakomybė.

Nepriklausomo analitinio centro "Atlantic Council" duomenimis, 105 šalys, kuriose sukuriama daugiau kaip 95 % pasaulio bendrojo vidaus produkto, jau tiria arba yra sukūrusios centrinio banko skaitmeninę valiutą. Taryba nustatė, kad JAV ir Jungtinė Karalystė gerokai atsilieka kurdamos skaitmeninį dolerį ar jo atitikmenį.

Iždo departamentui, Teisingumo departamentui, Vartotojų finansų apsaugos biurui, Vertybinių popierių ir biržos komisijai ir kitoms agentūroms buvo pavesta prisidėti prie ataskaitų, kuriose būtų nagrinėjamos įvairios su skaitmeninio turto rizika, kūrimu ir naudojimu susijusios problemos. Kelios ataskaitos bus paskelbtos per ateinančias savaites ir mėnesius.

Kornelio universiteto prekybos profesorius Eswaras Prasadas, tyrinėjantis valiutų skaitmeninimą, sakė, kad Iždo ataskaitoje "teigiamai vertinama, kaip skaitmeninis doleris galėtų atlikti naudingą vaidmenį didinant asmenų ir įmonių mokėjimo galimybes", kartu pripažįstant su jo plėtra susijusią riziką. Jis sakė, kad ataskaita sudaro prielaidas kurti agentūros reglamentus ir teisės aktus, "galinčius pagerinti su kriptovaliutomis ir susijusiomis technologijomis susijusį naudos ir rizikos santykį".

Blokų grandinės asociacija, kuri lobizuoja įstatymų leidėjus Kapitolijaus kalvoje, pareiškime teigė, kad Baltųjų rūmų ataskaitos yra "praleista proga įtvirtinti JAV kriptovaliutų lyderystę".

"Šiose ataskaitose daugiausia dėmesio skiriama rizikai - ne galimybėms, - rašoma pareiškime, - ir nepateikiama esminių rekomendacijų, kaip Jungtinės Valstijos gali skatinti savo sparčiai augančią kriptografijos pramonę, įskaitant darbo vietų kūrimą, finansų sistemos tobulinimą ir platesnę prieigą visiems amerikiečiams."

Kapitolijaus kalvoje įstatymų leidėjai yra pateikę įvairių teisės aktų, skirtų kriptovaliutoms ir kitam skaitmeniniam turtui reguliuoti.

Sheila Warren, Kriptografijos inovacijų tarybos generalinė direktorė, elektroniniu paštu atsiųstame pareiškime teigė, kad ataskaita "atrodo, kad išmušama iš vėžių", ji sakė: "Nematome aiškių rekomendacijų".

Nacionalinės ekonomikos tarybos direktorius Brianas Deese'as žurnalistams sakė, kad "pastaraisiais mėnesiais kriptovaliutų rinkose kilo didelė sumaištis, ir šie įvykiai iš tiesų rodo, kad be tinkamos priežiūros kriptovaliutos gali pakenkti kasdienių amerikiečių finansiniam stabilumui ir mūsų nacionaliniam saugumui".

"Būtent todėl ši administracija mano, kad dabar labiau nei bet kada anksčiau, - sakė jis, - reikia apdairaus kriptovaliutų reguliavimo".

Penktadienį jis sakė, kad administracija planuoja "vykdyti išsamų veiksmų planą su prioritetiniais veiksmais, skirtais pagrindinėms kriptovaliutų keliamoms rizikoms - be kita ko, pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo - mažinti".