Kaip Europa išbuožins pati save Dėdei Semui paliepus

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-03-06 22:21:00, skaitė 380, komentavo 1

Kaip Europa išbuožins pati save Dėdei Semui paliepus

Dujos Europoje pabrangintos jau iki 2400 dolerių už 1000 kubinių metrų. Turint omenyje tai, kad iki vasario 22 dienos jos kainavo 900 su kapeikomis.

2400 dolarų yra istorinis rekordas. Tokios kainos Europoje nebuvo niekada. Tuo pačiu metu dujų kaina ir toliau yra didinama (vos per vieną dieną šoktelėjo 30 proc.).

Tai, savaime suprantama, yra dujų kaina biržoje (suderėta). Dujotiekio dujos pagal ilgalaikes sutartis yra pigesnės.

Bet, pirma, europiečiai atsisako nuo rusiškų vamzdynų.

Antra, jei dujų kaina biržoje liks tokia pat didelė, tai laikui bėgant ta pati kaina persikels ir į ilgalaikes sutartis.

Trečia, kažkas gi juk perka tokias brangias dujas biržoje? Vadinasi kažkas vis tik jas naudoja. Vadinasi kažkam šiuo metu yra tiesiog gigantiškas gamybos sąnaudų padidėjimas.

Iš esmės kainų lubos nėra apribotos net 3-4 tūkstančiais dolerių. Pavyzdžiui, Kinijoje SGD kaina “pandemijos” metu siekė 3000 dolarų. O dabar situacija yra dar rimtesnė.

 2400 $ pagal dabartinį kursą yra beveik 2200 € už 1000 kubinių metrų. Tai yra 2,2  € už kubinį metrą. Vienas kubinis metras !!!! Tai yra tik metras ant metro ir dar ant metro. Šiame tūryje yra apie 700 gramų gamtinių dujų. 

Tai yra, sąlyginis kilogramas dujų Europoje dabar kainuoja kainuoja 3,14 €. Ar benzino litras sveria 1 kg ? Tikrai ne. Tiek panašiai kainuoja kilogramas vištos ar dešros Maximoje ar LIDL, keli litrai pieno.

O dabar įsivaizduokite, ką reiškia kūrenti elektrinę ar gamyklos krosnis – su vištiena ar dešra. Turimas galvoje – pats tokios užmačios brangumas.

Jei jūs pečiuje deginate dešrą ar vištą, tada tai ką jūs gaminate turėtų kainuoti tikrai daugiau nei servelato šliosas. O dar prie viso to juk reikia sumokėti mokesčius, mokėti atlyginimus, pirkti įrangą, mokėti už logistiką, reklamą ir t.t. ir t.t.

Atitinkamai, jūsų pagamintas produktas tampa tiesiog su „auksine“ kaina. Būtent tai dabar ir vyksta Europoje. Daugelis trąšų gamyklų sustojo dar rudenį (nes azoto trąšos gaminamos iš dujų ir su dujų pagalba).

Dabar sustos likusios gamyklos, o tai reiškia ne ką kitą kaip trąšų trūkumą, dėl kurio sumažės derlingumas, pritrūks maisto produktų iki kito rudens ir dar didesnio visa ko pabrangimo.

Retorinis klausimas - o Batkai dujos ar pabrango? Ar "Belkalij" gamyklai padidėjo gamybos sąnaudos ? Kokie ten balsai klykė, kad trąšos gabenamos per Rusiją pabrangs tiek, kad jų niekas neįpirks? Batka gali jas gabenti kad ir per Murmanską, jos tikrai bus pigesnės nei europinės. 

Taigi tęskime. Toliau sustos visos energijai imlios pramonės šakos – metalurgija, automobilių pramonė, staklių gamyba ir kt. Nes dujų pabrangimas pabrangina ir elektra, ir net jei dujos nėra deginamos kokioje nors atskiroje gamyboje, tai elektra ten tikrai yra deginama, tad dabartinė situacija turės įtakos ir jiems.

Sustabdžius gamybą, prasidės atleidimų banga. 2020 metų "lokdaunas" pasirodys buvęs tik žiedeliais.

Be to, pas juos, į vakarus, atvažiuos dar keli milijonai ukro-pitekų ir bydlo kaip neva pabėgėliai-atbėgėliai. Ir juos reikės arba išlaikyti ir šerti, arba duoti darbo. O dirbti jie bus pasiruošę dirbti daug pigiau nei vokiečiai ar prancūzai.

Rezultatas – darbo rinkos kolapsas

Ir štai mes dar nepriėjome prie sekančios žiemos, kurią reikia kažkaip pragyventi ir kažkuo pasišildyti. Kuo? Dujų saugyklos Vokietijoje tuščios jau dabar. Kad suspėtų jas užpildyti iki rudens – reikia pradėti tą daryti jau šiandien.

