Europarlamentarai ragina įtraukti į ES teisių chartiją teisę į abortą

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/euro... 2022-07-10 20:53:00, skaitė 165, komentavo 2

Europarlamentarai ragina įtraukti į ES teisių chartiją teisę į abortą

Ketvirtadienį Europos Parlamento (EP) nariai pasmerkė JAV ir kai kuriose ES valstybėse prastėjančią padėtį moterų teisių ir lytinės sveikatos klausimais.

Teisė į abortą turi būti įtraukta į ES pagrindinių teisių chartiją, pažymima Europos Parlamento (EP) rezoliucijoje dėl JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimo Jungtinėse Valstijose panaikinti teisę į abortą ir poreikio Europos Sąjungoje užtikrinti teisės į abortą bei moterų sveikatos apsaugą. Europarlamentarai ragina sušaukti konventą ES Sutartims peržiūrėti ir tikisi, kad Europos Vadovų Taryba surengs susitikimą šiuo klausimu.

EP nariai reiškia solidarumą su moterimis ir mergaitėmis JAV bei su specialistais, kurie teikia teisėtas ir saugias abortų paslaugas ir propaguoja teisę ir galimybę jomis naudotis tokiomis sudėtingomis aplinkybėmis. Jie ragina JAV Kongresą priimti įstatymą, kuriuo teisė į abortą būtų apsaugota federaliniu lygmeniu.

Europarlamentarai taip pat reiškia susirūpinimą dėl to, kad pasaulyje, įskaitant Europą, gali išaugti finansinė parama prieš lyčių lygybę ir pasirinkimo laisvę kovojančioms grupėms. Jie ragina ES valstybes dekriminalizuoti abortus, pašalinti kliūtis saugiems ir teisėtiems abortams ir užtikrinti galimybę naudotis saugiomis, teisėtomis ir nemokamomis abortų paslaugomis, sveikatos priežiūros paslaugomis ir priemonėmis iki gimdymo ir pagimdžius bei savanorišku šeimos planavimu.

EP rezoliucijai pritarė 324 EP nariai, 155 nepritarė, o 38 susilaikė.

BV inf.