Balanos gadynė jau pasibeldė: Rusija privers Lietuvą mokėti rubliais už BRELL tiekiamą elektros energiją

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-03-27 21:16:00, skaitė 891, komentavo 29

Balanos gadynė jau pasibeldė: Rusija privers Lietuvą mokėti rubliais už BRELL tiekiamą elektros energiją

Lietuva buvo viena iš pirmųjų JevroSojūzo šalių, atsisakiusių už „Gazprom“ produkciją mokėti rubliais. Dabar mažai, bet labai išdidžiai respublikai nusišviečia rusiško dujotiekio atjungimas. Kitas Rusijos žingsnis turėtų būti reikalavimas nedraugiškoms šalims ir už tiekiamą elektros energiją susimokėti taip pat rubliais. Šiuo sprendimu Rusija pilnai atsakys į Lietuvos priešiškumą: Lietuva priversta arba paklusti, arba sėdėti be elektros, todėl, kad alternatyvos rusiškai elektrai jai šiandien neegzistuoja.

Lietuvos įmonės, perkančios dujas Rusijoje, atstovas apie reikalavimą už dujas atsiskaityti rubliais pasisakė štai tokiais žodžiais:

„Mes mokėjimų „Gazpromui“ neplanuojame, todėl mums tai neaktualu, bet popkorno užsipirksime. “

Tokia vaikėziškai debiliška reakcija į tai, kas vyksta - tai tik dar vienas patvirtinimas, kad simbolizmas lietuviškai valdžiai yra aukščiau už viską pasaulyje.

Rusija, palyginimui, turėjo skirtingus motyvus perverti apmokėjimus už dujas į nacionalinę valiutą. Pirmoje vietoje - tai pragmatiški. Apmokėjimas už energijos nešėjus rubliais leidžia pakelti jo kursą ir sustiprinti pozicijas tarptautinėje finansų sistemoje. Tai yra svarbiausia.

Beje, prezidento Vladimiro Putino sprendime taip pat yra ir simbolinė komponentė. Jis perduoda aiškią žinią nedraugiškų šalių adresu. Jūs įvedate sankcijas Rusijai, tačiau ir toliau vartojate jos energetinius išteklius? Prašome susimokėti už juos Rusijos nacionaline valiuta.

Oficialusis Vilnius, kurio visa politika yra tik demonstratyvūs gestai, negalėjo to daleisti.

Dabar Rusija artimiausiu laiku gali nustoti pumpuoti dujas į Lietuvą.

Šiuo klausimu jos jau niekas nebesulaiko. Išspręsta dujų tiekimo Kaliningrado sričiai problema. Plaukiojantis regazifikacinis įrenginys "Maršalas Vasilevskis" randasi netoli Kaliningardo srities krantų ir uždarius per Lietuvą einantį dujotiekį, jis yra pasirengęs aprūpinti Kaliningradą suskystintomis dujomis.

Tačiau sausumos dujotiekio iš Rusijos uždarymas Lietuvai taip pat nėra gyvybės ir mirties klausimas. Taip, pigių rusiškų dujų praradimas taptu galingiausiu smūgiu Lietuvos verslui, tačiau šaudymas sau į koją šiai Pribaltikos respublikai jau seniai tapo tokia pat nacionaline sporto šaka kaip ir krepšinis. Tačiau energetinio kolapso šalyje nebus, nes Klaipėdoje yra „Independence“ SGD terminalas.

Tiesa, suskystintos dujos iš šio terminalo yra daug brangesnės nei rusiškos, ir Lietuvos ekonomika perėjimo prie jų nepatrauks, tačiau visada galima dar kartą susiveržti diržus. Arba išvaryti dar milijoną savo piliečių į "savanorišką" emigraciją. Plius dar, žinoma, painkšti Briuselyje, kad Lietuvai reikia dar daugiau padėti finansiškai, nes ji kenčia kankinio kančias dėl savo „principingos vertybių politikos“.

Svarbiausia tai, kad bus padarytas dar vienas demonstratyvus antirusiškas gestas, kurių "gamyba" yra Lietuvos užsienio politikos esmė.

Tuo pačiu Rusija turi galimybę priversti Lietuvą pagaliau susimokėti pelnytą kainą už tokį elgesį ir, ne blogiau nei Okraina, suvokti, kas nutinka su tomis valstybėmis, kurios savo politiką kuria ant priešiškumo didžiajai kaimynei pamato.

Todėl būtina pareikalauti iš tų šalių, kurias Rusija pripažino nedraugiškomis, už elektrą taip pat sumokėtų rubliais. Lietuvos atsisakymas nuo šio reikalavimo paliks be elektros energijos, nes jos tiekimas yra visiškai susietas su Rusija.

Lietuva yra BRELL energetikos sistemos dalis (Baltarusija-Rusija-Estija-Latvija-Lietuva) ir, po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, elektros energiją gauna iš Rusijos ir Baltarusijos. Pribaltikos šalių išėjimas iš BRELL ir visiška sinchronizacija su europinėmis EPL numatomas tik 2025 metams. Iki to laiko Lietuva yra kritiškai priklausoma nuo rusiško tiekimo.

Prieš kelerius metus Lietuvos valdžia grasinosi, kad pasitraukdama iš BRELL sukels rimtų problemų Kaliningrado sričiai, kuriai elektros energija yra tiekiama to paties tinklo. Tačiau Rusija operatyviai išsprendė šią problemą, per kelerius metus savo pačiame vakariniame regione pastatydama keletą mini-elektrinių. Šiuo metu Kaliningrado sritis yra nepriklausoma nuo tiekimo per Lietuvą kiek elektros energijos, tiek ir dujų atžvilgiu.

Šiandien Maskva turi galimybę kaip reikiant pamokyti Vilnių, priverčiant jį arba laikytis savo taisyklių, arba susimokėti nepakeliamą kainą už „principingos“ antirusiškos politikos tęsimą.

Dar nežinia, kas valdančiajam lietuviškajam šūdeličiui yra baisiau – sėdėti visą šalimi be šviesos ar pirkti rublius Maskvos biržoje. Aišku tik viena: Lietuva nusipelnė itin griežto kurso savo atžvilgiu.

Ji to siekė dešimtmečiais oficialiai reikšdama neapykantą Rusijai. Galų gale atėjo laikas pagaliau padėti Lietuvai tame.