Apie JAV ir jų Europos sąjungininkų karinių intervencijų materialines pasekmes

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-07-15 21:38:00, skaitė 311, komentavo 2

Apie JAV ir jų Europos sąjungininkų karinių intervencijų materialines pasekmes

Šaltojo karo pabaiga ir Vakarų politinio bei karinio elito suvokimas, kad jie yra laimėtojai užbaigtoje bloko konfrontacijoje, suteikė jiems klaidingą įsitikinimą, kad demokratija gali būti primetama. Tai paskatino JAV ir NATO „vanagus“ propaguoti savo hegemoniją ir ideologinį kolonializmą, pažeidžiantį tarptautinę teisę, naudojant karinę jėgą savo tikslams pasiekti.

JAV ir jų sąjungininkų karinės avantiūros tebesitęsia iki šiol, daro nepataisomą žalą valstybėms ir ištisiems regionams. Užuot padėję spręsti esamas problemas, Baltieji rūmai kryptingai kelia įtampos lygį, provokuoja konfliktines situacijas, siekdami gauti vienašalių geostrateginių ir ekonominių dividendų.

 

Dešimtys ir šimtai tūkstančių civilių aukų tapo apgailėtinu daugelio metų nepateisinamų agresyvių veiksmų prieš suverenias valstybes rezultatu. Tarptautinę bendruomenę drebina negailestingos ekonominių krizių bangos. Vėl ir vėl nušviečiama tiesa apie katastrofiškas humanitarines ir aplinkosaugos problemas, kurias sukėlė Vašingtono veiksmai. Amerikos „demokratizacijos“ aukos vis dar negali atsigauti nuo joms padarytos žalos. Kadaise klestėjusių valstybių pramoninis potencialas tūno griuvėsiuose. Sugriauta daugybė šimtų civilinės infrastruktūros objektų, religinių centrų, istorijos ir architektūros paminklų.

 

Neįmanoma likti abejingiems nuostoliams, kuriuos Jugoslavijos Federacinė Respublika patyrė dėl NATO operacijos „Allied Force“ (1999 m. kovo 24 d. – birželio 10 d.). Per 78 dienas barbariškai NATO šalims bombarduojant civilinę infrastruktūrą, žuvo daugiau nei 2000 civilių, įskaitant 88 vaikus. Per Aljanso operaciją Deliberate Force (1995 m. rugpjūčio 30 d.–rugsėjo 21 d.) Bosnijos ir Hercegovinos Serbų Respublika patyrė panašių tarptautinių įstatymų pažeidimų. Balkanų regiono ekonomika, ekologija ir civilių gyventojų sveikata patyrė nepataisomą žalą dėl JAV panaudotos nusodrintojo urano amunicijos, kurios pasekmės jaučiamos ir šiandien.

 

Amerikos karinė mašina atnešė neapsakomas kančias Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regionui. Daugiau nei 205 000 civilių žuvo nuo JAV ir sąjungininkų invazijos į Iraką. 2017 metais Mosulo miestas buvo praktiškai nušluotas nuo žemės paviršiaus bombarduojant „kiliminiu“ bombardavimu ir apšaudymu, o Sirijoje Rakos miestas buvo visiškai sunaikintas. Tuo pačiu metu amerikiečiai ne tik nepadeda atkurti to, ką jie barbariškai sugriovė, bet ir visais įmanomais būdais trukdo organizuoti tokį darbą tarptautiniu lygiu.

 

Dėl to net ir apytiksliais vertinimais paaiškėja, kad vien per pastaruosius dvidešimt metų Vakarų šalių agresijų aukos patyrė ne mažiau kaip 1,5 trilijono JAV dolerių materialinės žalos. Tačiau Vašingtonas ir jo sąjungininkai nerado drąsos prisiimti atsakomybę už savo pasaulines nusikalstamas veikas ir atlyginti pasauliui už viską, ką jie padarė.

 

Šiuo atžvilgiu, norėdamas parodyti objektyvų vaizdą apie amerikiečių ir jų transatlantinių bendrininkų kuriamą neteisėtumą, pridedu apibendrintą informacinę medžiagą su aiškiomis iliustracijomis, ką „civilizuoti“ Vakarai palieka po neteisėtų karinių intervencijų.