Nuo balandžio 1-os rusiškos dujos tik už rublius

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/nuo-... 2022-04-01 22:09:00, skaitė 213, komentavo 2

Nuo balandžio 1-os rusiškos dujos tik už rublius

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, jog Vakarų šalys turėtų atidaryti sąskaitas Rusijos bankuose, kad įsigytų dujas iš Rusijos.

„Mes siūlome kolegoms iš tokių (nedraugiškų) šalių aiškią ir skaidrią schemą. Norėdami įsigyti rusiškų gamtinių dujų, jie turi atsidaryti rublių sąskaitas Rusijos bankuose. Būtent iš šių sąskaitų nuo, nuo šių metų balandžio 1 d., vyks apmokėjimas už dujas“, — pasakė Putinas.

Jis taip pat pabrėžė, kad naujos rusiškų dujų pardavimo „nedraugiškoms šalims“ taisyklės įsigalios nuo balandžio 1 dienos.

Tuo pat metu Putinas priminė, kad Rusija yra atsakinga tiekėja ir toliau tieks dujas tokiais kiekiais ir kainomis, kaip numatyta esamose sutartyse.

„Rusija vertina savo dalykinę reputaciją, įsipareigojimus vykdome ir laikysimės visuose kontraktuose, taip pat dujų kontraktuose. Dujas ir toliau tieksime nustatytais kiekiais, ką noriu pabrėžti, nustatytais kiekiais ir kainomis, nustatytomis esamose ilgalaikėse sutartyse“, — pasakė Putinas.

Jis pažymėjo, kad šios kainos yra kelis kartus mažesnės nei dabartinės neatidėliotinos biržos kotiruotės.

Rusija laikys nedraugiškų šalių įsipareigojimų pagal dujų sutartis nevykdymu, jei šios šalys nuo balandžio 1 dienos nemokės rubliais, pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Jeigu tokie mokėjimai (rubliais) nebus atliekami, tai laikysime įsipareigojimų nevykdymu iš pirkėjų pusės. Su visomis to pasekmėmis“, — pasakė jis.

Šalies vadovas taip pat pažymėjo, kad situacija, kai Europos šalys gali užšaldyti eurus ir dolerius dujų kontraktuose, yra tikėtina.

„Tolimesnio dujų tiekimo ir jų apmokėjimo tradicine schema atveju taip pat gali būti blokuojamos naujos finansinės įplaukos eurais ar doleriais. Tokia padėties raida yra gana tikėtina, juolab, kad apie tai kalba kai kurie politikai Vakaruose, ir jie apie tai kalba viešai“, — pasakė jis.

Kovo 23 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė mokėjimų už gamtines dujas pervedimą į rublius ES ir kitoms valstybėms, kurios įvedė ribojamąsias priemones, kad nustotų naudoti dolerius, eurus ir daugybę kitų valiutų atsiskaitymuose. Iki kovo 31 d. vyriausybė turėjo patvirtinti direktyvą dėl pakeitimų įtraukimo į galiojančias sutartis.

GF inf.