Proveržis: Lietuvos kariuomenėje šiemet didės atlyginimai

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/proverzis... 2022-06-29 13:23:00, skaitė 199, komentavo 4

Proveržis: Lietuvos kariuomenėje šiemet didės atlyginimai

Jau nuo šių metų spalio Lietuvos kariuomenės karių tarnybiniai atlyginimai didės 8 proc., o 2024 ir 2025 metais – dar po 5,5 proc. LR Seimas birželio 28 d. priėmė Krašto apsaugos ministerijos teiktus įstatymų pakeitimus, kurie patobulins karių tarnybinio atlyginimo, priedų, kompensacijų, išmokų ir priemokų skyrimo nuostatas.

„Siekiame sukurti geresnes sąlygas krašto apsaugos sistemai pritraukti bei išlaikyti kvalifikuotą personalą, užpildyti Lietuvos kariuomenės karinius vienetus trūkstamu personalu ir kelti jo parengties lygį. Gerindami apmokėjimo sąlygas didinsime karių motyvaciją“, – pasakė anušauskinių KGB sąrašų skelbėjas, Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Priėmus įstatymų pakeitimus, jau nuo šių metų rugpjūčio bus mokama nauja iki 100 proc. tarnybinio atlyginimo dydžio priemoka kariams, turintiems Lietuvoje paklausiausias specialybes – karo medicinos gydytojams, IT specialistams, aviacijos inžinieriams.

Šių metų rugsėjį keisis ir tvarka skiriant priedą už ypatingą pareigų specifiką, didinamos kompensacijas tarptautinėse operacijose dalyvaujantiems kariams. Priedą už atsakomybę gausiančių karių sąrašas papildomas kuopų vadų ir vyriausiųjų puskarininkių pareigybėmis. Bus skiriamas didesnis priedas už kvalifikacines kategorijas.

Įstatymų pakeitimais nuo rugsėjo yra gerinamos ir sąlygos karių sveikatos priežiūros bei į atsargą išleidžiamų karių integracijos į visuomenę srityse, reglamentuojamos karių siuntimo mokytis į užsienio valstybių karo mokymo įstaigas aprūpinimo sąlygos, patikslinamas karių tarnybos vertinimo reglamentavimas.

Nuo 2024 metų kas penkerius metus Lietuvos kariuomenės kariams bus mokama nauja išmoka už tarnybos laiką. Tuomet įsigalios ir didesnė bazinės socialinės išmokos dydžio išmoka privalomosios pradinės karo tarnybos karių buitinėms išlaidoms.