Kaip gimsta naujos pasaulio tvarkos kontūrai

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-03-28 19:32:00, skaitė 737, komentavo 15

Kaip gimsta naujos pasaulio tvarkos kontūrai

Bet kokie globalūs pokyčiai visada vyksta per lūžį, tai yra aksioma. Dabartiniai įvykiai taip pat nėra išimtis, nes jie visiškai ir ryžtingai tapo tikrais naujos pasaulio tvarkos pranašais. 

Taigi, panagrinėkime minėtą lūžį, kurio proceso metu būtent Rusija pradėjo faktinę ištisų senojo pasaulio sluoksnių anihiliaciją.

Atskaitos taškas čia iš principo nėra svarbus ir yra svarbus vienu metu. Gali būti, kad artimiausias yra 2021-ųjų gruodis, kada vakarams buvo pateiktas dokumentas labiau panašus į ultimatumą: arba priimami pasiūlymai dėl abipusio saugumo, arba Rusija elgiasi savo nuožiūra, o tai reiškia ne kitą kaip karinį-techninį atsakymą.

Ir štai nuo šito momento istorija padarė zigzagą, panašų į grėsmingą salto su mažai nuspėjamomis nutūpimo koordinatėmis.

O dabar pažiūrėkime, ką turėjome „prieš“ ir iš karto pakomentuokime „po“ kontekste, tai yra prieš ir po ultimatumo:

 

Kovidorastinė pandemo-šizofrenija

 

Žiaurus pidarasinimas kovidorastiniu šyzu faktiškai prasidėjo  nuo pat pirmos dienos, kada tapo žinoma apie "naujo" viruso atsiradimą, kurio kilmė iki šiol nėra aiški. Iš esmės prasidėjęs audringas procesas, taikliai vadinamas kovidorastiniu šyzu ar tiesiog kovidorazmu, būtų buvęs vystomas ir toliau su n-skaičiumi reguliarių "bangų", jei nebūtų įvykęs fašizmo pritvinkusios šunvotės Okrainoje prapjovimas.

Dabar kovidorastijos tema faktiškai uždaryta, nors kai kur vis dar burbuliuoja, daugiausia vakarų šalyse ir Kinijoje.

 

Kliedesiai apie žaliąją energetiką ir klimato kaita 

 

Galima numanyti, kaip įvykių kaleidoskope netikėtai atsiranda dirbtinis nusistebėjimas: o čia dar iš vis per daiktas?

Galima suprasti ir iš karto atsakyti: nedulkinkime patys sau smegenų – tai tas pats išsigimėliškas vakaroidinis trendas-brendas, nukreiptas prieš šiuolaikinės civilizacijos energetinius pamatus, siekiant pereiti prie naujų mitinių atsinaujinančių energijos šaltinių. Tam tikru požiūriu tai yra taip pat vakaroidų inicijuotas, bet neįvykęs bandymas pakeisti vieną iš pasaulinės tvarkos aspektų.

Šiai dienai ši tema  faktiškai yra mirusi. Tie patys vakaroidai kaip tik dabar priima sprendimus atnaujinti net anglies kasyklas, jau nekalbant jau apie staiga apsireiškusį nušvitimą, kad reikia didinti naftos ir dujų vartojimą. Lygiagrečiai, keikiama branduolinė energetiką faktiškai buvo pakelta iš aplinkai kenksmingos kategorijos ir prilyginta žaliajai. O visokiems maskodročeriams, nuo žodžių Ilonas Maskas, laikas pagalvoti apie skubų perėjimą prie grynųjų pinigų, nes rytoj bus per vėlu.

 

Pulsuojantis NATO plėtimasis į rytus

 

Artimiausias tikslas – galutinis daugelio potarybinių šalių prarijimas. Tiesą sakant, tai jau seniai reiškia atvirą norą performatuoti aljansą iš gynybinio į puolamąjį, dar ir netgi su pretenzija į globalumą.

Panašu, kad šita tema galutinai uždaryta su atsitraukimu iki 1997 metų sienų perspektyva – klausimas, kurio niekas neišbraukė iš darbotvarkės ir iš ko išplaukia, kad Pribaltikos šalys, Lenkija, Rumunija ir visa kita šušara turėtų gerai pagalvoti apie savo ateitį. Ir ne tik galvoti, bet ir daryti. Pavyzdžiui, išmokti laiku užsičiaupti, kai jų niekas neprašo.

 

Globali  ekonomika

 

Vakaroidinių transnacionalinių korporacijų (TNK) pastangomis buvo įdiegta išoriškai graži ir patraukli darbo pasidalijimo schema, kai šalims ir ištisiems regionams buvo priskirtas griežtai apibrėžtas vaidmuo: idėja, mokslas, surinkimas, žaliavos, maistas, energijos resursai, tranzitas, ir t.t., ir visa tai buvo susieta tvirtu logistikos maršrutų voratinkliu.

