Argentina ir Iranas jungiasi prie BRICS

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/arge... 2022-06-28 13:30:00, skaitė 245, komentavo 2

Argentina ir Iranas jungiasi prie BRICS

Argentinos ir Irano atstovai pateikė paraiškas prisijungti prie BRICS grupės (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika). Tai savo „Telegram“ kanale paskelbė oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Anot jos, paraiškos buvo pateiktos tuo metu, kai Baltuosiuose rūmuose buvo svarstoma, „kas dar pasaulyje būtų išjungta, uždrausta ir sugadinta“.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Saidas Khatibzadehas patvirtino, kad šalies valdžia pateikė prašymą dėl narystės BRICS.

„Kinijos Liaudies Respublikos prezidentas pakvietė Prezidentą Raisį, jis dalyvavo ir pasakė kalbą. Tikiuosi, kad ir toliau galėsime būti naudingi, o BRICS mums suteiks pridėtinės vertės“, – sakė Khatibzadeh.

Anksčiau buvo pranešta , kad BRICS viršūnių susitikime kalbėjęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pakėlė tostą su nauju suvenyriniu puodeliu.

Siekdamos greičiau pasiekti supervalstybės statusą ir duoti atsaką JAV dominavimui pasaulyje, Rusija, Brazilija, Indija ir Kinija 2009 m. sukūrė BRIKS (sulietuvintas pavadinimas) organizaciją. 2010 m. prie šių šalių grupės prisijungė PAR. BRICS valstybėse – per 40 % pasaulio gyventojų. BVP sudaro apie 10 %, kasmet auga 5–10 %. Prognozuojama, kad BRICS valstybės pasauline BVP dalimi 2050 m. aplenks G7 valstybes. Siekdamos didinti įtaką, BRICS valstybės 2014 m. įkūrė BRICS Vystymosi banką.

Naujasis bankas įkurtas kaip alternatyva vakarietiškiems Pasaulio bankui ir Tarptautiniam valiutos fondui. Naujasis bankas operuos pinigais infrastruktūros ir vystymo projektams BRICS priklausančioms šalims. Kiekviena šių šalių turės lygią dalį banko valdyme, nesvarbu, koks jos BVP dydis. Kiekviena BRICS narė pažadėjo įnešti vienodą 50 mlrd. dolerių pradinį kapitalą. Bankas įkurtas Šanchajuje, jo pagrindinis tikslas panaikinti JAV dolerio dominavimą tarptautinėje prekyboje.

SN inf.