Eskan Derwich: Vakarų „tolerancija“ pagimdė terorizmą

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/eskan-derwi... 2015-11-18 10:34:18, skaitė 1708, komentavo 0

Eskan Derwich: Vakarų „tolerancija“ pagimdė terorizmą

Kurdų kilmės lenkų politiko Eskan Derwich pokalbis su A.Šariju apie tikrus pabėgėlius ir ekonominius migrantus, Vakarų „toleranciją“, kuri pagimdė terorizmą ir t.t.

Šarijus (Š): Šiandien mūsų svečias yra lenkų politikas Eskan Derwich. Šio politiko ypatybė yra tai, kad jis yra kurdas, kuris pervažiavo į Europą iš Sirijos septyniolikos metų amžiaus ir pilnai integravosi. Eskan Derwich yra deputatas Koliche, yra partijos „Pilietinė platforma“ narys. Mūsų pokalbis bus apie pabėgėlius, tame skaičiuje ir apie pabėgėlius iš Sirijos.

Kas įvyko, kad iš Sirijos, Artimųjų Rytų, Afganistano tokia didelė banga migrantų, pabėgėlių užplūdo Europą?

Eskan Derwich (E.D.): Visų pirma – ekonominė situacija, nebuvimas civilizacijos tose šalyse, pilietinis karas Sirijoje tapo priežastimi, kad žmonės nori migruoti į geresnį pasaulį. Visų pirma, tai – ekonominė migracija, nebuvimas stabilumo tose šalyse.

Migracijos stimulas – tai kai kurių Europos politikų pasisakymai, kad jie pajėgūs priimti kiekvieną. Tai ir yra priežastis, kad žmonės iš Artimųjų Rytų stengiasi pagerinti savo ekonominę situaciją. Jie galvoja, kad Europa yra rojus ir todėl jie migruoja iš savo valstybių į vakarų šalis.

Š: Ar ši migrantų banga kelia pavojų Europai?

E.D.: Imigracija yra žinoma daug metų. Tokioje formoje kaip dabar tai gali būti pavojus visai Vakarų sistemai. Manau, kad Vakarų sistema nepajėgi susidoroti su šiais žmonėmis, kad jie pritaptų prie Vakarų kultūros. Ir tai gali būti žalinga ir tiems žmonėms, nes jie palieka po savęs tuštumą, kurią užpildys radikalios jėgos, susijusios su islamu ir jis užpildys tuštumą, kuri lieka. Todėl ir skaitau, kad Vakarų politikai absoliučiai kenkia žmonėms, kviesdami migruoti iš savo šalių į Vakarų Europą.

Š.: Ar įmanoma, kad Islamo terorizmas atsiras Europoje, Lenkijoje?

E.D.: Terorizmas, susietas su Islamo radikalizmu, jau egzistuoja Europoje daug metų. Europa, konkrečiai Vakarų Europa, išaugino po „tolerancijos“ apklotu daugelį teroristinių organizacijų, susijusių su „ Al Kaida“, „Islamo valstybe“, nes metų metų jie apsimetinėjo, kad atvykėliai gali turėti kitą požiūrį į demokratiją. Tai tapo priežastimi, kad kai kurios bendruomenės, susijusios su radikaliu islamu, demonstravo neapykantą kitoms religijoms. Tie, kurie šiandien Sirijoje kapoja galvas ir žudo civilius, jie daugiausia iš Vakarų Europos. Be abejonių pasakysiu, kad juos išaugino Europos valstybės. Iš kur ši neapykanta jų širdyse? Tai klausimas Vakarų politikams. „Tolerancija“ buvo priežastimi, kad jie buvo išauginti etnosferoje neapykantos kitiems žmonėms ir religijoms.

Š.: Europoje atvykėliai iš Šiaurės Afrikos ir artimųjų Rytų yra vadinami „pabėgėliais“. Ar galima juos visus vadinti „pabėgėliais“?

E.D.: Dalis bėgančių yra pabėgėliai, tuo tarpu dauguma žmonių, vykstančių į Europą, yra ne pabėgėliai, o ekonominiai migrantai.

Žmogus, nepasilikęs pirmojoje saugioje valstybėje, pagal 1971 metų „Ženevos Konvenciją“ yra ne pabėgėliai, o ekonominiai migrantai. Europa negali leisti sau priimti visus ekonominius migrantus, kurie nusprendė pagerinti savo materialinę padėtį, iškeliavę į išsivysčiusias šalis.

Turime užduoti sau klausimą, ar Europa gali sau leisti priimti visus ekonominius migrantus iš viso pasaulio? Jei taip, tai tegul Europa tuos žmones kviečia legaliai, organizuoja keltus, tegul jie civilizuotai vyksta į Europą. Bet jeigu skaitome, kad negalime priimti visų, tai reikia aiškiai pasakyti tiems žmonėms: „klausykite, mes negalime jūsų visų priimti“.

Kad uždaryti šį klausimą, reikia pabaigti su socialine parama, ta aukšta socialine parama, tose šalyse, kur ji išpūsta, kad tiems migrantams ji yra labai viliojanti. Reikia socialinę pagalbą įvesti maksimaliai 6 mėnesiams, o po to kiekvienas migrantas turi rūpintis pats savimi, rasti darbą, dirbti. Man atrodo, kad tokiu natūraliu būdu pabėgėlis priima bet kokias gyvenimo sąlygas, jeigu bėga nuo bombų, aš įsitikinęs, gyvens visur, kur nėra bombų, kad jo šeima būtų sveika.

Tuo metu, kai žmonės turi perdėtus reikalavimus, tai reiškia, kad jie – ne pabėgėliai, o migrantai, kurie nori pagerinti savo ekonominę būklę. Su tuo reikia baigti ir uždaryti sienas.<…>

Vertė Algimantas Lebionka

Šauksmas