Europai teks atšaukti sankcijas po operacijos Ukrainoje pabaigos. Tačiau tas jai jau nepadės

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-03-02 23:54:00, skaitė 607, komentavo 10

Europai teks atšaukti sankcijas po operacijos Ukrainoje pabaigos. Tačiau tas jai jau nepadės

Dar prieš karinės operacijos Ukrainoje pradžią buvo rašoma, kad Putinas ir jo komanda siekia dvejopo tikslo – ne tik pasiekti neutralaus Ukrainos status, bet ir nacionalizuoti Rusijos elitą, pasiekti draudimo išvesti pinigus į ofšorus ir užspausti rusiškiems liberastams uodegą.

Kaip jau matyti dabar, šitie tikslai yra sėkmingai įgyvendinami – buvo įvestas draudimas išvežti užsienio valiutos sumą, viršijančią 10 tūkst. USA dolarų, procentų ir dividendų pervedimas į užsienio sąskaitas, Rusijos kompanijoms įvesta taisyklė parduoti 80% iš savo valiutinių pajamų.

Taip pat buvo užblokuoti kai kurie liberastiniai interneto tinklapiai. O rusiškų kompanijų akcijų kainų kritimo fone vyriausybė skyrė lėšų iš Nacionalinio gerovės fondo, kad pasinaudotų susidariusia situacija ir už kapeikas iš užsieniečių supirktų aktyvus.

Kaip matyti, Rusija situacija pasinaudoja pagal pilną programą. O ką išlošia JevroSojūzas iš pastarosiomis dienomis įvestų sankcijų Rusijai?

Ogi visiškai nieko. Greičiau, priešingai - tik pralošia visame kame:

– Europa uždraudė Rusijai skrydžius į JevroSojūzą ir savo savo lėktuvų eksploataciją. Rusija į tai atsakė uždraudusi skrydžius virš savo teritorijos. Dabar europiečiai ir britai, norėdami skristi į Aziją, turės padaryti didžiulį lanką, kuris jiems kainuos brangiau. O štai amerikoniškas „Boeing“ tokių sankcijų neįvedė ir dirbs toliau, užimdamas rinkos dalį ir pelną iš europiečių. Kaip ir pvz, Singapūro aviakompanijos skraidys per Rusijos teritoriją ir iš europinių atims pelną;

– Taip pat Rusijos aviacija gaus neregėtą stimulą vidiniams skrydžiams – užuot pirkę užsienio lėktuvus, paramą gaus rusiškų civilinių lėktuvų ir lėktuvų variklių gamintojai;

- Atjungė nuo SWIFT kai kurios Rusijos bankus. Na ir kaip dabar europiečiai galvoja susimokėti už rusišką naftą, dujas ir trąšas, juk jei nėra pinigų - nėra nei naftos, nei dujų, nei trąšų ? Čia reikia priminti, kad europiečių jau prarasta Ukraina yra antra grūdų eksportuotoja pasaulyje po Rusijos. Įskaitant ir į JevroSojūzą. Na ir ką darys europiečiai be dujų, trąšų ir grūdų iš Ukrainos?

 

– Europa uždraudė įvežti savo automobilius į Rusiją. O kas gi Rusijai iš to? Pasaulyje pilna automobilių gamintojų ir rinktis yra iš ko. O štai europiečiai šituo draudimu dabar žlugdo savo pramonę;

– Dar daugiau, Rusija bent jau turi iš ko gamintis sau lėktuvus ir automobilius – ji yra didžiausias titano ir paladžio tiekėjas pasaulinei rinkai. O jeigu atsakydama uždraus jų eksportą, tai iš ko tada europiečiai gamins savo lėktuvus ir automobilius?

– Europa taip pat uždraudė rusiškų kanalų transliaciją. Taip jau susiklostė, kad vakarai propagandoje visada buvo stipresni, o Rusija realioje jėgoje. Ir štai dabar, reaguojant į draudimą transliuoti rusiškus kanalus, yra uždraudžiami vakarų propagandoniniai resursai, gaunasi, kad jie patys sau išmušė kozirį.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į dujų kainų augimą Europoje po operacijos Ukrainoje pradžios – nuo ​​900 iki 1400 dolerių. Kaip ir naftos kainų augimas – daugiau nei 100 $ už barelį. Prie šio kainų kilimo pridėkite naujus įstatymus, pagal kuriuos šis pelnas nebegalės nusėsti ofšoruose - vien nauda.

Ir iš viso to išplaukia labai paprasta išvada – iš sankcijų Rusijai tik nauda, todėl ji gali ir toliau palaikyti tokią padėtį ir tikrai nesitraukti, kaip tikėjosi gejropietiški politikai, gąsdindami sankcijomis.

Išskaičiavimas greičiausiai buvo grynai psichologinis – bandyti įbauginti Rusijos Federacijos vadovybę, padaryti spaudimą provakarietiškam šūdelitui, siekiant paveikti Putiną ir jo komandą. Ir, žinoma, pabandyti įbauginti Rusijos gyventojus gyvenimo lygio kritimu, turizmo ir populiarių vartojimo prekių draudimu.

Tačiau realybėje pačiai Europai netrukus teks panaikinti šias sankcijas, nes priešingu atveju Europos ekonomiką ištiks visišką katastrofa,  ir dar karto visose ekonomikos sferose:

– Pragmatiški amerikonai, taikantys sankcijas protingiau, tiesiog išstums europines kompanijas iš rinkos;

– Europai, netekusiai grūdų eksporto iš Ukrainos - ar kam nors ten dabar rūpi sėja? - ir dujų bei trąšų tiekimo iš Rusijos,  teks pajusti tikrą badą;

– Pridėkite prie šito ir tai, kad dar prieš operaciją Ukrainoje Europoje sustojo iki pusės trąšas gaminančių įmonių;

– Dėl tokios aukštos dujų kainos europietiškos prekės taps brangiomis ir nuostolingomis. O draudimai konkrečioms prekėms smogs dvigubą smūgį. 

Tai būtų visiška katastrofa Europai, todėl sankcijos greičiausiai yra emociškai-bauginančio poveikio, siekiant pabandyti išlaikyti Ukrainą savo įtakos zonoje, kad ir toliau iš jos gauti grūdus, juoduosius metalus ir, žinoma, pigią darbo jėgą – vergus-ukrainiečius.

Tačiau vietoj gąsdinimo gavosi visiškai priešingai – Rusijos Federacijos vadovybė pasinaudojo situacija savo interesams, nacionalizuodama ekonomiką, o europiečiai šovė sau į koją. Sankcijos taip pat neturėjo įtakos operacijos Ukrainoje eigai. Ukraina bus išlaisvinta nuo benderovcų ir ukro-fašistų.

Pats bandymas įbauginti Rusijos Federacijos vadovybę ir Rusijos piliečius pasirodė esąs klaida. Reikėjo iš pat pradžių, dar prieš karinės operacijos pradžią, patenkinti Rusijos reikalavimus dėl saugumo garantijų. O dabar kyla grėsmė sėjai ir grūdų eksportui į Europą, dėl karo veiksmų gali nukentėti Ukrainos dujų transportavimo sistema, o jau amerikonai tikrai nepraleis progos, kad jų kompanijos pasipelnytų europietiškų sąskaita.