Šimonytė įgėlė statybos ir kelių tiesimo įmonių streikuotojams

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/simonyte-... 2022-05-14 20:42:00, skaitė 339, komentavo 18

Šimonytė įgėlė statybos ir kelių tiesimo įmonių streikuotojams

 

Statybos ir kelių tiesimo įmonės gegužės 13 d. pusdieniui stabdė darbus valstybinės reikšmės ir visuomeninės paskirties objektų statybvietėse ir keliuose.

Lietuvos statybininkų asociacijos ir asociacijos „Lietuvos keliai“ akcija „#stabdome statybą“ buvo siekiama atkreipti dėmesį į Vyriausybės ir jai pavaldžių įstaigų – perkančiųjų organizacijų – nenorą ir delsimą imtis veiksmų dėl drastiškai pabrangusių žaliavų indeksuoti statybų kainas arba ieškoti kitų sprendimų, kurie bendrovėms padėtų išvengti nuostolingos veiklos tęsiant darbus pradėtuose projektuose.

Statybos pusdieniui buvo stabdomos maždaug aštuoniasdešimt statybos objektų visoje Lietuvoje.

Skaičiuojama, kad Vyriausybei nesiimant koordinuotų veiksmų problemai spręsti, artimiausiu metu gali nutrūkti daugiau nei 150 valstybės objektų statybos visoje Lietuvoje, kurių projektų vertė – daugiau nei 300 mln. eurų.

Pasak statybos ir kelių tiesimo įmonių lyderių, „dėl Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą išaugo elektros energijos ir dujų kainos, kardinaliai pasikeitė medžiagų kainodara, prasidėjo medžiagų ir žaliavų tiekimo sutrikimais, todėl stringa valstybės lėšomis vykdomos statybos, kelių asfaltavimas, o daliai konkursų jau neatsiranda dalyvių“.

Dėl to, kad kainos spėriai kilo ir iki š. m. vasario 24 d., dėl labai griežtos Lietuvos pozicijos Kinijos, Baltarusijos, Rusijos ir kitų nedemokratinių valstybių atžvilgiu, statybos ir kelių tiesimo įmonių lyderiai dėmesio neatkreipė.

Premjerė Ingrida Šimonytė atkreipė dėmesį, kad jos žiniomis ne viena sutartis yra peržiūrėta, kainos yra indeksuotos, todėl ją kai kurie streikuotojai nustebino.

Keli susiję:

Vyriausybė pranešė, kad stabilizuos elektros ir dujų kainas

Specialistai nuramino: dujų kainos, dėl Maskvos kaltės, kyla rekordiškai, bet ir atlygimai Lietuvoje kyla

Kodėl Putinas numušė dujų kainas ir įsteigė dujų biržą?