Putinas pavedė kariuomenei užtikrinti taikos palaikymą DLR ir LLR

Autorius: Agnė Petrauskienė Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022022... 2022-02-22 17:36:00, skaitė 461, komentavo 9

Putinas pavedė kariuomenei užtikrinti taikos palaikymą DLR ir LLR

Dekreto tekste taip pat sakoma apie būtinybę užmegzti diplomatinius santykius su Donbaso respublikomis

VILNIUS, vasario 22 — Sputnik. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavedė ginkluotosiomis pajėgomis užtikrinti taikos palaikymą Donecko ir Luhansko liaudies respublikose, teigiama naktį į antradienio paskelbtame valstybės vadovo dekrete.

Vasario 21 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą dėl Donecko ir Luhansko liaudies respublikų nepriklausomybės pripažinimo. Tai buvo padaryta po kreipimosi į rusus, kuriame Putinas aiškiai argumentavo tokio sprendimo priėmimą. Tada Putinas pasirašė bendradarbiavimo sutartis su respublikomis.

"Dėl Luhansko Liaudies Respublikos vadovo kreipimosi Rusijos Federacijos gynybos ministerija iki šio dekreto 3 dalyje nurodyto susitarimo sudarymo, turi Rusijos Federacijos ginkluotomis pajėgomis užtikrinti taikos palaikymo funkcijos įgyvendinimą Luhansko liaudies respublikos teritorijoje", — sakoma Dekreto dėl LLR 4 punkte.

Toks pat punktas yra ir dekrete dėl DLR.

Prezidentas taip pat pavedė Rusijos užsienio reikalų ministerijai derėtis su DLR ir LLR dėl diplomatinių santykių užmezgimo, draugystės, bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos.

Karių įvedimo tikimybė šimtaprocentinė

Anksčiau Valstybės Dūmos NVS reikalų ir tautiečių reikalų komiteto vadovas Leonidas Kalašnikovas pranešė, kad ratifikavus sutartis su DLR ir LLR, Rusijos kariuomenės įvedimo į respublikų teritoriją tikimybė yra šimtaprocentinė.

"Manau, kad ji yra šimtaprocentinė", — RIA Novosti cituoja Kalašnikovo žodžius.

Padėties Donbase paaštrėjimas

Vasario 21 dieną Rusijos prezidentas surengė neeilinį išplėstinį Saugumo Tarybos posėdį, kuriame buvo svarstomas pasiskelbusių Donbaso respublikų pripažinimo klausimas. Putinas atkreipė dėmesį į tai, kad Kijevo valdžia nesiruošia įgyvendinti Minsko susitarimų dėl padėties Ukrainos pietryčiuose sureguliavimo, ji ne kartą viešai pareiškė apie tai. Pirmadienį DLR ir LLR vadovai Denisas Pušilinas ir Leonidas Pasečnikas paprašė Rusijos Federacijos vadovo pripažinti respublikų nepriklausomybę.

Ketvirtadienį, vasario 17 d., apsiskelbusios Donecko ir Luhansko liaudies respublikos paskelbė apie dešimtis išpuolių iš Ukrainos saugumo pajėgų pusės.

DLR ir LLR paskelbta ir šiuo metu vyksta civilių gyventojų evakuacija. Pagal susitarimą žmonės siunčiami į Rusijos Rostovo sritį. Taip pat respublikose paskelbta visuotinė mobilizacija.

Sekmadienį, vasario 20 d., Ukrainos ginkluotos grupuotės, remiamos artilerijos, perplaukė Doneco upę ir bandė atakuoti Liaudies milicijos pozicijas Pionerskojė gyvenvietės rajone. Dėl šio išpuolio žuvo du LLR civiliai gyventojai.

Pirmadienį, vasario 21 d., tapo žinoma, kad Rusijos pasieniečiai ir kariškiai užkirto kelią diversantų grupei pažeisti Rusijos Federacijos sieną iš Ukrainos teritorijos — buvo sunaikintos dvi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kovinės mašinos ir penki diversinės grupės dalyviai.