Po to jau bus per vėlu – vamzdynų galingumo neužtenka dideliu greičiu užpildyti saugyklas ir patenkinti esamus poreikius.

Paprasčiausiai nėra kuo skubiai pakeisti rusiškas dujas. Naujo vamzdžio taip greitai nenutiesi. O ir iš kur jį tiesti?

Padidinti SGD tokiais kiekiais negalima - reikia statyti laivus (jų jau net dabar neužtenka), statyti SGD priėmimo terminalus. Visa tai užtruks mažiausiai 5 metus. Bet net ir po 5 metų Europa gaus tik brangias SGD, kurios a priori yra brangesnės už pigias dujas vamzdynu iš Rusijos.

Ar Europos ekonomika atlaikys tokį sukrėtimą per ateinančius kelerius metus? Kyla didelių abejonių.

Dar prieš prasidedant specialiajai karinei operacijai, Varšuvoje įvyko nepatenkintų ūkininkų demonstracija. Jie blokavo miesto centrą ir prašė atkreipti dėmesį į brangias trąšas, kurios neleidžia jiems dirbti pelningai.

O  dujos tuo metu dujos kainavo dar 900 dolarų... Ar žemės ūkis gali būti pelningas dujomis kainuojant 2400 ar 3500 $? Klausimas žinoma retorinis.

‘'Geltonosios liemenės" kelerius metus purtė Prancūziją. Ir tai tik dėl minimalių problemų ekonomikoje. Kas bus Europoje, kai benzino kaina padidės keturis kartus, maistas – tris kartus, o komunalinės paslaugos – dešimt kartų?

                     Tuo tarpu Kinijoje

O Kinija, nebūdama kvaila, ant greitųjų pasirašė sutartį su Rusija dėl naujo dujotiekio projektavimo. Tai įvyko tiesiog ant dienų.

Naujasis dujotiekis į Kiniją tieks po 50 mlrd. kubinių metrų dujų per metus - tiek pat, kiek dabar Vokietija perka iš Rusijos.

Taigi, pažiūrėkime kokia yra situacija: Rusija atkerta Vokietiją ir ji moka po 3000 $ ir daugiau už SGD. Vietoj jos Rusija prijungia Kiniją ir parduoda jai dujas per vamzdį po 1000 $ (sąlyginai). Ir koks gaunasi rezultatas?

Kinija gauna palyginti pigią energiją ir dėl to jos prekės tampa DAR LABIAU konkurencingesnėmis. O štai vokiškų prekių esant tokioms energijos kainoms galės nusipirkti „tik ne visi“. O tiksliau – beveik niekas.

Rusija gauna didžiulius pelnus, nes prieš visą šitą kipišą dujos kainavo 250-400 dolerių, bet kadangi visos gamybos ir logistikos procesų grandinėlės bus nutrauktos, net pagal ilgalaikius tiekimus dujos brangs.

Pralaimi tik viena Vokietija, kuri gauna brangias dujas, negaudama nieko mainais.

Ar suprantate? Vokietija dėl atotrūkio nuo Rusijos neturi iš to visiškai jokios materialinės naudos.

Naujų rinkų ji negauna – tik praranda

Konkurencingumas nedidėja – tik prarandamas

Darbo rinka negerėja – tik sukuriama įtampą

Kokie jai yra realūs pliusai? Jokių nėra. Tik taškai rinkimuose kai kuriems politikams – štai ir visa nauda.

Kažkas gali pasakyti, kad kol Vokietija „išdžius“, Rusija tiesiog subyrės. Labai abejotina tezė.

Priešingai, Rusija dabar turi didelius šansus kokybiškai pakilti į naują lygį. Taip, iš pradžių jai bus nelengva: dabar Rusija yra 1945 metų taške, kada pasaulis buvo perdalijamas pagal visiškai kitokius lekalus. Jis jau niekada nebus toks, kokį žinojome iki 2022 metų.

Skirtumas tik tame, kad  1945 metais tokiai pertvarkai prireikė pergalės baisiausiame iš visų karų. Dabar, reikia manyti, Rusija apsieis tik su ekonomine priešprieša, kurioje strateginis pranašumas yra jos pusėje.

Taip, vakaroidai turi čipus, aiponus ir stakles. Bet Rusija turi maisto, energijos ir resursų.

Kur yra didesnė tikimybė išgyventi krizę: sandėlyje su maistu, vandeniu ir šiltu radiatoriumi,  ar sandėlyje su aipončikais?

 Į šį klausimą kiekvienas gali atsakyti pats.