JAV jau seniai meluoja, kad pradėtų karus

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.rt.com/op-ed/42429... 2022-07-13 22:49:00, skaitė 477, komentavo 6

JAV jau seniai meluoja, kad pradėtų karus

    Vartojant sąvoką "netikra vėliava" dažnai pakeliami antakiai ir kaltinama konspiracija. Tačiau melagingos vėliavos yra labai reali ir labai aktuali geopolitikos dalis, o tai neigti reiškia tiesiog neigti tikrovę.

2018m. Jungtinės Valstijos kartu su Jungtine Karalyste ir Prancūzija bombardavo Sirijos vyriausybės taikinius, tariamai keršydamos už tariamą cheminę ataką, kuri prieš savaitę buvo įvykdyta Dumos mieste.

Mums pasakojama paprasta istorija: Sirijos prezidentas Basharas Assadas yra piktas maniakas, kuris naudoja nuodingąsias dujas prieš savo piliečius vien dėl pramogos. Kaip praėjusią savaitę pareiškė neokonų analitinis centras "Atlantic Council", kai B. Assadas apnuodija žmones dujomis, jis paprasčiausiai "tenkina savo priklausomybę" - priklausomybę, kurią, atrodo, jis įgijo visai neseniai, turint omenyje tai, kad prieš prasidedant karui Sirijoje amerikiečių žurnalistai buvo užsiėmę "išsilavinusio" ir "informuoto" B. Assado gyrimu ir stebėjosi "fenomenaliu" taikos ir religinės įvairovės lygiu Sirijoje.

2006 m. Diane Sawyer kelionės į Siriją metu gyrė B. Assadą už "fenomenalią" religinę toleranciją ir taiką Sirijoje. Juokinga, kad jis virto pabaisa kaip tik tuo metu, kai Vašingtonas nusprendė, kad atėjo laikas pakeisti režimą Youtube

Bet kokiu atveju B. Assadas taip stipriai trokšta stebėti, kaip Sirijos kūdikiams kyla putos iš burnos, kad yra pasiryžęs išplėšti pralaimėjimą iš pergalės gniaužtų ir nuspręsti panaudoti šiuos ginklus, nors ir žino, kad tai sukels pasaulinį pasipiktinimą ir galbūt dideles JAV karines pastangas jį nuversti. Štai tokia istorija. Assadas yra monstras ir pasaulis turi susivienyti, kad jį sustabdytų.

Tačiau yra daugybė žmonių, kurių šis pasakojimas neįtikina. Vienas iš jų - buvęs Didžiosios Britanijos ambasadorius Sirijoje Peteris Fordas. P. Fordas BBC Škotijos radijui sakė, kad "labai tikėtina", jog tariamos cheminės atakos niekada nebuvo, o vaizdo įrašai ir vaizdai, kuriais kaip įrodymu rėmėsi JAV ir jų sąjungininkai, buvo suklastoti. Yra ir kitų, kurie mano, kad išpuolis galėjo būti tikras, tačiau jo vykdytojai buvo prieš Asadą nusiteikę sukilėliai, bandantys išprovokuoti naujus JAV karinius veiksmus, kitaip tariant, labai tikėtina, kad tai buvo netikros vėliavos įvykis, kuris puikiai pasitarnavo savo tikslui.

Vienas iš geriausių klausimų, kuriuos reikėtų užduoti, kai įvyksta kas nors panašaus, yra toks: Kam tai naudinga? Šiuo atveju labai akivaizdu, kad B. Assadui tai buvo visiškai nenaudinga, o prieš jį kovojančioms sukilėlių grupuotėms.

Kad ir kokia būtų tiesa apie šią tariamą cheminę ataką, nereikėtų taip skeptiškai vertinti sąvokos, kad kariniams veiksmams paskatinti naudojami netikri įvykiai. JAV jau seniai naudojasi melu (arba, galima sakyti, "netikromis naujienomis") kaip pretekstu karui. Svarbu į pastarojo meto įvykius Sirijoje žvelgti šiame kontekste.

 

Nayirah liudijimas

Bene garsiausias iš visų pavyzdžių buvo širdį veriantis penkiolikmetės kuveitiečių mergaitės, įvardytos tik kaip Nayirah, liudijimas Kongresui, kuris buvo panaudotas 1990 m. spalį parduodant pirmąjį Persijos įlankos karą Amerikos žmonėms. Susijaudinusi Nayirah pasakojo Kongreso Žmogaus teisių komitetui, kad ji matė, kaip Irako kareiviai iš inkubatorių ištraukdavo kūdikius ir palikdavo juos mirti ant grindų.

Amerikiečiai nežinojo, kad Nayirah buvo Kuveito ambasadoriaus JAV duktė ir kad ją mokė amerikiečių ryšių su visuomene įmonė "Hill and Knowlton". Tačiau dar prieš tai, kai tapo plačiai žinomos šio triuko ir melagingų parodymų detalės, jie jau buvo panaudoti siekiant parduoti Amerikos karą prieš Iraką 1991 metais.

 

Operacija "Northwoods

XX a. septintajame dešimtmetyje Amerikos kariuomenės vadovai kūrė planus bombarduoti JAV miestus ir kaltinti Kubos lyderį Fidelį Kastro, kad visuomenė ir tarptautinė bendruomenė pritartų karui.

