Kuo gali virsti Ukrainai tiekiamų ginklų pardavimas juodojoje rinkoje

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-07-24 22:49:00, skaitė 277, komentavo 3

Kuo gali virsti Ukrainai tiekiamų ginklų pardavimas juodojoje rinkoje

Kijevui tiekiami amerikiečių ginklai pateks į viso pasaulio nusikaltėlių rankas, pareiškė Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas. Šiuo atžvilgiu jis pasiūlė „kartu su atsakingomis šalimis“ pagalvoti apie tarptautinio ginklo, iš pradžių importuotų į Ukrainą, konfiskavimo instituto įkūrimą. Anksčiau žiniasklaida skelbė apie ES ir NATO planus sugriežtinti technikos perdavimo respublikai kontrolę, baiminantis, kad ji nepateks į juodąją rinką. Teigiama, kad Vakarų ginklai, skirti Kijevui, jau parduodami nusikalstamais kanalais. Pasak analitikų, trumparegiškos Vakarų politikos pumpuoti ginklus Ukrainai pasekmės pasijus artimiausiais dešimtmečiais.

„Amerikietiški ginklai, dabar pristatomi į Ukrainą, pasklis per įvairių nusikaltėlių rankas visame pasaulyje. Tiksliau, jau plinta po JAV administracijos ir specialiųjų tarnybų „stogu“. Tiesą sakant, Amerika vėl tampa tarptautinio terorizmo rėmėja. Neatmetu, kad vėliau kartu su atsakingomis šalimis turėsime svarstyti galimybę sukurti specialų mechanizmą šiam sąmokslui ištirti. Ir galima pagalvoti apie specialios tarptautinės institucijos, skirtos šen bei ten šliaužiančioms amerikietiškoms dovanoms konfiskuoti, formavimą. Profesionalūs ginklų vagys JAV ir Ukrainoje puikiai susitvarkys savo kišenes. Teroristai ir radikalai turės daugiau mirtinų rūšių karinės įrangos. Rusija pasieks visus savo tikslus“, – savo „Telegram“ kanale aiškino D. Medvedevas.

Praėjusią savaitę „Financial Times“ pranešė apie ES ir NATO planus sugriežtinti ginklų perdavimo Ukrainai kontrolę, baiminantis, kad jie pateks į juodąją rinką. Leidinio šaltinių teigimu, kelios aljanso šalys diskutuoja apie galimybę sukurti sekimo sistemą arba išsamų tiekiamų ginklų sąrašą. Vienas neįvardytas Vakarų šalies pareigūnas laikraščiui sakė, kad Europos Sąjunga ir Šiaurės Atlanto aljansas neturi galimybės atsekti ginklų siuntų po to, kai jos pristatomos prie sienos su Ukraina. Pasak jo, po to Vakarai „nieko nežino“ apie Kijevui skirtų ginklų buvimo vietą.

„Visi šie ginklai atkeliauja į Lenkijos pietus, pristatomi į pasienį, o paskui tolimesniam transportavimui tiesiog paskirstomi tarp transporto priemonių: sunkvežimių, furgonų, kartais privačių automobilių. Ir nuo to momento mes nežinome jų buvimo vietos, neįsivaizduojame, kur jie keliauja, kur naudojami ir apskritai, ar jie lieka šalyje“, – „Financial Times“ citavo pašnekovą.

Susirūpinimą dėl Vakarų ginklų plitimo už Ukrainos ribų išreiškė ir Europos politikai. Čekijos gynybos ministerijos vadovė Jana Černochová anksčiau teigė, kad tokio scenarijaus išvengti nepavyks: „Sunku užkirsti kelią nelegaliai prekybai ar kontrabandai – mums nepavyko to padaryti buvusioje Jugoslavijoje, greičiausiai nepavyks ir Ukrainoje.“

