Teismas įpareigojo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Z.Šličytės kalbos: ieškos neapykantos kurstymo prieš pažemintus ir nuskriaustuosius

Autorius: Justina GAFUROVA Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-06-17 16:04:00, skaitė 342, komentavo 11

Teismas įpareigojo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Z.Šličytės kalbos: ieškos neapykantos kurstymo prieš pažemintus ir nuskriaustuosius

Dėl Kovo 11-osios minėjimo metu Seime pasakytos dabartinę valdžią kritikuojančios kalbos Signatarų klubo narė Zita Šličytė gali sulaukti teistumo. Generalinė prokuratūra pranešė, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo LGBT seksualinių iškrypėlių diskriminacijos ir neapykantos kurstymo.

Kaip ketvirtadienį ryte pranešė Generalinė prokuratūra, pradėto ikiteisminio tyrimo metu bus siekiama nustatyti, ar „Z.Šličytė, Lietuvos Respublikos Seime vykusio viešo iškilmingo renginio metu sakydama kalbą, galimai siekė diskriminuoti žmonių grupę dėl seksualinės orientacijos bei viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą bei išsakė tikrovės neatitinkančią informaciją apie homoseksualius asmenis". Tiesa, prokuratūra nurodo, kad Z.Šličytė yra Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signatarė, tačiau tai netiesa. Z.Šličytė yra Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatė, taigi, Signatarų klubo narė, taip pat ir viena iš Lietuvos Respublikos Konstitucijos kūrėjų, tačiau ne signatarė.

Prokuratūra nurodo, kad ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 169 str. ir 170 str. 2 d. pradėtas, vykdant Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria buvo panaikinti Vilniaus miesto apylinkės teismo, Vilniaus apylinkės prokuratūros bei Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato nutarimai atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Atliekant tyrimą, bus siekiama įsitikinti, ar Z.Šličytė, pasisakydama iškilmingame minėjime, išreiškė savo nuomonę bei pasinaudojo saviraiškos laisve, ar priešingai - siekė suvaržyti žmonių grupės, jai priklausančio asmens teises ir laisves, tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti homoseksualių žmonių grupę bei nustatyti tokių Z.Šličytės veiksmų pavojingumo pobūdį", - skelbia Generalinė prokuratūra.

Sužinojo tik iš žiniasklaidos

„Vakaro žinių" redakcijos žiniomis, apie sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą Z.Šličytė informuota nebuvo. Pirmiau apie tai pranešė žiniasklaida, gavusi Generalinės prokuratūros pranešimą.

Primename, kad dar balandžio mėnesį į Seimą, Vyriausybę, Generalinę prokuratūrą, Migracijos departamentą, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą ir Signatarų klubą dėl Z.Šličytės kalbos kreipėsi Žmogaus teisių organizacijų koalicija. Jai priklauso „Diversity Development Group", Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, Lietuvos žmogaus teisių centras, Lygių galimybių plėtros centras, Nacionalinė LGBT teisių asociacija LGL, Psichikos sveikatos perspektyvos, Romų visuomenės centras, Tolerantiško Jaunimo Asociacija, Žmogaus teisių stebėjimo institutas.

Gresia iki trejų metų

Kaip skelbia pati organizacijų koalicija, „minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, Seime Signatarų klubo deleguota buvusios Aukščiausiosios tarybos deputatė teigė, kad Lietuvoje vyksta „homoseksualizacija", tos pačios lyties santykius susiejo su pačios pavartotu terminu „pederastija". Todėl Generalinės prokuratūros buvo paprašyta įvertinti, ar Ž.Šličytės kalba nėra neapykantos kurstymas. Kaip numato Baudžiamasis kodeksas, už diskriminavimą ar neapykantos kurstymą gali būti skirtas laisvės atėmimas iki dvejų arba trejų metų.

„Vakaro žinioms" pavyko susisiekti su Z.Šličyte, tačiau šiuo metu ji nurodė nusprendusi įvykių nekomentuoti. „Esu įsitikinusi, kad ir be komentarų aišku, kad Lietuva yra demokratinė valstybė, ne tokia, kaip Baltarusija, Rusija ar Kinija", - sakė Z.Šličytė.

Anksčiau „Vakaro žinioms" Z.Šličytė sakė, kad tą pačią naktį po Seime pasakytos kalbos ji sulaukė užgauliojimų ir netgi grasinimų. „Šeštadienio naktį pusę dvyliktos į mano mobilųjį paskambino žmogus (sprendžiant iš balso - žmogus, žinomas iš TV ekranų) ir pradėjo klausinėti, „ar čia ta beprotė moterėlė". Įspėjau, kad įrašinėju pokalbį (nors nei įrašinėjau, nei ką, nes neturiu tokios galimybės). Pradėjo grasinti, klausinėti, kas kalbą parašė. Kitu numeriu paskambinęs kitas žmogus irgi pradėjo grasinti. Naktį, kad netrukdytų miegoti, išjungiau garsą ir nunešiau telefoną į kitą kambarį. Iš vieno numerio sulaukiau 15 skambučių, iš kito - devynių. Iš trečio numerio ryte radau 33 praleistus skambučius", - „Vakaro žinioms" pasakojo Z.Šličytė.

Tačiau Z.Šličytė džiaugėsi, kad tą patį savaitgalį sulaukė ir apie 70 palaikymo skambučių bei žinučių. „Sekmadienį netgi verkiau, nes buvau labai sujaudinta, kai žmonės pasakė, kad daug kur bažnyčiose už mane buvo meldžiamasi. Mat žmonės prisiskaitė internete komentarų, kad esu nusikaltėlė, grasinimų, išsigando dėl manęs. Vidurdienį buvo apėmusi nepaaiškinama palaima - turbūt maldos pasiekė mane", - teigė teisininkė, nors pati sako nesijaučianti kuo nors nusipelniusi: tik pasakė tai, ką galvoja. Ir parodė, kad net Tautos atstovybėje laisvas žodis negerbiamas.

Policijai „pridavė" Seimo narius

Beje, Z.Šličytei kalbant Seime, dalis Seimo narių kėlė triukšmą ir baubė, o vėliau net paliko salę. Tai taip pat gali tekti aiškintis institucijoms. Smulkaus verslo asociacija „Petys už laisvę" dėl to kreipėsi į generalinį policijos komisarą Renatą Požėlą. Sužinoję, kad dėl analogiško elgesio Sausio 13-osios minėjime kai kurie gyventojai policijos buvo apdalinti baudomis, asociacijos atstovai prašo analogiškai elgtis ir Kovo 11-osios minėjimo metu triukšmavusių Seimo narių atžvilgiu. Kaip ir Sausio 13-osios minėjimo dalyviams, prašoma skirti pažeidėjams draudimą lankytis viešosiose vietose vykstančiuose renginiuose nuo vieno mėnesio iki vienų metų, kaip tai numato Administracinių nusižengimų kodeksas.