Jolanta Blažytė: Tai kas čia „prisisiojo“ į lovą?

Autorius: Jolanta Blažytė Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-06-29 13:32:00, skaitė 404, komentavo 2

Jolanta Blažytė: Tai kas čia „prisisiojo“ į lovą?

Lietuvos vyriausybė tranzito į Kaliningradą ribojimus vadina ES sankcijomis. Tik štai pati ES šiuo ribojimus vadina.... problema, kurią reiktų spręsti.

Šioje situacijoje matau dvi opcijas:

1. ES ir EK neturi ką veikti, todėl pati kuria problemas, kurias vėliau pati ir sprendžia? 

2. LR vyriausybė ir toliau gyvena pagal vaikų darželio taisykles, pagal kurias į lovą „prisisiojęs“ Jonukas kaltę permetinėja niekuo dėtam Petriukui. 

Apie tai – trumpas ir aiškus žinių transliuotojo WION reportažas:

„Praėjus kelioms dienoms po to, kai Lietuva nusprendė uždrausti sankcionuotų prekių tranzitą į Rusijos Kaliningrado sritį, Europos Komisija pareiškė, kad per naktį parengs planus, kaip sušvelninti didėjančią Kaliningrado krizę, baiminantis, kad problema gali greitai paaštrėti, ypač po to, kai Maskva pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų, jei ES nepanaikins tranzite įstrigusių prekių blokavimo. 

Siekdami sumažinti įtampą su Maskva, ES aukščiausio lygio diplomatai pareiškė, kad neketina blokuoti teisėto Rusijos prekių gabenimo į Kaliningradą per Lietuvą. Šis pareiškimas paskelbtas po to, kai Lietuva pradėjo įgyvendinti sankcijas, draudžiančias tam tikrų rusiškų prekių tranzitą per ES valstybes. 

ES užsienio reikalų vadovas Joseph Borrell pareiškime sakė, cituoju: "Mes nenorime užkirsti kelio eismui tarp Rusijos ir Kaliningrado”. Jis taip pat sakė, kad priemonės turėtų būti įgyvendinamos sumaniai ir protingai. 

Dabar Europos Sąjunga siekia dviejų tikslų - pirma, užkirsti kelią sankcijų apėjimui ir, antra, neblokuoti eismo Kaliningrado srityje ir siekti deeskaluoti šią įtampą. Europos Komisija šiuo metu rengia gaires Lietuvai, kuriomis siekiama išaiškinti sankcijų poveikį ir toliau bandyti išsklaidyti ginčą. Remiantis pranešimais, Komisijos gairės rengiamos glaudžiai konsultuojantis su Lietuva.“