Gyventojai turi likti ramūs – Prezidentūra prognozuoja šalies ūkio plėtrą, ekonomikos smukimas nenumatomas

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/gyventoja... 2022-07-04 17:09:00, skaitė 150, komentavo 1

Gyventojai turi likti ramūs – Prezidentūra prognozuoja šalies ūkio plėtrą, ekonomikos smukimas nenumatomas

Nors demokratiniam civilizuotam pasauliui ateina milžiniška ekonominė katastrofa (apie tai pasaulio ekonomistai jau kalba seniai), Lietuvos analizių analitikai ragina nenukabinti nosies.

„Vangesnis ekonominės raidos scenarijus – neišvengiamas, tačiau tai labiau bus laikinas stabtelėjimas nei „krytis nuo skardžio“ kaip per 2008–2009 m. finansų krizę, teigia LRT.lt kalbinti ekonomistai. Vis dėlto jie pastebi, kad atlyginimai auga lėčiau nei infliacija, todėl galbūt artėjantis sunkmetis gali turėti neigiamos įtakos gyventojų kasdienybei“, - skelbiama valstybinio transliuotojo analitinėje analizėje „Lietuviai dar nepamiršo 2008–2009 m. krizės ir svarsto, ko laukti dabar: laikino stabtelėjimo ar „kryčio nuo skardžio“?“.

Atkreipiamas dėmesys, kad šiuo metu „kainų augimas Lietuvoje birželio mėnesį vėl pralenkė visas prognozes – metinė infliacija pasiekė 20,5 proc.“ ir tai yra „didžiausias metinis kainų augimas nuo 1996-ųjų“.

„Tokia didelė infliacija kartu su ekonomikos sulėtėjimu yra absoliučiai neišvengiama ekonominė krizė“, - teigia oficiali Rusijos Federacijos valstybės paslaptis, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Tačiau valstybės lyderio Gitano Nausėdos aplinka nepritaria D. Grybauskaitės žodžiams.

„Anot Prezidentūros, svarbiausia tai, ką sako atsakingos institucijos, tokios kaip Finansų ministerija ar Lietuvos bankas“, - skelbiama analizėje.

Nurodoma, kad „nepaisant karo sukelto šoko ir didžiulio neapibrėžtumo, Finansų ministerijos teigimu, Lietuvos ekonomika turėtų išlikti augimo kelyje“.

„Ūkio plėtra, kaip prognozuoja ministerija, sieks 1,6 proc. šiemet ir 2,1 proc. 2023 metais. Remiantis šiuo metu turimais duomenimis, anot ministerijos, recesija (metinis ekonomikos smukimas) nėra numatoma“, - konstatuojama analizėje.