Aidas Gedvilas: ,,Pristatau new svajonių profesiją – auklėtoja/-as!"

Autorius: Aidas Gedvilas Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-04-04 16:04:00, skaitė 264, komentavo 5

Aidas Gedvilas: ,,Pristatau new svajonių profesiją – auklėtoja/-as!

Kvalifikacijos nereikalaujama jokios, todėl niekaip neįsipareigosite vykdyti ikimokyklinio ugdymo programos, nebūsite atsakingi už vaiko sveikatinimą, kultūrinį ugdymą ir pan. Jei uždėsit multikus per TV – irgi tiks.

- prižiūrimi max. 5 vaikai, tad tikrai neapsikrausite, o vyresni ir patys galės žaisti.
- priežiūra vyks savo arba tėvų namuose, todėl higienos normų taip pat nereikalausime - uždarbis - iki 2400 Eur.

Gerai skamba? Ir aš sakau – WOW!

Ką sakot? Negirdžiu...

- Kaip sąlygos Auklėtojoms/-ams, dirbantiesms darželyje? - Nežinau, nežinau... bet šiuo įstatymo pakeitimu tikrai nei Jums alga padidės, nei vaikų grupėse sumažės, nei popierizmo, nei kitų reikalavimų...

Liberalai, vietoje to, kad spręstų darželių klausimus, gerintų sąlygas visiems vaikams, pedagogams, keltų auklėtojo autoritetą bei algas, ieškotų resursų padėti labiausiai vargstantiems, tokių beprecedenčių šalį draskomų krizių kontekste, drįsta eiti į tribūną ir proteguoti turtingųjų interesus...

P.S. O gal aš klystų? Tik niekas negali pažadėti, kad toks nevirs saviugda. Manau dar nekartą prisiminsime, kad tai yra pirma vinis į Darželių naikinimo karstą. Juk patogiau duoti pinigų patiems išsispręsti ir neprisiimti atsakomybės už kokybę, nei išlaikyti visą infrastruktūrą...

TURINTIEMS DAUGIAU LAIKO SKAITYMUI:

Mano pozicija Seime šiuo nagrinėtu klausimu:

Aš supratimu, kad darželių problema egzistuoja, ir to jokiais būdais neneigiu, tačiau jei priimsime Projektą tokį, koks yra pateiktas dabar:

- valstybė įjungs negrįžtamą „valstybinių darželių naikinimo“ mechanizmą. Ar atsiras po to auklėtojų, kurie sutiks likti valstybiniame sektoriuje, juk darželių grupėse yra iki 20 vaikų ir atlyginimas - minimalus, o priėmus Projektą, su penkiais vaikais galės dirbti už 2400 Eur?

- Projektas rems pasiturinčias šeimas, galinčias mokėti atlygį po gražiu pavadinimu „Auklėtoja/-as“ daugiau nei kainuoja darželis, t.y. iki 480 Eur mėnesiui.

- Savivaldybės už privačius darželius išmoka 100 Eur kompensaciją, o šiuo Projektu kompensacija sieks 240 Eur? Ar tai yra socialinis teisingumas?

- Projektu naikinama pagarba išsilavinusiam pedagogui, nes Auklėtoja/-as neprivalo turėti jokio išsilavinimo, todėl nebereikalinga Universitetuose bus nei Ikimokyklinė ir priešmokyklinė pedagogika, nei Ikimokyklinio ugdymo pedagogika ir priešmokyklinis ugdymas, nei Vaikystės pedagogika... kas atsakys už vaikų ikimokyklinį ugdymą?

- vaikų priežiūrai nenustatytos jokios higienos normos. Ir dėl Projekto nebuvo tariamasi net su Švietimo ministerija...

Turbūt sutiksite, kad Projektas per daug "žalias" ir jame turi būti sudėti papildomi saugikliai...