JAV karinės bazės Lietuvoje – vienas stipriausių Rusijos atgrasymo veiksnių

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/jav-k... 2022-02-23 15:33:00, skaitė 366, komentavo 8

JAV karinės bazės Lietuvoje – vienas stipriausių Rusijos atgrasymo veiksnių

Nuotr. lrv.lt

Susitikime su JAV Kongreso narių delegacija premjerė pabrėžė JAV karinio buvimo svarbą mūsų regiono saugumui

Premjerė Ingrida Šimonytė susitiko su Lietuvoje besilankančia Jungtinių Amerikos Valstijų Kongreso narių delegacija ir išreiškė padėką už ilgametį dėmesį Baltijos regiono saugumui, pabrėžė Lietuvos pasirengimą dvišaliu pagrindu priimti nuolatines JAV karių pajėgas, suteikiant joms tinkamas sąlygas ir infrastruktūrą.

„Esame dėkingi Lietuvos draugams, kurių buvimas čia šiuo neeiliniu laikotarpiu dar kartą patvirtina Jungtinių Valstijų ir Lietuvos strateginę partnerystę“, - amerikiečiams pasakė I. Šimonytė.

Moteris pažymėjo, kad V. Putino įsakas pripažinti „nepriklausomomis“ dvi okupuotas Ukrainos teritorijas pažeidžia fundamentalius tarptautinės teisės principus ir rodo, kad vietoj deeskalacijos ir diplomatijos kelio V. Putinas renkasi cinišką ir pavojingą eskalaciją.

I. Šimonytė pažymėjo, jog labai svarbu, kad Vakarų atsakas būtų greitas ir apimtų stiprias sankcijas. Tik tvirta pozicija, o ne nuolaidos gali sustabdyti augantį agresoriaus apetitą.

Premjerė pabrėžė Vakarų vienybės, politinės ir praktinės paramos Ukrainai svarbą.

Lietuvos premjerė taip pat pažymėjo, kad vis labiau agresyvėjančios Rusijos karių telkimas Baltarusijoje be jokios aiškios išvedimo datos iš esmės keičia saugumo situaciją regione.

I. Šimonytė išreiškė Lietuvos padėką JAV už didelį palaikymą Kinijos politinio ir ekonominio spaudimo akivaizdoje.

Nors Lietuvos Respublikos 137 straipsnis skelbia, kad „Lietuvos Respublikos teritorijoje negali būti masinio naikinimo ginklų ir užsienio valstybių karinių bazių“, šaltiniai Vyriausybėje teigia, kad šiuo atveju Rusijos atgrasymas yra svarbesnis, negu sausas valstybės Konstitucijos straipsnis.