Gintaras Furmanavičius: Principingai mes elgiamės ne tik už sienos

Autorius: Gintaras Furmanavičius Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-07-23 20:16:00, skaitė 348, komentavo 2

Gintaras Furmanavičius: Principingai mes elgiamės ne tik už sienos

Jau niekam pasaulyje ne paslaptis, kad Lietuva po paskutinių rinkimų tapo labai drąsia ir principinga šalimi. Nesutinkate? Prisiminkime. Pirmiausiai mes principingai nesutikome su rinkimų kaimyninėje valstybėje rezultatais ir savo nuožiūra paskyrėme jai prezidentę, nutylėdami, kad jos namuose buvo rasta beveik milijonas dolerių grynais, kuriuos pas mus turėti ir atsiskaitinėti jau tapo nusikaltimu.

Vėliau mes principingai pakeitėme vienos Azijos šalies ambasados pavadinimą, prieš tai pasitreniravę kaitalioti valstybių pavadinimus ant savo bičiulių Kaukaze.

Rėkėme, kad padarėme tai pirmieji, nors antrųjų taip ir nesulaukėme, jau nekalbant apie trečiuosius ir paskesnius. Jei lygintume su sportu, tai būtų panašiai, kad pasinaudoję legendinio Arvydo patarimu ir sukūrę slidžių imtynes, patys paskelbtume save pasaulio čempionais, kaip esame įpratę, nors daugiau niekas tokiose varžybose nedalyvautų. Po tokio principingo žingsnio mes ne mažiau principingai pasiuntėme taip šviesuomenėje madinga laivo kryptimi didžiausią pasaulio rinką, dėl kurios pešasi pasaulio galingieji.

Valstybė, už kurią mes taip principingai kovojome, naiviai tikėdamiesi milijardinių investicijų, diplomatiškai ir principingai pasiuntė mus ta pačia kryptimi paskui laivą. Mums to neužteko. Tikėdami, kad uodega gali vizginti šunį ne tik kino filme, mes principingai paskelbėme karą bepročiui, kuris jau pats nežino, su kuo dar pakariauti. Principingai melavome sau tol, kol šeimininkas iš užjūrio ir viršininkas iš Briuselio neliepė liautis.

Tada principingai pareiškėme, kad mes protingi, o jie kvailiai. Nes mes būtume nulenkę tą gauruotą ranką, kuri nori vežti prekes iš vieno savo miesto į kitą, tik mums neleido. Visi, kurie principingai su tuo nenorėjo sutikti buvo tradiciškai paskelbti Kremliaus agentais. Negana to, žmogus, vadinamas premjeru pareiškė, kad ieškoti kaltų dabar yra nekorektiška ir surengė spaudos konferenciją, kurioje principingai atsakė net į du, kaip spėju savo paties sau paruoštus klausimus.

Nestabdė ir sakinio be žodžio „Kremlius” nesurezganti europarlamentarė, sklandžia Jorkšyro tarme mums aiškinusi, kad „vakšyneišn iž very important”, ta pati, kuri vien už pasidomėjimą jos brolio verslais Rusijoje visus paduodanti į teismą. Ji principingai pareiškė: „Atidėkim visas diskusijas ir svarstymus dėl Karaliaučiaus (Kaliningrado). Atidėkim, kol baigsis karas. Kai Ukraina laimės, tada - galbūt. Dabar gi visos kalbos yra vanduo ant Kremliaus malūno.” Matot, ir vėl Kremlius. O jūs netikėjote.

Tuo metu žmogus, vadinamas Lietuvos anūku numeris vienas, esant valstybėje įvestai nepaprastajai padėčiai, principingai išvyko iš anksto suplanuotų atostogų. Juk kai paskelbiama tavo šeimos metinė pajamų deklaracija, kurioje milijonai auga kaip grybai Černobylyje, o sklypus Vilniuje perki už vieną eurą, principai ir Austėja neleidžia praleisti iš anksto suplanuotų atostogų bei jų metu nesitaškyti pinigais.

Principingai mes elgiames ne tik už sienos. Ne mažiau principingai mes naikiname ir persekiojame tuos, kurie vis dar išdrįsta turėti savo nuomonę. Pavyzdžių yra begalė, bet aš principingai pasirinkau tą, kuris neseniai nutiko mano buvusioje darbovietėje. Miss 2bai, per klaidą pakliuvusi ne tik į tą kėdę, bet ir į ministerijos pastatą, ilgai ir labai principingai persekiojo vieną vidaus tarnybos generolą, kuris, skirtingai nuo kai kurių ministerijos kolegų, užstojo savo pareigūnus, kai jiems buvo liepta plauti migrantų tualetus ir atsisakė vykdyti tokį nurodymą. Lyg to būtų maža, jis, ilgus metus tarnavęs kariuomenėje, išdrįso nekreipti dėmesio į eksmiss paaiškinimus, kaip organizuoti valdžios rūmų apsaugą. Buvusioji gražuolė principingai skyrė nepaklusniam generolui nuobaudą. Generolas pasirodė esąs vyras ir principingai pažadėjo savo teisumą įrodinėti teisme. Laukiame tęsinio.

Mokykla, kurioje mokiausi, buvo garsiame ir legendomis apipintame Kauno Vilijampolės rajone. Ten dauguma mano vaikystės draugų gavo pirmas gyvenimo pamokas. Turėjau bendramokslį, kurio vyresnysis brolis buvo gana išdykęs ir rajone žinomas vaikinas. Bendramokslis pricipingai kabinėjosi prie visų, žinodamas, kad brolis jį visada apgins nuo mūsų keršto. Po vieno tradicinio epizodo mes su draugais principingai pasipriešinome mažajam bendramoksliui, o atskubėjusiam aiškintis situacijos vyresnėliui paaiškinome, kad daugiau taip tęstis negali ir nesitęs. Vyresnėlis, kurį iki dabar sutinku Kaune, pasirodė esąs principingas ir tą kartą atėjęs bausti mūsų pamokė savo mažąjį brolį. Nuo to karto kabinėjimaisi negrįžtamai baigėsi.

Galvoju, o kodėl aš dabar tai prisiminiau? Gal todėl, kad kai kas, esantis košmare, kuris vadinasi Lietuvos valdžia, vis tikisi, kad vyresnysis brolis ir vėl ištaisys visas jaunėlio klaidas? Tačiau panašu, kad vyresniajam jau nusibodo taisyti jaunojo mažvaikio blūdijimus. Ir jaunėliui pagaliau buvo principingai parodyta jo vieta. Tik jis to nesuprato.