Pabėgėliai iš Ukrainos Kaune primušė juos priglaudusius lietuvius

Autorius: LaisvasLaikrastis.lt Šaltinis: https://laisvaslaikrastis.lt/p... 2022-04-01 02:20:00, skaitė 790, komentavo 23

Pabėgėliai iš Ukrainos Kaune primušė juos priglaudusius lietuvius

Pabėgėliai iš Ukrainos Kaune primušė juos priglaudusius lietuvius

„Mano kaimynai į savo namus įsileido ukrainiečius, – pasakojo LL vienas Kaune gyvenantis žmogus, – vakare tame bute pastoviai kyla triukšmas – ukrainiečiai geria ir tada prasideda triukšmas. Kaimynai ėmė jam skambinti, kad negali miegoti dėl nuolatinių ukrainiečių balių. Tada tas žmogus, kuris ukrainiečiams užleido savo butą, nuvažiavo pas svečius ir paprašė, kad jie netriukšmautų. Tai tie ukrainiečiai jie tiek primušė, kad reikėjo kviesti greitąją pagalbą. Tada sumuštas šeimininkas kvietėsi policiją, ši atsisakė važiuoti. Tada žmogus pasakė, kad bent jau žiniasklaidai papasakosiu, ką tie ukrainiečiai išdirbinėja. Atvažiavo žurnalistai, sužinojo, kad smurtu kaltinami ukrainiečiai, ir tam žmogui pasakė, kad „ne, jeigu ten ukrainiečiai, mes apie tai negalime skelbti“.

Kitą istoriją LL papasakojo moteriškė, dirbanti ‘Iki“ parduotuvėje Vilniuje. Pasak jos, į parduotuvė atėjo Ukrainos pabėgėliai, prisiėmė maisto produktų ir bandė išeiti nesusimokėję. Į kasininkas raginimus mokėti už prekes atrėžė, kad jie yra karo pabėgėliai. Tada „Iki“ kasininkės iškvietė policiją. Atvažiavę policininkai pasiūlė pačioms kasininkėm susimokėti už ukrainiečių pasiimtas prekes.

Ar tiesa, kad policijai duotas įsakymas nesikišti, kai nusikaltimus vykdo karo pabėgėliai?

Ne, – sako PD atstovas spaudai Ramūnas Matonis. Tačiau jis nesugebėjo paaiškinti, kodėl policija nevažiuoja tirti smurtinių nusikaltimų, išgirdę, kad teks tirti „karo pabėgėlių“ nusikaltimus.

Tiesa, pačioje Ukrainoje vyksta tokie procesai:

Vakarų Ukrainos gyventojai pelnosi iš savo bendrapiliečių:  Vakarų Ukrainos, kurioje joks karas nevyksta, gyventojai pirmieji nuvažiavo į Europą ir paprašė ten prieglobsčio. Natūralu, kad jie gavo visas lengvatas, kurių kitiems, atėjusiems vėliau, nepakako. Dabar moterys ir vaikai iš Vidurio ir Rytų Ukrainos klajoja po gimnazijas ir mokyklas, dažnai labai skurdžiomis sąlygomis, nors bėga nuo realaus pavojaus.

Kita vertus, vakarų Ukrainos gyventojai, gavę prieglobstį Lenkijoje,  už beprotiškus pinigus nuomoja savo namus Vakarų Ukrainoje. Dažnai brangiau nei Europoje. Be to, jie perėmė humanitarinės pagalbos klausimą ir dabar iš to taip pat pelnosi. Apie tai rašoma ir soc. tinkluose:

photo 2022 03 31 15 07 52

Teisėjas paleido iš kalėjimo banditą iš Ukrainos, nes ten karas

Kaip pranešė delfi.lt,  Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Vladimiras Berezovskij nurodė paleisti į laisvę daugybę nusikaltimų ne vienoje byloje padariusį ir iki balandžio pabaigos suimtą ukrainietį.

Toks teisėjo V. Berezovskio sprendimas kaip reikiant iš vėžių išmušė baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikiusį prokurorą, teisėjo elgesio nesuprato ir jo kolegos, o ikiteisminius tyrimus dėl ukrainiečio atliekantys tyrėjai jau abejoja, ar dar pavyks įgyvendinti teisingumą net keliuose dar atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose. Kad apylinkės teismo teisėją užvaldė emocijos, neslepia ir Vilniaus apygardos teismo teisėjai, kurie jau panaikino V. Berezovskio priimtą nutartį, bet ukrainiečio pėdos Lietuvoje jau seniai atšalusios.