Tiesą sakant, smūgį globalizacijai pirmiausia buvo suduotas su pseudo-pandemija, o dabar ji yra damušama Rusijos, kuri, kaip paaiškėjo, yra pagrindinis veikėjas, kontroliuojantis liūto dalį pasaulio energetinių išteklių, gyvybiškai svarbių viskam, dėl ko vakaroidai atsidūrė visiškoje priklausomybėje, bent jau visas JevroSojūzas - skurdžius išteklių prasme. Tariant paprastai - JevroSojūzas yra pastatytas į poza "rakom'" (vėžiuku), iš vienos pusės dėdė Semas liepia išsibuožinti nieko neperkant iš Rusijos, iš kitos pusės Rusija reikalauja už viską mokėti rubliais Dėl to globalizacijos tema ankstesne forma yra praktiškai uždaryta ir reikalauja griežto performatavimo sąlygomis, kurias didžia dalimi suformuluos Rusija.

 

Pasaulinė finansų sistema

 

Paremta USA dolerio, kaip rezervinės valiutos ir mokėjimo priemonės, dominavimu.

Ši tema dar atvira, tačiau šis klausimas yra aktyviame procese. Keletą metų dalis valstybių palaipsniui stūmė dolerį iš tarpusavio atsiskaitymų, pereidamos prie euro arba prie nacionalinių valiutų. Dolerio išstūmimo tempas buvo akivaizdus, ​​bet nepakankamai spartus, kad būtų galima pamatyti galutinio perėjimo nuo senosios sistemos, kuriai beveik 80 metų, horizontą. Be to, perėjimas prie euro iš tikrųjų reikštų tik šūdo pakeitimą mėšlu, ir kas, bendrai paėmus, neleistų pasiekti norimo rezultato.

Rusijos sprendimas prekiauti su vakaroidais rubliais reiškia, kad procesas yra staigaus įsibėgėjimo žemo starto fazėje, kad pagaliau būtų galutinai palaidota senoji sistema, po kurios griuvėsiais įvyks kolosalūs pokyčiai, pirmiausia vakaroidų pasaulyje, į kurį jie ir yra nukreipti, net iki serijos didelių defoltų su po to sekančiu smarkiu gyventojų nuskurdimu, visa tai palydint hiperinfliacijai.

Tačiau kas liečia defoltus (nesugebėjimas įvykdyti duotus savo įsipareigojimus; pvz. keisti popierinius dolerius į auksą, kas įvyko USA 1971 metais), tai jų vakaroidinės politinės valdžios greičiausiai iki galo nepripažins, kas niekaip nepakeis vidinės procesų esmės, lydimų masinio išorinių įsipareigojimų neįvykdymų.

Neišgelbės net Vokietijos siūlomas gražus ir universalus sprendimas: atseit, pas mus demokratija, verslo laisvė ir taip toliau, taip kad mes negalime kištis į privatų verslą kaip ir į tai, kaip ir kuo jis mokės už rusiškas dujas. Na taip jau bent galima, taip sakant, išsaugoti veidą.

 

Ir paskutinis, tam tikra prasme, esminis

 

Civilizacija nenumaldomai judėjo link viso ko leistinumo, turinčio visiškai konkretų pavadinimą – liberal-fašizmas, kurio daigai pradėjo aktyviai ėmė skverbtis ir į Rusiją, nekalbant jau apie fašizmo apsireiškimus visoje Europoje. Vis daugėja požymių to, kaip prisidengiant neoliberalia ideologija,„civilizuotos“ Europos centre pasirodo, kad galima apskritai viskas: prekyba neseniai ar dar gyvų žmonių organais, žiauriai kankinti kalinius prieš kamerą, kariauti pridengus skydu iš civilių žmonių, viešai prievartauti viską, kas juda. Ir visa ši bjaurastis po vėl ir vėl štampuojamų, pirmiausia vakaroidų, normų skėčiu, pamažu virsta įstatymais, saugančiais sužvėrėjusius žmogėdras žmogiškajame pavidale.

Atėjo laikas, kai šiam pasauliui prireikė kieto pertraukimo ir grįžimo prie normalių žmogiškų taisyklių, sukurtų per tūkstantmečius trukusius skausmingus bandymus nubrėžti ribą tarp gėrio ir blogio, ir tuo pačiu metu atriboti absoliutų blogį.

Nuo seniausių laikų pertraukimo misiją pats Dievas patikėjo Rusijai. Jokia Kinijos ekonominė jėga ar bet kuri kita varžovė niekada nebuvo ir niekada negalės atsistoti priešakyje išgelbėti pasaulį nuo rudojo maro bangų.

Ir štai dabar – Rusija padarė tą pertraukimą, ir dabar jau niekam jos sustabdyti. O svarbiausia – reikia suprasti: dabar matome tik ilgo kelio į naują pasaulio tvarką pradžią.

 

P.S.

Nepaisant sąlyginai vegetariško bandymo (žinoma, išskyrus paskutinę pagrindinę temą) apibūdinti perėjimo į naują pasaulio tvarką procesą, daugeliui žaidėjų šis procesas gali pasirodyti gana apokaliptinis. Ir kadangi žaidimas pasisuko va-bank, tai niekas nėra apsaugotas nuo rimtų pasekmių. Įskaitant ir Rusiją.

Tačiau nėra kas daryti, jei jau įsivėlei į muštynes, gal rusams ir išdegs. Tik viena liūdina: visas šitas kipišas tikrai ilgam, užteks mums ir mūsų vaikams. Ne visi dabar gyvenantys pamatys pabaigą.