Švęskime tikras šventes, o ne valdžios primestas

Autorius: Lietuvis Patriotas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-02-17 03:54:00, skaitė 856, komentavo 5

Švęskime tikras šventes, o ne valdžios primestas

Laikas mums visiems pradėti švęsti tikrąsiais šventes, o ne Vakarų civilizatorių pakalikų primestąsias.

 

Karusės mūšis (kartais vadinamas Karusės ledo mūšiu), Lietuvos kariuomenės mūšis su Livonijos ordino ir danų kariuomene, įvykęs 1270 02 16 ties Karuse (Vakarų Estija), ant užšalusio Baltijos jūros Muhu sąsiaurio ledo.

 

Tuo metu dar vyko Didysis Prūsų Sukilimas (1260–74) prieš Vokiečių ordiną. Lietuviams (manoma, kad jiems vadovavo Lietuvos didysis kunigaikštis Traidenis), grįžtantiems iš antpuolio į Saaremos salą, kelią pastojo Livonijos vyskupų riteriai su pagalbine kariuomene ir danai iš Talino. Jų raitelių puolami, lietuviai pasitraukė už rogių užtvaros, išbadė įsipainiojusius į tarpus riterių žirgus ir sumušė priešą.

 

Eiliuotos Livonijos kronikos duomenimis, žuvo 52 riteriai, Livonijos ordino krašto magistras Otto von Lutterberg, danų vadas Eilartas ir beveik 600 lengvai ginkluotų karių. Buvo sužeistas Lealio vyskupas.

 

Tai buvo penktasis didžiausias Livonijos pralaimėjimas 13-ame amžiuje. Livonijos ordino vadovybė Vokiečių ordino didžiojo magistro paprašė atsiųsti pagalbos ir naują krašto magistrą. Naujasis magistras Andreas von Westfalen nusprendė pakelti Livonijos prestižą, 1270 m., sužinojęs apie kitą lietuvių ruošiamą žygį, jis iškeliavo užkirsti kelio. Tačiau lietuviai netikėtai atakavo jo stovyklą ir užmušė patį Andreas ir dar 20 jo riterių.

 

Štai taip mūsų protėviai, negailėdami jėgų, mušė ir triuškino Vakarų Europos "civilizatorius". Gi dabartiniai jų palikuonys apie šį mūšį nė girdėti nėra girdėję. Jiems geriau, susirinkus prie balkonėlio, paklausyti laidotuvių maršo, paklausyti senelio postringavimų arba su fakelu pavaikščioti po prospektą...Kada gi pagaliau atkreipsime savo žvilgsnį į tikrąją savo istoriją? Kada gi pagaliau baigsime švęsti melagingas šventes? Matyt niekada....