Eilinį kartą lietuvaičių rinkta „valdžia“ apsikakojo

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-07-15 01:57:00, skaitė 569, komentavo 23

Eilinį kartą lietuvaičių rinkta „valdžia“ apsikakojo

Europos Komisijos sprendimas neblokuoti Rusijos geležinkelių tranzito per Lietuvą į Kaliningradą yra realizmo ir sveiko proto apraiška. Tai pareiškė oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova. Taip ji komentavo EK paskelbtus paaiškinimus dėl sankcijų Rusijos Federacijai. Visų pirma jie pažymėjo, kad ES apribojimai netaikomi krovinių tranzitui geležinkeliu. Anksčiau Lietuva paskelbė, kad nuo birželio 18 d. nutraukia daugelio prekių, kurioms taikomos sankcijos, tranzitą iš Rusijos. Vilnius pažymėjo, kad jie elgėsi pagal Briuselio rekomendacijas. Maskva į tai atsakė pažadu įvesti jautrias atsakomąsias priemones prieš Lietuvą. Anot analitikų, EK nusprendė panaikinti tranzito draudimą, nes Briuselis nenori tolesnio konflikto su Rusija eskalavimo. Kartu ekspertai mano, kad tranzito tema ateityje vėl gali būti panaudota darant spaudimą Rusijos Federacijai.

 

„Šiuo metu atidžiai studijuojame Europos Komisijos pateiktus paaiškinimus, analizuojame juos prioritetinės užduoties – visapusiško Kaliningrado srities gyvybės palaikymo – požiūriu. Šis sprendimas, kuriuo panaikinami apribojimai tam tikram geležinkeliu gabenamų produktų asortimentui, yra realizmo ir sveiko proto apraiška. Nors mums vis dar kyla klausimų dėl šio dokumento turinio“, – sakė Zacharova.

Ji pridūrė, kad „Rusijos pusė atidžiai stebės, kaip šie ES žingsniai bus įgyvendinami praktiškai“.

 

Anksčiau Europos Komisija paskelbė paaiškinimus dėl sankcijų Rusijos Federacijai. Pagal juos Europos Sąjungos apribojimai netaikomi Rusijos prekių tranzitui geležinkeliu į Kaliningradą per Baltijos šalis.

 

„Šie nurodymai patvirtina, kad Rusijos operatoriams kelių transportu naudojamų prekių, kurioms taikomos sankcijos, tranzitas ES priemonėmis neleidžiamas. Panašaus draudimo geležinkelių transportui nėra, o tai nepanaikina valstybių narių įpareigojimų vykdyti veiksmingą kontrolę“, – sakoma pranešime EK svetainėje. Tuo pačiu, pagal EK nurodymus, tranzito šalis turės kontroliuoti tranzito geležinkeliu iš Rusijos Federacijos apimtis.

 

„Valstybės narės turėtų įsitikinti, kad tranzito apimtys atitinka istorinius paskutinių trejų metų vidurkius, atspindinčius, inter alia, realią būtiniausių prekių paklausą paskirties vietoje, ir kad nėra neįprastų prekybos srautų ar modelių. Sankcionuotų karinių ir dvejopo naudojimo prekių bei technologijų tranzitas bet kuriuo atveju yra visiškai draudžiamas, nepriklausomai nuo gabenimo būdo“, – nurodė EK.

 

Neišspręsta problema

 

Anot analitikų, EK sprendimas panaikinti geležinkelių tranzito apribojimą paaiškinamas Briuselio nenoru dar labiau aštrinti konfliktą su Rusija. „Pati Europos Sąjunga sukūrė šį konfliktą nuo nulio, todėl neįmanoma to laikyti kažkokiu geranoriškumu“, – sakė Rusijos strateginių studijų instituto ekspertas Olegas Nemenskis.

Analitikas taip pat išreiškė susirūpinimą, kad Lietuva, nepaisant ES rekomendacijų, gali ir toliau bandyti kištis į tranzitą.

„Dabar matome, kad Lietuva periodiškai imasi provokuojančių veiksmų, kurie aiškiai nebuvo suderinti su jos politiniais mecenatais ES. Be to, reikia atsižvelgti ir į bendras Lietuvos politikų nuotaikas – tai radikaliai antirusiška. Todėl Vakarai vis dar turi galimybę panaudoti Lietuvą savo antirusiškoje politikoje ir greičiausiai sulauksime naujų provokacijų iš jų pusės“, – sakė Olegas Nemenskis.

 

Savo ruožtu Baltijos studijų asociacijos prezidentas Nikolajus Meževičius pažymėjo, kad net ir pasirodžius EK išaiškinimams tranzito klausimas vis dar lieka neišspręstas.

„EK, Briuselis yra pasirengę rasti tam tikrą kompromisą. Bet aš dar nesidžiaugčiau Tuo metu, kai skaitome jų dokumentą, tikrasis krovinys vis dar nevažiuoja. Tik tada, kai Kaliningrado srities gubernatorius praneš prezidentui, kad viskas tvarkoje ir prekės išvežtos, bus galima sakyti, kad situacija išspręsta“, – sako Meževičius.

Kartu ekspertai mano, kad ateityje Briuselis ir Vilnius vėl gali pradėti naudoti prekių tranzitą į Kaliningradą Maskvai šantažuoti. „Problema neišspręsta, ji išlieka, ir, deja, galima tikėtis, kad ji artimiausiu metu ir tolimoje ateityje vėl atsidurs darbotvarkėje, nes Europa jau parodė savo neįsipareigojimą vykdyti anksčiau prisiimtų įsipareigojimų. Jie pažeidė ankstesnes sutartis. Taigi problema lieka ateičiai “, - padarė išvadą Olegas Nemenskis.

 

P.S.

 

Eilinį kartą lietuvaičių rinkta „valdžia“ apsikakojo. Ir jau ne pirmą kartą. Kol kas juos į vietą pastatė Europos klerkai ir biurokratai. Tačiau neaaišku, kas bus toliau...