Orbanas ketina apmokestinti bankus, kad sumažintų namų energijos sąskaitas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-05-30 18:25:00, skaitė 395, komentavo 6

Orbanas ketina apmokestinti bankus, kad sumažintų namų energijos sąskaitas

"Breitbart" praneša, kad Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, siekdamas apsaugoti vengrus nuo sąskaitų už energiją didinimo ir sustiprinti šalies kariuomenę, nustatys laikiną nenumatytą mokestį bankams ir tarptautinėms bendrovėms, kurios, jo teigimu, pelnosi iš karo Ukrainoje.

"Karas užsitęsė, Briuselio sankcijų politika negerėja", - sakė nacionalinis konservatorių lyderis, kuris pritarė pirmiesiems veiksmams, kuriais siekiama įvesti sankcijas Rusijai, nepaisant kai kurių išlygų, pavyzdžiui, panaikinti jas SWIFT, tačiau blokuoja Europos Sąjungos siūlomą Rusijos naftos embargą, motyvuodamas tuo, kad tai labiau pakenks jo paties piliečiams nei Vladimirui Putinui.

"Tie veiksniai kartu lemia dramatišką kainų augimą", - toliau rašoma Orbano pareiškime, kurio vertimą gavo "Breitbart London". Jame teigiama, kad jo vyriausybės veiksmai įšaldyti namų ūkių sąskaitas už energiją apsaugojo vengrus nuo didžiausių energetikos krizės padarinių, tačiau pripažįstama, kad "energijos kaina toliau kyla, todėl tampa vis sunkiau ir brangiau apsaugoti šeimas".

"Tuo tarpu didėjančios palūkanų normos ir kainos leidžia bankams ir didelėms tarptautinėms korporacijoms gauti nepaprastai didelį pelną", - pridūrė jis, linkęs kritikuoti stambųjį verslą, kurį mėgsta daugelis Amerikos ir Vakarų Europos "fiskalinių konservatorių", todėl užsienio kritikai, priklausomai nuo savo politinių pažiūrų, jo vyriausybę kaltina ir kraštutiniais dešiniaisiais, ir "komunistais".

Vis dėlto, kai kaimyninėje Ukrainoje siautėja karas, o pragyvenimo išlaidų krizė yra apėmusi didžiąją Vakarų pasaulio dalį, V. Orbanas primygtinai tvirtino, kad Vengrijai reikia pinigų kariuomenei stiprinti ir užtikrinti, kad ji ir toliau galėtų apsaugoti šeimas nuo sparčiai augančių sąskaitų, todėl jo vyriausybė nuo šiol "įpareigos bankus, draudimo bendroves, didžiuosius mažmeninės prekybos tinklus, energetikos pramonės ir prekybos įmones, telekomunikacijų bendroves ir oro linijų bendroves didelę dalį savo papildomo pelno" skirti kariuomenei ir namų ūkiams teikiamoms energijos nuolaidoms.

V. Orbanas teigė, kad šis veiksmingas nenumatytų pajamų mokestis bus "ribotas laike" ir apims tik 2022 ir 2023 m., ir pridūrė: "Mes prašome ir tikimės, kad tie, kurie dabartinėje karo situacijoje gauna papildomą pelną, padės žmonėms ir prisidės prie šalies gynybos išlaidų. "

"Laikydamiesi savo ankstesnių įsipareigojimų, užsitęsus karo padėčiai ir toliau ginsime šeimas, pensininkus, darbo vietas ir mažinsime namų ūkių sąskaitas už energiją", - pažadėjo jis.

"Breitbart" dar rašoma, kad Centro dešiniųjų konservatorių (torių) partijos vyriausybė, vadovaujama Boriso Džonsono, planuoja įvesti 25 proc. nenumatytą mokestį naftos ir dujų pramonei, kuri šiuo metu nėra itin palankiai vertinama žaliųjų vyriausybės, kad kai kurioms šeimoms, gaunančioms valstybės pašalpas, būtų suteikta vienkartinė 650 svarų sterlingų dotacija.

"Naftos ir dujų sektorius gauna nepaprastą pelną ne dėl pastaruoju metu įvykusių rizikos prisiėmimo, inovacijų ar efektyvumo pokyčių, o dėl sparčiai augančių pasaulinių žaliavų kainų, kurias iš dalies lėmė Rusijos karas", - teigė iždo kancleris Rišis Sunakas, kuriam, kaip pranešama, teko dantimis ir nagais kovoti su ministru pirmininku B. Džonsonu, kad šis pritartų šiai politikai, ir taip ją pateisinti.

"Ši vyriausybė niekada nenustos stengtis padėti žmonėms", - tvirtino R. Sunakas, pripažindamas, kad infliacinė krizė "sukėlė ūmią kančią šios šalies žmonėms".

Mano komentaras: Lietuvos valdžia, senai pamiršusi, kad privalo tarnauti Lietuvos piliečiams, lietuvių tautai, su infliacija ir skurdu "kovoja" idiotiškiausiu būtu ES - nutarė įvesti nekilnojamojo turto mokestį net socialiai pažeidžiamiems piliečiams. Energetinės krizės sąlygomis šitie bukapročiai vagys užsiėmė elektros tiekimo "liberalizavimu", sukuriant tinklą vagių-tarpininkų, kurių vienintelė paskirtis - apiplėšti namų ūkius.