Interpolo generalinis sekretorius Jürgenas Stockas taip pat perspėjo apie situacijos pavojų: „Kai tik Ukrainoje nutyla šūviai, suaktyvėja nelegali ginklų apyvarta. Tai žinome iš daugelio kitų konfliktų zonų. Nusikaltėliai jau dabar tuo domisi.“ Jis pabrėžė, kad nusikalstamos grupuotės, kurios veikia pasauliniu lygiu, bando pasinaudoti chaosu Ukrainoje ir ginklų prieinamumu jos teritorijoje. Pareigūno teigimu, ginklų antplūdžio iš Ukrainos teritorijos galima tikėtis ne tik į Europą bei kaimynines šalis, bet ir į kitus žemynus. „Nusikaltėliai domisi visų rūšių ginklais. Iš tikrųjų bet koks ginklas, tinkamas nešiotis, gali būti panaudotas nusikalstamiems tikslams“, – sakė Interpolo generalinis sekretorius.

Nepaisant daugybės nuogąstavimų dėl Ukrainai tiekiamų ginklų ateities, JAV neigia, kad jos veiksmai tiekiant ginklus, amuniciją ir karinę įrangą Kijevui galėtų turėti panašų poveikį. JAV valstybės ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo departamento vadovo pavaduotoja Bonnie Jenkins liepos 12 d. pareiškė, kad Vašingtonas visiškai pasitiki Kijevu: „Jungtinės Valstijos labai rimtai žiūri į mūsų pareigą apsaugoti JAV kilmės gynybos technologijas ir užkirsti kelią jų piktnaudžiavimui ar neteisėtam platinimui.“

Anot jos, Vašingtonas yra įsitikinęs, kad Ukrainos vyriausybė „tvirtai ketina suteikti Jungtinėms Valstijoms tinkamą ginklų apsaugą ir apskaitą“.

Tuo tarpu kai kurie analitikai mano, kad ginklų kontrabandos kanalų per Ukrainą scenarijus yra neišvengiamas. „Ilgą laiką vykdomi didžiuliai Vakarų ginklų tiekimai neišvengiamai lemia tai, kad dalis šių ginklų pateks į tų, kuriems jie nebuvo skirti, rankas. Ukraina jau seniai prekiauja ginklais ir jais prisotina juodąją rinką – ten išdirbti reikalingi kanalai, užmegzti ryšiai. Dabar tai organizuoti dar paprasčiau, o šiems tikslams yra dar daugiau ginklų. Jie bus parduodami dempingo kainomis, penkis ar dešimt kartų pigiau nei kainuoja Amerikos gamintojams, o tai yra labai pelninga “, - sakė MGIMO karinių ir politinių tyrimų centro direktorius Aleksejus Podberiozkinas.

Jis įsitikinęs, kad amerikietiškiems ginklams mažomis kainomis pirkėjų bus daug. „Pavyzdžiui, nešiojamųjų oro gynybos sistemų tiekimas pasaulyje yra labai griežtai kontroliuojamas. Daugelis būtų juos nusipirkę su malonumu, bet negalėjo – nebuvo kur jų gauti. Dabar Ukraina turi daugiau nei pakankamai MANPADS“, – aiškino politologas.

Tas pats pasakytina ir apie prieštankines sistemas, kurios gali būti naudojamos prieš automobilius, civilinius laivus ir traukinius, pridūrė A. Podberiozkinas. „Amerikiečiai ir europiečiai pradėjo suprasti, kad jų politikos pasekmės bus jaučiamos labai ilgai. Per ateinančius dešimtmečius šie ginklai kažkur pasirodys ir atneš labai rimtų problemų. Jie nežino, kaip su tuo elgtis. Kol kas JAV ir ES teigia norinčios tai kontroliuoti, nors Ukrainos ir Lenkijos teritorijoje jos tiesiog negalės suvaldyti situacijos“, – pabrėžė ekspertas.

Karo ekspertas Aleksejus Leonkovas prisiminė, kad Ukrainai tiekiama ginkluotė jau pateko į juodąją rinką – ši informacija aktyviai diskutuojama socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje: „Yra tiesioginių įrodymų, kad „darknet“ parduoda tuos ginklus, kurie atkeliauja į Ukrainą kaip karinė pagalba, ir jie ten parduodami nedidele kaina. Amerikiečiai nori išeiti iš šios istorijos be nuostolių.“

Šaltinis