Planas buvo pavadintas kodiniu pavadinimu "Operacija "Northwoods", o tai, ką jis propagavo, buvo siaubinga. Amerikiečių kariškiai siūlė nuskandinti laivus su Kubos pabėgėliais, užgrobti lėktuvus ir bombarduoti Majamį. Tikslas buvo įtikinti amerikiečius, kad F. Kastro sukėlė jiems terorą.

Aukščiausioji vadovybė netgi buvo pasiryžusi sukelti JAV karių aukų, susprogdindama amerikiečių laivą Gvantanamo įlankoje ir kaltę suverčiant Kubai. Kodėl? Todėl, kad, kaip jie teigė, "aukų sąrašai JAV laikraščiuose sukeltų naudingą nacionalinio pasipiktinimo bangą" ir padėtų paremti karą. Prezidentas Džonas F. Kenedis (John F. Kennedy), kuris po metų buvo nužudytas, šiuos planus sužlugdė, todėl kai kas pradėjo spėlioti apie šių įvykių ryšį.

 

Tonkino įlanka

Aukščiausi JAV pareigūnai, rengdamiesi Vietnamo karui, taip pat iškraipė faktus, o žiniasklaida paklusniai pateikė oficialų pasakojimą kaip absoliutų faktą, taip padėdama pradėti bene pražūtingiausią karą Amerikos istorijoje.

1964 m. rugpjūčio 2 d. Šiaurės Vietnamo torpedinės valtys užpuolė JAV laivą "Maddox", kuris "įprastai patruliavo" tarptautiniuose Tonkino įlankos vandenyse. Po dviejų dienų JAV karinis jūrų laivynas pranešė apie antrą "neišprovokuotą" "Maddox" ir antrojo eskadrinio minininko "Turner Joy", kuris buvo pasiųstas po pirmosios atakos, užpuolimą. Prezidentas Lyndonas B. Johnsonas per televiziją amerikiečiams sakė, kad į "pasikartojančius smurto aktus" prieš JAV laivus turi būti griežtai atsakyta. Netrukus po B. Johnsono pasirodymo per televiziją Kongresas priėmė rezoliuciją dėl Tonkino įlankos, kuri iš anksto patvirtino bet kokius karinius veiksmus, kurių jis nuo to momento imsis.

Vienintelė problema buvo ta, kad antrojo išpuolio prieš JAV laivus apskritai nebuvo - o teiginys, kad pirmasis išpuolis buvo "neišprovokuotas", taip pat buvo melas. Iš tikrųjų USS "Maddox" rinko žvalgybinę informaciją ir teikė ją Pietų Vietnamo laivams, kurie puolė Šiaurės Vietnamą. Kalbant apie antrąjį puolimą, JAV laivai neteisingai interpretavo radijo signalus ir radarų vaizdus ir dvi valandas šaudė į nieką. Nepaisant to, "ataka" buvo panaudota siekiant įtikinti Amerikos žmones palaikyti karą.

 

Sovietinių orlaivių netikros vėliavos

Neseniai išslaptinti dokumentai rodo, kad JAV rengė dar daugiau melagingų sąmokslų, šį kartą prieš Sovietų Sąjungą. Trijų puslapių atmintinėje, kurią parašė Nacionalinio saugumo tarybos nariai, siūloma JAV vyriausybei įsigyti sovietinių lėktuvų, kurie būtų naudojami išpuoliams rengti ir karo pretekstui.

Atmintinėje sakoma, kad tokie lėktuvai "galėtų būti naudojami apgaulės operacijoje, kurios tikslas - suklaidinti priešo lėktuvus ore, surengti netikėtą ataką prieš priešo objektus arba provokacinę operaciją, kurios metu sovietų lėktuvai atrodytų, kad atakuoja JAV ar draugiškus objektus, kad būtų suteikta dingstis JAV intervencijai".

Vyriausybė netgi svarstė galimybę gaminti sovietinius lėktuvus šalies viduje, vykdant masinę slaptą operaciją. Ji nuėjo taip toli, kad iš karinių oro pajėgų gavo sąmatą, kiek tokia operacija kainuotų ir užtruktų.

Neskelbiamos datos atmintinėje JAV nacionalinio saugumo taryba pasiūlė vyriausybei nupirkti arba slapta pagaminti sovietinius lėktuvus ir panaudoti juos netikriems išpuoliams rengti, taip suteikiant pretekstą karui.

Tai jokiu būdu nėra baigtinis sąrašas. Ar apskritai reikia dar kartą kartoti melą, kuris buvo sakomas rengiantis Irako karui? Žiniasklaida ir vėl vieną po kito sugėrė vyriausybės melą, o po 15 metų regionas vis dar kenčia nuo jo pasekmių ir, atrodo, išmoko labai nedaug pamokų.

Tai nėra sąmokslo teorijos. Tai šalti, tvirti įrodymai, kad JAV be jokių skrupulų naudoja netikrus įvykius ir suklastotus įrodymus, kad suteiktų pretekstą kariniams veiksmams.

Nuolatinis kritiško žiniasklaidos tyrimo trūkumas, atsižvelgiant į sunkias galimas konflikto Sirijoje eskalavimo pasekmes, prilygsta nusikaltimui.