Amerikiečiai vis labiau baiminasi, kad demokratija žlugs

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.newsweek.com/ameri... 2022-09-02 10:36:00, skaitė 350, komentavo 9

Amerikiečiai vis labiau baiminasi, kad demokratija žlugs

Remiantis nauja Kvinipiako universiteto apklausa, vis daugiau amerikiečių yra susirūpinę, kad demokratijai JAV gresia žlugimas

Trečiadienį paskelbti apklausos rezultatai paskelbti prieš ketvirtadienio vakarą numatytą prezidento Džo Baideno (Joe Biden) kreipimąsi į tautą. Tikimasi, kad per kalbą J. Baidenas kalbės apie grėsmę demokratijai.

"Quinnipiac" apklausa parodė, kad 67 proc. amerikiečių mano, jog demokratijai gresia žlugimas, o 29 proc. apklaustųjų mano kitaip. Tai devyniais procentiniais punktais daugiau nei sausio mėn., kai "Quinnipiac" apklausos duomenimis, 58 proc. amerikiečių manė, kad JAV demokratijai gresia pavojus, o 37 proc. to nemanė. Be to, dėl to sutaria abi partijos: 69 proc. demokratų ir respublikonų teigė manantys, kad demokratijai gresia pavojus, taip pat 66 proc. nepriklausomų rinkėjų.

"Retą akimirką amerikiečiai sutaria dėl grėsmingo rūpesčio. Demokratija, tautos pagrindas, atsidūrė pavojuje", - sakė Kvinipiako universiteto apklausų analitikas Timas Malojus (Tim Malloy).

"Quinnipiac" apklausa buvo atlikta rugpjūčio 24-29 d. tarp 1584 suaugusių JAV gyventojų, jos paklaida +/-2,5 proc. Apklausoje dalyvavę 67 proc. amerikiečių yra susirūpinę dėl demokratijos ir šis skaičius artėja prie dalies amerikiečių, kurie išreiškė panašų susirūpinimą iškart po 2021 m. sausio 6 d. riaušių Kapitolijuje. 2021 m. sausio 11 d. paskelbtos "Quinnipiac" apklausos duomenimis, 74 proc. rinkėjų manė, kad JAV demokratijai iškilo grėsmė.

Sausio 6 d. riaušininkai šturmavo JAV Kapitolijų, bandydami sutrukdyti patvirtinti prezidento J. Bideno pergalę 2020 m. prezidento rinkimuose. Rinkimai buvo patvirtinti vėliau tą pačią dieną, kai Kapitolijus buvo išvalytas nuo riaušininkų.

Įvykių, susijusių su riaušėmis Kapitolijuje, tyrimai tebevyksta, įskaitant dviejų partijų Atstovų Rūmų Atskirojo komiteto, kuris, kaip tikimasi, rudenį atnaujins klausymus, tyrimą.

Prezidentas J. Bidenas ketvirtadienį kalbės Nepriklausomybės nacionaliniame istoriniame parke Filadelfijoje, o jo kalboje daugiausia dėmesio bus skiriama "besitęsiančiai kovai dėl tautos sielos", - teigia Baltųjų rūmų pareigūnas, kurį cituoja "NBC News".

Pranešama, kad prezidentas kalbės apie demokratiją ir sakys, kad amerikiečių teisėms gresia pavojus.

"Jis aiškiai pasakys, kas kovoja už šias teises, kovoja už šias laisves ir kovoja už mūsų demokratiją", - sakė Baltųjų rūmų pareigūnas.