Marius JONAITIS: Apie vietinį ir globalų landsbergizmą

Autorius: Marius JONAITIS Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-02-15 23:14:00, skaitė 510, komentavo 5

Marius JONAITIS: Apie vietinį ir globalų landsbergizmą

Mes mėgstame galvoti, jog esame labai unikali šalis. Juk turime profesorių, kuris, be abejo vienas pats, griauna imperijas. Tačiau atidžiau pasidairius po užsienius matome, jog čia nieko naujo ir unikalaus. Didesnio ar mažesnio masto landsbergius turi kiekviena šalis. Kiekvienai tautai po didesnį ar mažesnį, kuklesnį ar pretenzingesnį patriarchą (priskirtą?).

Kad suprastume, kas per daiktas yra tas landsbergizmas, turėtume jo nesieti vien su šios pavardės nešiotojais. Labai taiklus buvo jau a.a. Liudas Dambrauskas, kuris taikliai įrėmino landsbergizmo sąvoką: „Landsbergizmas nėra ideologinė vienminčių partija. Joje randa vietą įvairiausių pasaulėžiūrų bei politinių pažiūrų žmonės, kuriuos jungia begalinis valdžios troškimas ir neribotas savanaudiškumas. Landsbergizmas - tai politine skraiste prisidengusių aferistų, siekiančių bet kokia kaina pralobti, veiklos programa."

Disidentas ir Kauno garbės pilietis Liudas Dambrauskas (1921-2003 metai) paliko mums ne tik taiklų apibrėžimą, bet ir išsamios literatūros apie šį reiškinį, su kuria galite susipažinti čia.

Valdžios bei jos teikiamos realios ar įsivaizduojamos pagarbos troškimas taip akina, taip veda iš proto, jog vardan noro, kaip jau įprasta, pakalbėti iš balkonėlio daromi politiniai salto. Įtikinėjamą neiti, jeigu nemyli gerb. profesoriaus, mobilizuojami šalininkai. Net griebiamasi bauginimų ir gąsdinimų per save nepriklausomą laikančią (turbūt iš įpročio) provaldiška žiniasklaidą.

Kadangi ir to pasirodo maža, tad buvo būtina vasario 9 dieną daryti kratą mokytojos Astros namuose, o vasario 10 dieną per balkoną lipti į visuomenininko Antano Kandroto namus. Įdomu, kaip ten laikosi landsbergistinės koalicijos partnerių vienas iš vadeivų Eligijus Masiulis? Jo balkonėlio neplanuoja vizituoti kaukėti pareigūnai?

Balkonas tampa labai svarbia Lietuvos politinės kultūros dalimi.

O kaip su tarptautiniu - globaliu landsbergizmu? Gal kitose šalyse nėra bijoma savo žmonių ir leidžiama jiems išreikšti kritišką poziciją į valdančiųjų grupuočių sprendimus? Deja, bet L atmaina labai greitai plinta...

Kanados tolimųjų reisų vairuotojų protestų įkvėpti ir kitų šalių gyventojai bando daryti panašias akcijas. Štai vasario 8 dieną Austrijos pilietininkai paskelbė apie vasario 11 dieną į jų sostinę Vieną vyksiantį konvojų.

Viskas normalu ir demokratiška. Tačiau ne globaliam landsbergizmui. Austrijos policija ketvirtadienį (vasario 10 dieną) paskelbė uždraudžianti bet kokias „Laisvės konvojaus" akcijas, įkvėptas Kanadoje pradėto judėjimo prieš COVID apribojimus.

Keliems šimtams transporto priemonių penktadienį ketinant suvažiuoti į Vienos centrą ir prie didelio viešojo parko Austrijos sostinėje, policija sakė nuogąstaujanti, kad protestuotojai ketina užblokuoti pagrindines miesto eismo arterijas. Policija tviteryje taip pat nurodė, kad protestuotojai sukels „nepriimtiną triukšmą populiarioje poilsio zonoje", taip pat taršą dėl išmetamų degalų.

Panašios vilkstinės uždraustos ir Paryžiuje bei Briuselyje.

Dar, kol kas, neturime duomenų, ką šį penktadienį darys austrai, tačiau prancūzai vakar dar tęsė savo kelionę ir paliko Tulūzą bei juda link Eurospos Sąjungos sostinės.

Prancūzijoje tūkstančiai žmonių, įkvėpti Kanados sunkvežimių vairuotojų, penktadienio vakarą planavo suvažiuoti į Paryžių, o kai kurie ketino patraukti į Briuselį.

Paryžiaus policija siekia užkirsti kelią demonstracijoms, sakydama, kad uždraus „Laisvės vilkstines" ir neleis blokuoti kelių, grasindama didelėmis baudomis arba kalėjimu. Belgijos valdžia pažadėjo imtis panašių veiksmų.

Tęsiasi protestai ir Kanadoje, kad ir kaip vietinis landsbergistas Trudo, kartu su visa politine grietinėle, bandytų juos išguiti iš Otavos miesto. Net politinė J. Trudeau konkurentė, konservatorių partijos laikinoji lyderė Candice Bergen, anksčiau reiškusi paramą protestuotojams, ketvirtadienį paragino juos nutraukti apgultį.

Vienok baisu kai kontrolei nepasiduodanti liaudis pradeda veikti savarankiškai ir ryžtingai. Tai nepriimtina jokios tautos ar rasės landsbergistui. Na, o Kanadoje sunkvežimių vairuotojų užblokavo dar vieną JAV sienos kirtimo punktą.

Tačiau „Laisvės konvojaus" įkvėpti Naujieji Zelandiečiai yra sutvarkomi grubiau (matyt įkvėpimas ateina iš kaimyninės Australijos).

Verta atkreipti dėmesį į aukščiau esančiame video skambančią N. Zelandijos premjerės kalbą. Analogiškai šneka visų šalių landsbergistai: „protestuotojai atstovauja mažą ir nepriimtiną mažumą" ir panašiai.

Tad kyla esminis klausimas, ar čia susiduriame su naujai išvesta žmonių rase (selekciniu keliu kryžmintą), kuri pasižymi tam tikru mąstymo šablonu? Ar jie tiesiog naudojasi viena - globalia - instrukcija? Nes ar Trudo perkelsim į Lietuvą ir kokį Lietuvos landsbergistą į Kanadą bei kokią kitą globalizacijos paveiktą šalį, skirtumo praktiškai nepastebėsit.

Jie visi labai myli save, tačiau nemyli, o gal ir nekenčia bei niekina vietinę liaudį.