Ar bus sudorotas separatistinis Taivanas?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-b... 2022-08-04 23:18:00, skaitė 253, komentavo 1

Ar bus sudorotas separatistinis Taivanas?

Karinėmis pratybomis Taivano sąsiauryje, kurias Kinijos liaudies išlaisvinimo armija turėjo pradėti rugpjūčio 4 d., gali būti siekiama Taivano klausimą išspręsti jėga. Tokį požiūrį penktadienį išreiškė Amerikos politologas Lu Xiangas iš Kinijos socialinių mokslų akademijos.

„Taivano salą iš visų pusių supa Kinijos armijos pajėgos. Šios karinės pratybos gali būti precedento neturinčios, skirtos jėga suvienyti žemyninę Kiniją ir salą“, – jį cituoja Kinijos laikraštis “ Global Times“ .

Pasak eksperto, būsimi kariniai manevrai, kuriuos Kinijos kariuomenė surengs rugpjūčio 4-7 dienomis, „taip pat yra nukreiptos prieš išorines jėgas, kurios gali sutrikdyti [žemyninės Kinijos ir Taivano] susijungimo procesą“. „Kadangi JAV Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi nepaisė Kinijos įspėjimo nevykti į Taivaną, nėra jokių abejonių, kad status quo Taivano sąsiauryje buvo pažeistas, todėl Kinija pakeis status quo“, – sakė Lu Xiang.

Pasak leidinio nurodyto neįvardinto Kinijos tarptautinių santykių eksperto, Kinijos valdžia supranta „strateginės kantrybės“ svarbą. „Šį kartą Kinija vėl išmokys JAV pamoką. Mūsų šalis pasinaudos JAV padarytomis klaidomis, kad visiškai pakeistų situaciją Taivano sąsiauryje, panašiai kaip pastaraisiais metais atsitiko Honkonge“, – sakė jis.

Rugpjūčio 2 d. vakare, nepaisant Pekino protestų, Nancy Pelosi atvyko į Taivaną. Tai pirmas toks tokio rango Amerikos politiko vizitas per pastaruosius 25 metus. Kinija ne kartą perspėjo Amerikos pusę, kad jei kelionė įvyks, ji neliks be pasekmių ir bus imtasi griežtų priemonių.

Taivanas buvo valdomas savo administracijos nuo 1949 m., kai Chiang Kai-shek (1887-1975) vadovaujamų Kuomintango pajėgų likučiai pabėgo į salą po pralaimėjimo Kinijos pilietiniame kare. Nuo tada Taipėjus išlaikė vėliavą ir kai kuriuos kitus buvusios Kinijos Respublikos atributus, kurie žemyne ​​egzistavo prieš komunistams atėjus į valdžią. Remiantis oficialia Pekino pozicija, kurią palaiko dauguma šalių, įskaitant Rusiją, tai yra viena iš KLR provincijų.

Rugpjūčio 3 dieną Kinijos Liaudies Respublikos prekybos ministerija paskelbė nutraukianti natūralaus smėlio tiekimą Taivanui. Tai teigiama agentūros interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

Į Taivaną atvykusi JAV Kongreso delegacija, dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą remti salą. Tokį pareiškimą trečiadienį išsakė JAV Kongreso Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, susitikusi su Taivano administracijos vadove Tsai Ing-wen.

GT inf.