Ukrainos pilietis Andrii Haishukas buvo sulaikytas praėjusių metų spalio 26 d. Plungėje, jo atžvilgiu buvo pradėti net trys ikiteisminiai tyrimai – vienas Vilniuje, kiti – Panevėžyje. Vyras buvo įtariamas vagystėmis įsibraunant į komercines patalpas – vien Vilniuje nuo jo nukentėjo prekybos centrai „Pigu“ ir „Avitela“, o Plungėje – „Topo centras“, kai jis, įtariama, naktimis išdaužęs parduotuvės langus įsibrovė į vidų ir pagrobė įvairios vertingos technikos už keliasdešimt tūkstančių eurų.

Ukrainos Zaporožės mieste gyvenęs, bet prieš metus į Lietuvą statybose dirbti atvykęs ir Klaipėdoje gyvenęs A. Haishukas, įtariama, nusikaltimus Lietuvoje įvykdė ne vienas, tačiau savo bendrininkų pareigūnams jis neatskleidė. Ikiteisminį tyrimą dėl nusikaltimų Vilniuje ir Plungėje atlikę Vilniaus prokurorai baudžiamąją bylą perdavė nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui, ši byla atiteko teisėjui V. Berezovskiui, kurio nutartimi dar sausį iki balandžio 26 d. A. Haishukui buvo pratęstas suėmimo terminas. Be to, iš vyro buvo paimti dokumentai. Baudžiamąją bylą Vilniaus miesto apylinkės teismas kovo 14 d. išnagrinėjo – išklausė ne tik prokuroro, bet ir kaltinamojo gynėjos baigiamųjų kalbų, paskutinį žodį teisme pasakė ir pats kaltinamasis. Posėdžio pabaigoje teisėjas paskelbė, kad nuosprendį skelbs balandžio mėnesį. Bet prieš palikdamas posėdžių salę teisėjas nutarė surengti dar vieną posėdį. Nors A. Haishukui suėmimas buvo skirtas iki balandžio 26 d., teisėjas pasiūlė apsvarstyti, ar tikslinga daugybe nusikaltimų kaltinamą ukrainietį laikyti už grotų – juk Ukrainoje vyksta karas ir kovai prieš Rusijos agresiją reikalingi visi ukrainiečiai. Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Tomas Danyla kategoriškai prieštaravo, kad A. Haishukas būtų paleistas į laisvę – juk jam ką tik pasiūlė skirti įkalinimą keleriems metams, be to, Panevėžyje yra atliekami dar du ikiteisminiai tyrimai dėl ukrainiečio galimai įvykdytų nusikaltimų. Tuo metu A. Haishukui atstovaujanti advokatė ir pats kaltinamasis neprieštaravo, kad teismas panaikintų suėmimą.

„Nuo 2014 metų, kai Rusijos Federacija įvykdė dalies Ukrainos Respublikos teritorijos aneksiją ir sudarė sąlygas ginkluotam separatistiniam judėjimui Ukrainos Donbaso regione, dėl kurio buvo neteisėtai laikinai okupuotos Ukrainos teritorijos ir sukurti civilizuoto demokratinio pasaulio nepripažinti teritoriniai dariniai, vadinami LNR ir DNR. Nuo 2022 m. vasario 24 d. Rusijos Federacija įvykdė ir iki šiol vykdo nepateisinamą, niekaip nepagrįstą ir Ukrainos Respublikos ar kitos demokratinės šalies niekaip neišprovokuotą karinę agresiją prieš Ukrainos Respubliką, kurios metu faktiškai vykdo Ukrainos Respublikos gyventojų genocidą ir kitus karo nusikaltimus, – nutartyje nurodė teisėjas V. Berezovskis. – Todėl, vertinant tai, kad baudžiamoji byla jau yra išnagrinėta, kaltinamasis praeityje nėra teistas, o jo artimieji, t: y. šeimos nariai (sutuoktinė su mažamečiu vaiku) ir tėvai, vienas kurių serga sunkia liga, yra vienoje aktyviausių Rusijos Federacijos karinių pajėgų nuolat įvairiais ginklais atakuojamoje teritorijoje, be kita ko ir Zaporožės mieste ir apylinkėse, ir šio karo metu bet kokia pagalba, ypač iš artimiausio šeimos nario yra reikalinga kaip niekada, teisėjo įsitikinimu, nėra jokio nei teisinio, nei žmogiško pagrindo toliau laikyti A. Haishuką suėmime ir kliudyti jam padėti savo šeimai šiuo ypatingai sudėtingu jam ir jo šeimai, jo šaliai laikotarpiu, kai svarbus kiekvienas, galintis stoti ginti Ukrainos Respublikos nepriklausomybę, vadinasi, ir visas civilizuoto demokratinio pasaulio vertybes.“

Teisėjas Berezovskij – humanistas – net vaikų žudikus nuteisia tik lygtinai