Švedijos premjerė: integracija nepavyko ir paskatino gaujų nusikaltimus

Autorius: laikmetis.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-05-04 23:37:00, skaitė 426, komentavo 7

Švedijos premjerė: integracija nepavyko ir paskatino gaujų nusikaltimus

„Švedijai nepavyko integruoti didžiulius imigrantų skaičius, kuriuos ji prisiėmė per pastaruosius du dešimtmečius, ir tai privedė prie paralelinių visuomenių ir gaujų smurto“, teigė ketvirtadienį Ministrė Pirmininkė Magdalena Andersson, kai pradėjo seriją iniciatyvų, skirtų kovai su organizuotu nusikalstamumu.

Dauguma švedų buvo sukrėsti, kai anksčiau šį mėnesį dėl žiaurių riaušių buvo sužeisti daugiau nei 100 policininkų. Smurtas prasiveržė po to, kai danas Švedijos politikas sudegino Koraną per mitingą ir siekė surengti daugiau tokių akcijų keliuose imigrantų dominuojamuose rajonuose.

Andersson neįprastai atviruose ir savikritiškuose komentaruose kaltino nusikaltėlius riaušių sukėlėjus ir sakė, kad Švedijoje buvo leista pūliuoti islamizmui ir dešiniojo sparno ekstremizmui.

„Segregacijai buvo leista nueiti tiek toli, kad dabar Švedijoje turime paralelines visuomenes. Mes gyvename toje pačioje šalyje, tačiau skirtingose realybėse”, - teigė Andersson spaudos konferencijoje.

Per paskutinius du dešimtmečius žmonių, kurie gimė užsienyje, Švedijoje padvigubėjo iki 2 milijonų, kas sudaro penktadalį visų gyventojų. Andersson socialdemokratai valdė 28 metus iš pastarųjų 40, įskaitant paskutinius aštuonerius metus.

Andersson sakė, kad norėjo įvesti vietinio jaunimo nusikaltimų lentas, kur socialinės tarnybos ir policija galėtų bendradarbiauti. Ji taip pat pasiūlė įrankius užtikrinti, kad jaunuoliai liktų mokyklose ir neatsidurtų gatvėse be tėvų leidimo.

„Integracija buvo per daug prasta tuo pačiu metu, kai turėjome milžinišką imigraciją. Visuomenė buvo per daug silpna, ištekliai policijai ir socialinėms tarnyboms buvo per silpni”, - sakė ji. 

Švediją, kurioje šiais metais vyks parlamento rinkimai, radikaliai sugriežtino savo imigracijos politiką nuo tada, kai per 2015 migracijos krizę priėmė daugiau žmonių vienam gyventojui nei bet kuri kita Europos Sąjungos šalis. Dabar Švedija turi vieną iš labiausiai ribojančių imigracijos politikų Europos Sąjungos bloke.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ buvo kritiška dėl Švedijos politikos sugriežtinimo teigdama, kad šalis sukuria kančias žmonėms ir daro integraciją dar sunkesnę imigrantams.

iš anglų kalbos vertė Domas Bandzevičius