M. Navickienė: ukrainiečiai sėkmingai įsilieja į mūsų šalies gyvenimą

Autorius: Respublika.lt info Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-04-12 14:13:00, skaitė 106, komentavo 2

M. Navickienė: ukrainiečiai sėkmingai įsilieja į mūsų šalies gyvenimą

Praėjus pusantro mėnesio nuo Rusijos pradėto karo Ukrainoje, Lietuvoje jau įsidarbino beveik 3 tūkst. ukrainiečių, o iš viso darbo rinkoje sėkmingai integravosi daugiau nei 4,4 tūkst., praneša Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

„Užimtumo tarnyba kartu su šalies darbdaviais padeda darbingo amžiaus ukrainiečiams įsidarbinti, savivaldybės geranoriškai teikia įvairią finansinę ir socialinę pagalbą tiems, kuriems jos reikia šiandien. Nevyriausybinės organizacijos nuo pat karo Ukrainoje pradžios telkia savanorius ir iš visų jėgų padeda kiekvienam nuo karo pabėgusiam ir pasiekusiam Lietuvą: vaikams, moterims, senoliams“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 

SADM teigimu, ukrainiečiai dirba jau 53 šalies savivaldybėse, didžioji dalis darbdavių įdarbina neterminuotai. Šiuo metu beveik 800 darbdavių siūlo užimti daugiau kaip 6 tūkst. laisvų darbo vietų.

„Didžioji dalis ukrainiečių įsidarbino gamybos, transporto, saugojimo, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonėse. Ukrainiečiai pradėjo dirbti ir mokytojų padėjėjais, rinkodaros specialistais, apskaitininkais, choreografijos, anglų, rusų kalbos, matematikos mokytojais“, – pažymi SADM.

Be to, ministerijos teigimu, yra ir retesnių profesijų atstovų, kuriems pavyko įsidarbinti, pavyzdžiui, gyvūnų draustinio prižiūrėtoju, gelbėtoju, sanitarijos specialistu, cheminės analizės laborantu.

„Taip pat ryškėja tendencija, kai išsilavinę ukrainiečiai ieško darbo ir pagal specialybę, ir pagal rinkoje dominuojančius pasiūlymus. Aukštos kvalifikacijos darbuose dirba apie 6 proc. visų įdarbintų žmonių“, – nurodo ministerija.

Daugiausia įsidarbinusiųjų yra didžiuosiuose šalies miestuose, bet aktyviai darbinamasi Druskininkų ir Palangos rajonų savivaldybėse, kiek mažiau Neringos, Birštono rajonų savivaldybėse. Ukrainiečiai dirba jau 53 iš 60 šalies savivaldybių.

Ukrainiečiams savivaldybės suteikė ketvirtį milijono socialinės paramos

SADM nurodo, kad paramą karo pabėgėliams iš Ukrainos suteikė beveik pusė visų šalies savivaldybių. Savivaldybių parama artimiausiu metu plėsis – 17 iš 32 savivaldybių, dar nesuteikusių finansinės paramos, nurodė, kad jau numatyti savivaldybių tarybų posėdžiai, kuriuose bus patvirtinta piniginės socialinės paramos teikimo tvarka užsieniečiams, pasitraukusiems iš Ukrainos dėl karo veiksmų.

Nurodoma, kad jau yra išdalinta daugiau kaip 30 tūkst. vienkartinių maisto kortelių (115 Eur vertės), apie 35 tūkst. higienos paketų, 35 tūkst. maisto paketų, emocinę ir psichosocialinę paramą per organizaciją „Gelbėkit vaikus“ gavo per 7 tūkst. vaikų iš Ukrainos, paramą daiktais, reikmenimis, paslaugomis gavo beveik 6 tūkst. ukrainiečių vaikų, parama kūdikio kraiteliu ir kitomis priemonėmis suteikta 130 nėščių moterų.

Į pagalbos Ukrainos pabėgėliams teikimą įsijungė daugiau nei 8600 savanorių, kurie dirba Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijoje, Lietuvos Carite, Maltos ordino pagalbos tarnyboje, organizacijoje „Gelbėkit vaikus“, Maisto banke.