TYRIMAS: 99 % COVID-19 duomenų svetainių slapta seka vartotojus

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://thenationalpulse.com/2... 2022-07-16 03:04:00, skaitė 417, komentavo 2

TYRIMAS: 99 % COVID-19 duomenų svetainių slapta seka vartotojus

Remiantis nauju tyrimu, didžioji dauguma vyriausybinių ir COVID-19 sekimo svetainių be sutikimo naudoja trečiųjų šalių naudotojų sekimo priemones

Tai atskleista neseniai paskelbtame Europos tyrėjų, finansuojamų Europos mokslinių tyrimų tarybos (EMTT), Europos Sąjungos ir Ispanijos vyriausybės, straipsnyje "Interneto slapukų vertinimas vyriausybinėse svetainėse".

"Galimas e. valdžios pavojus yra tas, kad, kadangi ji yra unikalus sąveikos taškas, kuriame teikiamos visiems piliečiams privalomos ir būtinos paslaugos, netyčia ar ne, ji gali tapti vienu visų šalies gyventojų stebėjimo ir sekimo tašku. Lengvai prieinamas būdas tai pasiekti - naudoti žiniatinklio slapukus", - įspėjama dokumente.

Tyrime buvo analizuojamos trijų tipų interneto svetainės: oficialios vyriausybinės "G20" pasaulio šalių interneto svetainės; tarptautinių organizacijų, pavyzdžiui, Jungtinių Tautų, interneto svetainės ir populiarios interneto svetainės, naudojamos COVID-19 stebėjimui ir informacijai gauti. Buvo vertinama, kaip šiose svetainėse naudojami "slapukai" - su naršymo istorija susiję asmeniniai duomenys, kuriuos svetainės gali gauti vėliau.

"Žiniatinklio slapukai buvo naudojami informacijai apie naudotojų veiklą internete ir jų interesus rinkti", - pažymima dokumente.

"Mūsų rezultatai rodo, kad, deja, sekimas kelia rimtą susirūpinimą, nes kai kuriose šalyse iki 90 proc. šių svetainių sukuria trečiųjų šalių sekimo slapukus be jokio naudotojų sutikimo", - aiškinama išvadų santraukoje.

"Ne sesijos slapukai, kuriuos sukuria sekimo programos ir kurie gali trukti kelias dienas ar mėnesius, plačiai paplitę net tose šalyse, kuriose galioja griežti vartotojų privatumo įstatymai. Taip pat parodome, kad minėti dalykai kelia problemų oficialiose tarptautinių organizacijų interneto svetainėse ir populiariose interneto svetainėse, informuojančiose visuomenę apie COVID-19 pandemiją", - tęsiama joje.

Tyrėjai nustatė, kad iki 90 proc. G20 šalių, kurioms priklauso 19 šalių ir Europos Sąjunga, turinčios didžiausią pasaulio ekonomiką, vyriausybinių svetainių be naudotojo sutikimo pridėjo sekimo slapukus.

"Daugiau nei 50 % slapukų, sukurtų G20 šalių vyriausybių interneto svetainėse, priklauso trečiosioms šalims, o bent 10 % (iki 90 %) slapukų yra iš žinomų sekimo programų. Daugumos šių slapukų galiojimo laikas yra ilgesnis nei viena diena, o daugelio jų galiojimo laikas - metai ar daugiau", - toliau rašoma tyrime, kuriame analizuota 5 500 vyriausybių interneto svetainių ir daugiau nei 118 000 vyriausybių administruojamų URL adresų.

Apie 95 proc. dokumente analizuotų tarptautinių organizacijų slapukus kūrė be naudotojo sutikimo, o maždaug 60 proc. naudojo bent vieną trečiosios šalies slapuką. Trečiųjų šalių slapukai yra "žinomi kaip stebintys naudotojus duomenų rinkimo tikslais", aiškina tyrėjai.

Taip pat 99 proc. informacinių svetainių COVID-19 pridėjo bent vieną slapuką be naudotojo sutikimo.

"Pavyzdžiui, į Džono Hopkinso universiteto administruojamą labai populiarią svetainę, kurioje pateikiami pasauliniai žemėlapiai apie COVID-19 atvejus, pridedami slapukai iš 7 sekimo įrenginių", - aiškinama dokumente.

