Nevos mūšis

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-07-16 20:13:00, skaitė 332, komentavo 4

Nevos mūšis

1240 m. liepos 15 d., Ižoros upės santakoje su Neva, įvyko mūšis tarp Novgorodo karių ir gyventojų rinktinės, vadovaujamos kunigaikščio Aleksandro Jaroslavičiaus, ir Švedijos kariuomenės.

 

1240 m. vasarą Nevoje prie Ižoros upės žiočių pasirodė švedų armijos laivai, sudaryti iš švedų, norvegų, suomių genčių atstovų, vadovaujamų Birgerio. Nevos upės žiočių ir Ladogos miesto užėmimas leido užimti svarbiausią maršruto atkarpą „nuo varangiečių iki graikų“. Išlipę ant kranto, švedai ir jų sąjungininkai pasistatė palapines Ižoros santakoje su Neva.

 

Gavęs žinių apie priešo pasirodymą, Novgorodo kunigaikštis Aleksandras Jaroslavovičius nusprendė staiga jį užpulti. Nebuvo kada rinkti kariuomenės, todėl Aleksandras nelaukė, kol atvyks jo tėvo Jaroslavo atsiųsti būriai ar susirinks kariai iš Novgorodo žemių. Jis nusprendė pasipriešinti švedams savo būriu, sustiprindamas jį tik Novgorodo savanoriais.

 

Prieš kampaniją, pagal paprotį, kariai susirinko Sofijos sobore ir gavo arkivyskupo Spiridono palaiminimą. Tada kunigaikštis Aleksandras išėjo ir savo mažam būriui pasakė: „Mūsų nedaug, o priešas stiprus, bet Dievas stiprume, o tiesoje: eikite su savo kunigaikščiu“.

 

Priėmę palaiminimą, Rusijos būrys išvyko į kampaniją. Jaunasis kunigaikštis su savo kariuomene persikėlė Volchovo upe į Ladogą, kur prie jo prisijungė Ladogos būrys.

Švedijos stovykla, įrengta Ižoros žiotyse, nebuvo saugoma, nes švedai neįtarė, kad artėja Rusijos kariuomenė.

Liepos 15 d., 11 val., Novgorodiečiai netikėtai užpuolė švedus. Atkakli kova tęsėsi iki pat vakaro. Rusų arklių ietininkai užpuolė Švedijos stovyklos centrą, o pėstininkų kariuomenė smogė iš pakrantės ,šonu ir užėmė tris laivus.

 

Mūšio eigoje iniciatyva priklausė Aleksandro armijai, o pats kunigaikštis, anot metraščių, „savo aštriu kardu uždėjo antspaudą Birgeriui ant veido“.

 

Nugalėtos švedų kariuomenės likučiai pabėgo išlikusiais laivais. Novgorodiečių nuostoliai siekė 20 žmonių.

 

Už mūšyje parodytą karinį meną ir drąsą kunigaikštis Aleksandras Jaroslavičius buvo pramintas Nevskiu. Pergalė Nevos mūšyje turėjo didelę karinę ir politinę reikšmę. Rusijos kariuomenė neleido švedams atkirsti Novgorodo nuo jūros ir užimti Nevos pakrantę bei Suomijos įlanką. Švedų puolimą iš šiaurės atmušusi rusų kariuomenė sutrikdė galimą švedų ir vokiečių užkariautojų sąveiką.

 

Sveikinu mūsų brolius rusus su šia švente. Štai taip mūsų visų protėviai kovojo su atėjūnais.