Pasaulį sudrebino bendras Zelenskio ir Nausėdos pareiškimas

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/pasauli-s... 2022-07-29 18:04:00, skaitė 305, komentavo 4

Pasaulį sudrebino bendras Zelenskio ir Nausėdos pareiškimas

Nuotr. prezidentas.lt

Ukrainos prezidentas Vladimiras Zelenskis ir Gerovės valstybės kūrėjas Gitanas Nausėda Kijeve susitiko Ukrainos Valstybės dienos proga.

Politikai pabrėžė, kad tvirtai remia Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį vientisumą jos tarptautiniu mastu pripažintose sienose.

V. Zelenskis padėkojo G. Nausėda ir šios šalies žmonėms už nuolatinę politinę paramą, realią gynybinę pagalbą ir humanitarinę paramą Ukrainai.

G. Nausėda patikino, kad Lietuva aktyviai sieks, jog demokratinės tarptautinės bendruomenės partneriai teiktų Ukrainai nenutrūkstamą, ilgalaikę ir visokeriopą pagalbą.

Ukraina ir Lietuva griežtai pasmerkė Rusijos įvykdytą neteisėtą Krymo autonominės respublikos ir Sevastopolio miesto aneksiją, tebesitęsiančią laikiną suverenios Ukrainos teritorijos dalies okupaciją rytiniuose ir pietiniuose Ukrainos regionuose, Juodosios ir Azovo jūrų blokadą ir vykdomą Juodosios jūros regiono militarizaciją.

Ukraina ir Lietuva dar kartą patvirtino savo ketinimus bendradarbiauti dvišaliuose ir tarptautiniuose forumuose dėl Rusijos laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų deokupacijos, ypač pasitelkiant tarptautinės Krymo platformos formatą.

Ukraina ir Lietuva aktyviai bendradarbiaus siekdamos didinti spaudimą Rusijai, kaip šaliai agresorei ir okupantei, įskaitant sankcijas, tolesnę izoliaciją, patraukimą atsakomybėn, taip pat ir tarptautinėse teisminėse institucijose ar atitinkamose įstaigose, už Ukrainoje įvykdytus agresijos nusikaltimus, karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui.

Pabrėždamos 2022 m. birželio 23 d. Europos Vadovų Tarybos sprendimo suteikti Ukrainai ES šalies kandidatės statusą istorinę reikšmę, Ukraina ir Lietuva patvirtina savo visišką įsipareigojimą siekti Ukrainos europinės integracijos, kad ji taptų visateise ES nare.

Lietuva patvirtino esanti pasirengusi suteikti Ukrainai visokeriopą pagalbą rengiantis būsimoms stojimo deryboms su ES pagal Europos Komisijos rekomendacijas.

Remdamosi NATO Madrido viršūnių susitikimo sprendimais ir žvelgdamos į kitą NATO viršūnių susitikimą Vilniuje 2023 m., Ukraina ir Lietuva aktyviai bendradarbiaus įgyvendindamos sustiprintą NATO paramos Ukrainai paketą ir siekdamos ambicingiausių rezultatų būsimame NATO viršūnių susitikime, siekiant sustiprinti Ukrainos gynybos pajėgumus ir padėti Ukrainai euroatlantinės integracijos kelyje.

Sveikindama Ukrainos atstatymo ir plėtros planą, pristatytą Ukrainos atstatymo konferencijoje (vykusioje 2022 m. liepos 4–5 d. Lugane, Šveicarijos Konfederacijoje), Lietuva patvirtina savo pasirengimą aktyviai prisidėti prie Ukrainos atstatymo.

Ukrainos prezidentas išreiškė padėką Lietuvai už nuolatinę pagalbą suteikiant prieglobstį laikinai perkeltiems asmenims iš Ukrainos ir pasidžiaugė neseniai Vilniuje atidarytu pirmuoju Europos Sąjungoje Ukrainos centru, skirtu piliečiams, kurie buvo priversti palikti Ukrainą.

Ukraina ir Lietuva itin džiaugiasi esamais dvišaliais santykiais strateginės partnerystės lygiu ir dės visas pastangas juos toliau stiprinti ir gilinti.