"Visos kitos dešimtuke esančios svetainės yra oficialios nacionalinės Europos šalių informacijos svetainės, turinčios tris ar daugiau sekimo įrenginių. Amerikos Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) taip pat patenka į dešimtuką, jo slapukai susiję su trimis sekimo įrenginiais", - tęsiama jame.

Tyrimo rezultatai gauti kilus susirūpinimui, kad Vakarų šalių vyriausybės stengiasi imituoti Kinijos komunistų partijos "socialinio kredito balų" sistemą, suteikiančią režimui galimybę diktuoti asmenų išlaidavimo įpročius ir judėjimą, galimai atsižvelgiant į jų ideologiją.

 

Viskas, ką reikia žinoti apie trečiųjų šalių slapukus 

Trečiųjų šalių slapukai - tai slapukai, kuriuos nustato ne ta svetainė, kurioje šiuo metu esate. Pavyzdžiui, jūsų svetainėje gali būti mygtukas "Patinka", kuris lankytojo kompiuteryje išsaugo slapuką, kurį vėliau gali pasiekti "Facebook", kad identifikuotų lankytojus ir sužinotų, kuriose svetainėse jie lankėsi. Toks slapukas laikomas trečiosios šalies slapuku.

Kitas pavyzdys - reklamos paslauga (pvz., "Google Ads"), kuri taip pat sukuria trečiosios šalies slapuką, kad galėtų stebėti, kuriose svetainėse lankėsi kiekvienas naudotojas. Tai pagrindinė technologija, naudojama norint parodyti jums produktus, kurių anksčiau ieškojote visiškai kitoje svetainėje.

Trečiųjų šalių slapukai... vienas dažnas pavyzdys. Tarkime, kad savaitės pradžioje ieškojote atostogų nuomos pasiūlymų Kankune. Peržiūrėjote kelias svetaines, grožėjotės saulėlydžių ir smėlėtų paplūdimių nuotraukomis, bet galiausiai nusprendėte palaukti dar metus, kol suplanuosite atostogas. Praėjo kelios dienos ir staiga atrodo, kad daugelyje lankomų svetainių matote atostogų Kankūne skelbimus. Ar tai tik sutapimas? Tikrai ne. Priežastis, dėl kurios dabar matote šiuos skelbimus apie atostogas Kankūne, yra ta, kad jūsų interneto naršyklė išsaugojo trečiosios šalies slapuką ir naudoja šią informaciją, kad siųstų jums tikslinius skelbimus.

Jūs netyčia sukuriate "trupinių pėdsaką". Dauguma žiniatinklio naudotojų nesuvokia, kad naršyklės langas su keliais atidarytais skirtukais yra viena "sesija". Pereidami nuo vieno skirtuko prie kito, nesąmoningai perduodate informaciją apie savo apsilankymų internete istoriją kitoms svetainėms ir šalims. Be to, uždarius naršyklę ne visada pašalinami slapukai, kuriuos kompiuteris išsaugo po sesijos. Priklausomai nuo naudojamos naršyklės, gali tekti tai aktyvuoti rankiniu būdu.

Tas iš pažiūros atsitiktinis el. laiškas nėra toks jau atsitiktinis. Tarkime, apsilankėte svetainėje, kurioje susikūrėte prisijungimo ID. Tikėtina, kad jie turi jūsų vardą ir pavardę, el. pašto adresą, galbūt net telefono numerį ir gatvės adresą. Jei svetainė naudoja trečiosios šalies slapukus arba sesijos metu turite atidarytų kitų skirtukų, slapukai gali atskleisti jūsų kontaktinę informaciją kitoms šalims, kad jos galėtų siųsti jums SPAM'ą.

Gali būti, kad esate svetainėje, kurioje naudojami trečiųjų šalių slapukai, ir apie tai net nežinote. Vienas iš pranešimų apie slapukus trūkumų yra tas, kad juose dažnai nenurodoma, kokie slapukai naudojami svetainėje. Jie gali būti pirmosios šalies, trečiosios šalies arba ir vieni, ir kiti. Tačiau jei svetainėje yra reklamos (o tokių yra daugelyje svetainių), galite pagrįstai tikėtis, kad svetainė generuoja ir pirmosios, ir trečiosios šalies slapukus.