Kard. R. L. Burke’as: Už abortus pasisakantys politikai yra automatiškai ekskomunikuojami

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2022/... 2022-06-06 21:56:00, skaitė 396, komentavo 3

Kard. R. L. Burke’as: Už abortus pasisakantys politikai yra automatiškai ekskomunikuojami

www.katalikutradicija.lt

Kardinolas R. Burke’as, kanonų teisės ekspertas, mums primena Katalikų Bažnyčios mokymą apie ekskomuniką ir vertumą priimti šv. Komuniją. Viešai ir atkakliai esminius moralinius įstatymus pažeidžiantys politikai yra ekskomunikuoti ir todėl negali priimti šv. Komunijos.

Bažnyčios mokymas apie ekskomuniką akivaizdžiai taikytinas ir praėjusią savaitę už dar negimusios gyvybės sunaikinimą balsavusiems 68 Seimo nariams. Savo kreipimesi į politikus, kardinolas Sigitas Tamkevičius dar 2011 metais buvo nurodęs: „Kanonų teisė skelbia, kad asmuo, faktiškai įvykdęs negimusios gyvybės sunaikinimą, užsitraukia ekskomuniką (Kan. 1398). Ekskomunika apima visus, kurie padarė šį nusikaltimą, žinodami apie jiems paskirtą bausmę. Ji apima ir tuos bendrininkus, be kurių pagalbos nusikaltimas nebūtų įvykdytas. Bendrininkavimo, kuris užtraukia bažnytines bausmes, sąvoka apima ir politikus, kurie savo sprendimu įgalintų sąmoningą negimusios gyvybės žudymą dirbtinio apvaisinimo metu (Kan. 1329).“

Kardinolo Raymondo L. Burke’o teigimu, asmenys, kurie viešai ir atkakliai pažeidžia esminius moralinius įstatymus, yra apostazės būklėje. Kadangi taip besielgiantys asmenys yra automatiškai ekskomunikuoti, jiems neturi būti leidžiama priimti šv. Komunijos.

Kardinolas, kuris yra ir iškilus kanonų teisės ekspertas, šią poziciją išsamiai pagrindžia „Pareiškime dėl Šventosios Komunijos priėmimo išliekantiems viešoje mirtinoje nuodėmėje“ (angl. “Statement on the Reception of Holy Communion by Those Who Persist in Public Grave Sin”).

Šio pareiškimo tikslas yra atsakyti į katalikų bei nekatalikų užduodamą klausimą: kaip katalikams (ir, kalbant konkrečiau, katalikams politikams), kurie viešai pasisako už su Katalikų Bažnyčios mokymu nesuderinamas idėjas ir įstatymus, yra leidžiama priimti šv. Komuniją.

Toks klausimas ypatingai aktualus atžvilgiu tų asmenų, kurie skatina „abortus pagal pageidavimą“ ir moraliai visiškai nepriimtinus įstatymus.

Į šį klausimą atsakyti verta, nes jis paliečia Bažnyčios mokymo apie tikėjimą ir moralę esmę. Visų pirma, jis liečia tiesą apie Eucharistijos sakramentą.

Kardinolas Burke’as pabrėžia, jog šv. Komunijos priėmimas kartais gali ir turi būti ribojamas: remiantis kanonų teise asmenys, kurie ekskomunikuoti arba kuriems taikomas draudimas po bausmės paskyrimo ar paskelbimo, ir kiti, kurie atkakliai išlieka mirtinoje nuodėmėje, šv. Komunijos priimti negali.

Kanonų teisės ekspertas primena, kad dvasininkai negali leisti priimti šv. Komunijos asmeniui, jei šis atkakliai išlieka viešoje mirtinoje nuodėmėje. Netinkamas Komunijos priėmimas yra šventvagystė. Kunigai ir vyskupai privalo šioje situacijoje esančius asmenis įspėti ir paaiškinti jiems jų situaciją tam, kad būtų išvengta įžeidimų prieš Dievą dėl netinkamo Komunijos priėmimo.

Pakartodamas Bažnyčios mokymą apie tai, kad abortas yra mirtina nuodėmė, kard. Burke’as pabrėžia, kad teiginys, jog politikas gali pasisakyti už abortus viešai, būdamas nusiteikęs prieš abortus privačiai, yra klaidingas. Ši teiginys jau dukart paneigtas ir popiežiaus Jono Pauliaus II.

Kardinolas Burke’as, buvęs aukščiausiojo Bažnyčios teismo prefektas, pabrėžia, kad viešai ir atkakliai moralinius įstatymus pažeidžiantys politikai yra ne tik automatiškai ekskomunikuojami, bet ir yra apostazės būklėje, t. y. savo užsispyrėlišku atsisakymu praktiškai gyventi pagal fundamentalias tikėjimo ir moralės tiesas jie išties atsisako ir tikėjimo (Kan. 751).

Tikėjimo apostazė automatiškai užtraukia ekskomunikos bausmę (Kan. 1364). Jei politikas toliau neigia ar abejoja kokia nors Tikėjimo tiesa, pavyzdžiui, „esminiu aborto blogumu“, tuomet jis gali būti erezijos būklėje. Erezijos būklė automatiškai užtraukia ekskomunikos bausmę.