NASA ir Mėnulis – „du nesuderinami dalykai“, arba ko ten pasiuntė kubasatą?

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-07-23 20:41:00, skaitė 550, komentavo 16

NASA ir Mėnulis – „du nesuderinami dalykai“, arba ko ten pasiuntė kubasatą?

fgkJDDqQHYlEr7rxgnP50UAHpIvjSpSs2NbrLxpBKxiHQgtZzTuKudVTflC_X8qfAbwRKVxXteZPG9qGCUSpY0A7NfAQZhuLV1Ur4eZBViKLjovNcSDeQkQYN1yCefTEs6tk6Ztmv-KgKJNG4HR1-fA

Kažkaip panašiai taip atrodys palydovas pasiųstas į Mėnulį

 

Yra du patikimi būdai užtikrintai prarasti tikėjimą į 1969–1972 metų ''nusileidimus Mėnulyje“:

 1) detaliai tiriant tūkstančius neatitikimų ir įtartinų momentų „Apoloniadoje“;

 2) gerai apmąstyti tai, ką NASA daro šiuo metu. 

Šiame straipsnyje bus kalbama apie antrą.

USA jau seniai grasinasi visam pasauliui Mėnulio programa 2.0 – "Artemidė". Ji apima stotį Mėnulio orbitoje (Gateway), naujus šešis drąsių astronautų išsilaipinimus (dabar jau su naujais skafandrais! kurių, tiesa, niekaip negali padaryti) ir alia visą Mėnulio bazę. Na, apie naujus Mėnulio roverio konceptus net nekalbėsime - jau yra pustuzinis šių projektų iš skirtingų korporacijų ir firmų (dažniausiai, tiesa, egzistuojančių tik fotorenderių pavidalu).

Siekiant pasirengti jau minėto „Gateway“ paleidimui, birželio gale į Mėnulį, vykdant CAPSTONE misiją, buvo išsiųstas mažas 25 kg sveriantis  „CubeSat“ tipo mikrobangės dydžio palydovas. Kas tikrai įdomu, jis išskrido iš paleidimo komplekso Naujojoje Zelandijoje.

Mėnulio nanopalydovas numatytą orbitą pasieks per 3 mėnesius ir joje praleis dar šešis mėnesius. Kam jo ten prireikė?

Jūs nepatikėsite ir juoksitės.

Pasak misijos kombinatorių-organizatorių, daugiau nei milijono dolerių vertės kubsatas raketa „Electron Rocket Lab“ (beje, programoje numatyta paleisti dvylika tokių mažylių, kurių bendra vertė yra 14 mln.$) pasiųstas į Mėnulį su dviem tikslais:

 a) duomenų apie reikiamą variklio galią Mėnulio misijoms vykdyti rinkimas;

 b) kosminio ryšio su Žeme galimybių patikrinimas.

Pasistenkite garsiai nekvatoti ir nežvengti. Kad to nepadaryti, tereikia vieno – nesusimąstyti apie tai, kad NASA visus šiuos duomenis kiek teoriškai, tiek praktiškai patikrintus turi jau 1969 metų liepos mėnesio!

"Meniškai" atlikti skrydžiai iki Mėnulio (ir ne tik šiaip iki jo, bet ir su nusileidimu ant jo,  startuojant nuo jo paviršiaus, susijungimu Mėnulio orbitoje ir grįžimu į Žemę) sako apie tai, kad kadaise NASA  disponavo ir idealiai naudojosi tiksliais pradiniais duomenis! Ar girdėjote, kad bent vienas jos pilotuojamas laivas būtų prašovęs pro Mėnulį ar Žemę ir amžiams prasmegęs bekraštėse Visatos platybėse? Taigi ir mes negirdėjome.

Tai kas gaunasi? Per pastaruosius 50 metų NASA iki tiek degradavo („prarado kompetenciją“), kad paprasčiausiai ne tik negali iš naujo perskaičiuoti įvadinių duomenų skrydžiui į Mėnulį, tačiau net elementariai negali pakelti iš archyvo senų, idealiai patikrintų ir gyvenimo patvirtintų paskaičiavimų? O su kosminiu ryšių kažkas atsitiko ir dabar jis funkcionuoja kažkaip kitaip nei 1969 metais? ..

Žinoma, kad ne. Negalima prarasti to, ko niekada nebuvo. Ir nėra prasmės tikrinti to, kas lieka nekintama. Taigi iš čia ir išvada: kada 2022 metais ši gerbiama ir teisinga organizacija imasi tyrimų būtinai mėnulio variklių traukai, čia kažkas ne taip ...

Beje, tikriausiai pastebėjote, kad straipsnio pradžioje paminėtas kubsatas į Mėnulį skris ištisus tris mėnesius. Tačiau prieš pusę amžiaus „Apolonai“ tą darė vos per tris dienas – trisdešimt kartų greičiau! Kas iš vis galėtų patikrinti dabartinį kompanijos-gamintojos „Tyvak Nano-Satellite Systems“ eksperimentą (ar biudžeto tratinimą) tuo aspektu, jei jis net nedatraukia iki kadaise pasiektų rekordų?!

 

P.S. Dar šiek tiek juokingo. NASA planavo nuo 2020 metų pradėti montuoti GateWay stotį Mėnulio orbitoje. Vietoj šio grandiozinio plano iki 2023 metų ten pasirodys tik pirmasis kubsatas, kurio briaunos dydis bus 10 cm. (net dešimties centimetrų!!!).