Aleksandras Kotsas - iš Kijevo: žmonės man rašo, kad nori eiti link rusų kariuomenės, bet nacionalistai jų neleidžia

Autorius: Kalvis Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-03-07 21:45:00, skaitė 247, komentavo 1

Aleksandras Kotsas - iš Kijevo: žmonės man rašo, kad nori eiti link rusų kariuomenės, bet nacionalistai jų neleidžia

Ardomosios grupuotės ir teritorinės gynybos daliniai mūsų grupei sukelia daug nepatogumų, dideliuose Ukrainos miestuose turėtų pradėti dirbti humanitariniai koridoriai.

Specialusis kp.ru korespondentas Aleksandras Kotsas „Komsomolskaja Pravda“ radijui papasakojo apie tikrąją situaciją Kijevo srityje.

Pagrindinis įvykis – humanitarinių koridorių atidarymas

– Karo zonoje ryšys labai prastas. Vietoje, kurioje esame dislokuoti, iš esmės nėra mobiliojo ryšio. Galite pabandyti prijungti palydovą, bet tai veikia ir kas antrą kartą. Lėtas, bet progresyvus puolimas prieš Kijevą tęsiasi. Miestas užblokuotas iš šiaurės ir iš vakarų. Šiandien tylos diena. Tai paskelbė mūsų grupė V (šiaurinės, Kijevo krypties, kurioje dirbu trečią dieną, žymėjimas). Pagrindinis visų laukiamas įvykis – humanitariniai koridoriai, kurie turi būti atverti civiliams gyventojams išvykti iš didžiųjų miestų. Tai yra Vladimiro Putino ir Emmanuelio Macrono susitarimas. Taigi žiūrėsime, kaip tai veiks, kiek žmonių išeis. Ir svarbiausia, kaip jie jaučiasi dėl to, kad šių koridorių saugumą užtikrina Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos.

Specialiosios pajėgos dirba prieš sabotažines nacionalistų grupes

Tuo pat metu tęsiamas miškų kirtimas maršrute, kuriuo mūsų daliniams vykdomas tiekiamas į fronto liniją. Ten visomis jėgomis „dirba“ diversinės nacionalistų grupės ir teritorinė gynyba. Kaip sako mūsų spec. pajėgų kariai, jie bando patekti į mūsų dalinių užnugarį, atakuoti iš šonų. Tačiau dabar prieš juos dirba vienos geriausių Rusijos specialiųjų pajėgų grupės. Taigi ši grėsmė bus pašalinta. Judant į priekį, Rusijos Federacijos kariai teikia pagalbą vietos gyventojams – prireikus suteikia maisto ir pastogės. O pačiame Kijeve stiprėja nacionalistų gaujos ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniai – ten jie telkia techniką ir artileriją. Tiesiogiai gyvenamuosiuose rajonuose. Laukia miesto šturmo.

„Ukrainos nacionalistai iš tikrųjų elgiasi kaip Basajevas Budionnovske“

Manęs klausia: „Ar Rusijos kariuomenė laukia Kijevo šturmo?" Kariai visiškai nesusiję su lūkesčiais ar jausmais. Jie vykdo įsakymus. Ateis įsakymas eiti į priekį – eisime į priekį. Tuo pačiu metu vadovybė stengiasi sumažinti nuostolius tiek tarp personalo, tiek tarp civilių gyventojų. Žinoma, niekas nenori dar kartą panaudoti artilerijos. Nors tai yra priverstinė būtinybė, tikriausiai keistai atrodys, kai Rusijos kariai artilerija smogs Rusijos miestų motinai. Visi stengiasi išvengti šio scenarijaus. Bet atsižvelgiant į tai, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nacionalistų būriai iš tikrųjų elgiasi kaip Basajevas Budionnovske 1996 m., kurio kariai slėpėsi už gimdymo namuose gimdančių moterų, o čia tai civiliai, kuriems neleidžiama eiti humanitariniais koridoriais (taip buvo Charkove ir Mariupolyje). Tad, deja, liko nedaug variantų.

Žmonėms neleidžiama išeiti iš rūsių

Tačiau ne visi nori išvykti. Per pastarąsias pusantros savaitės išvyko daugiau nei milijonas žmonių. Tai yra iš visos Ukrainos. Manau, kad liūto dalis yra Kijevo gyventojai (po pirmųjų smūgių jie turėjo daugiau galimybių evakuotis). Tačiau daugelis lieka. Labai tankiai apgyvendintas miestas. Daugelis liko sostinės pakraščiuose, kur vyksta rimti mūšiai. Bet tai mano labai subjektyvus vertinimas. Kol buvo ryšys, daug civilių man rašė: „padėk išlipti, mes sėdime rūsiuose“. Irpinas, Gostomelis, Bucha, Borodianka. Svarbiausia, kad tie, kurie man rašė, nori eiti į rusų kariuomenės kontroliuojamą pusę. O Ukrainos kariuomenė ir nacionalistai tokios galimybės jiems nesuteikia. Jie neleidžia žmonėms išeiti iš rūsių, eiti norima kryptimi. Šiandien pamatysime, kaip veikia šie koridoriai, dėl kurių Putinas ir Macronas sutarė: kaip klostysis situacija, kiek žmonių išeis. Žmonėms gali tekti išeiti ten, kur jie nenori. Tačiau kai kalbama apie gyvybių gelbėjimą, pasirinkimo nėra.

Dabar įnirtingi mūšiai vyksta trijuose taškuose prie Kijevo: Gostomelyje, kur aerodrome sėdi desantininkai, Irpene ir Bučoje. Ten pati sunkiausia situacija. Frontas lėtai juda. Tačiau nerimą kelia priešo sabotažo ir žvalgybos grupės. Prieš juos dabar dirba specialiųjų pajėgų grupės, kurios turėtų neutralizuoti šią grėsmę.