Kanados premjeras Justinas Trudeau ėmė malšinti protestus ir įvedė nepaprastąją padėtį

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-02-15 15:17:00, skaitė 398, komentavo 1

Kanados premjeras Justinas Trudeau ėmė malšinti protestus ir įvedė nepaprastąją padėtį

Pirmadienį Kanados premjeras JustinasTrudeau (Džastinas Trudeau), Klauso Švabo mokinys, pasinaudojo nepaprastosios padėties įgaliojimais, kad numalšintų sunkvežimių vairuotojų ir kitų asmenų, įsiutusių dėl Kanados COVID-19 apribojimų, protestus. Jis išdėstė ne tik planus, kaip atitraukti vilkikus, bet ir kaip smogti protestuotojų banko sąskaitoms bei pragyvenimo šaltiniams.

"Šios blokados yra neteisėtos, ir jei vis dar dalyvaujate, laikas grįžti namo", - pareiškė jis.

Remdamasis Kanados nepaprastųjų situacijų įstatymu, kuris federalinei vyriausybei suteikia plačius įgaliojimus atkurti tvarką, todėl J. Trudeau atmetė galimybę pasitelkti kariuomenę.

Nepaprastosios padėties įstatymas pakeitė anksčiau galiojusį Karo priemonių įstatymą, kurį dabartinio premjero tėvas Pierre'as Trudeau panaudojo per 1970 m. spalio krizę, kai kraštutinių kairiųjų teroristų Kvebeko išlaisvinimo fronto (FLQ) nariai pagrobė ir nužudė Kvebeko vicepremjerą Pierre'ą Laporte'ą.

1988 m. įsigaliojęs įstatymas leidžia Trudeau taikyti įvairias priemones, tarp kurių gali būti draudimas žmonėms susirinkti tam tikrose vietovėse, taip pat jų kelionių po šalį ribojimas.

Vyriausybė pagrasino, kad, siekdama užtikrinti būtiniausių paslaugų teikimą, ji naudos transporto priemonių priverstinį nuvežimą, įšaldys sunkvežimių vairuotojų asmenines ir įmonių banko sąskaitas ir sustabdys jų vilkikų draudimą.

Kai kurių provincijų vadovai perspėjo premjerą nesiimti tokio žingsnio, kai kurie iš jų įspėjo, kad tai gali pakurstyti ir taip pavojingą situaciją.

"Šiuo metu tai nepadėtų socialiniam klimatui. Yra didelis spaudimas, ir manau, kad turime būti atsargūs", - sakė Kvebeko premjeras Francois Legault. "Tai nepadėtų poliarizacijai".

Ontarijo premjeras paskelbė, kad kovo 1 d. provincijoje bus panaikintas reikalavimas, kad žmonės, norėdami patekti į restoranus, užkandines, sporto sales ir sporto renginius, parodytų skiepijimą patvirtinantį dokumentą. Kanadoje užfiksuotas omikrono atmainos sukeltų atvejų antplūdis.

Ambasadoriaus tiltas, kuriuo vyksta 25 proc. visos abiejų šalių prekybos, vėlų sekmadienio vakarą vėl buvo atidarytas eismui. Dėl pertraukos "General Motors", "Ford", "Toyota" ir kiti automobilių gamintojai buvo priversti uždaryti gamyklas arba apriboti gamybą abiejose sienos pusėse. Kai kurios iš jų vis dar nepradėjo gaminti visu pajėgumu.

Daugelis Kanados COVID-19 apribojimų, tokių kaip kaukės taisyklės ir vakcinos pasai patekti į restoranus ir teatrus, jau nebetaikomi, nes omikrono banga mažėja.

Keletas provincijų premjerų pasisakė prieš Nepaprastosios padėties įstatymo įgyvendinimą, įskaitant Saskačavos konservatorių premjerą Scottą Moe, kuris viešai pareiškė nepritariantis šiai priemonei.

"Saskačevanas nepritaria tam, kad Trudeau vyriausybė remtųsi Nepaprastosios padėties aktu. Jei federalinė vyriausybė vis dėlto imsis šios priemonės, tikiuosi, kad ja bus remiamasi tik provincijose, kurios to prašo, kaip leidžia teisės aktai", - socialiniame tinkle "Twitter" pareiškė S. Moe.

Albertos premjeras Jasonas Kenney taip pat pareiškė nepritariantis: "Mes turime teisinius įgaliojimus, kurių mums reikia. Turime operatyvinių išteklių, kurių mums reikia vykdymui užtikrinti, ir manau, kad šiuo metu federalinei vyriausybei į mus įsikišti, nieko konkretaus nepasiūlius, atvirai kalbant, būtų nenaudinga."

Alberta yra viena iš provincijų, kuriose jau dvi savaites vyksta "Laisvės konvojaus" blokada Koutso mieste prie Jungtinių Valstijų sienos.

Nors protestuotojai laikinai nutraukė blokadą, praėjusią savaitę ji vėl atsinaujino, nepaisant to, kad Alberta panaikino keletą apribojimų, įskaitant vakcinų pasų sistemą.

Manitoboje, kur blokada buvo įrengta pasienyje Emersono miestelyje, premjerė Heather Stefanson išplatino pareiškimą, kuriame teigė, kad ji taip pat nepritaria šio akto taikymui.

"Mano nuomone, plataus masto poveikis ir signalai, susiję su niekada anksčiau nenaudotu Ekstremaliųjų situacijų įstatymu, nėra konstruktyvūs čia, Manitoboje, kur reikia būti atsargiems, kad būtų išvengta perteklinio poveikio ir nenumatytų neigiamų pasekmių", - sakė H. Stefanson.

"Nors situacija Ontarijuje labai skiriasi, šis galutinis federalinis teisės aktas turėtų būti svarstomas tik pamatuotai ir proporcingai, tose vietose, kur jo tikrai reikia", - pridūrė ji.

https://www.youtube.com/watch?v=SDaIs9_tJck

Prancūzakalbės Kvebeko provincijos premjeras Francois Legault taip pat pasisakė prieš Nepaprastųjų situacijų įstatymą: "Manau, kad su ministru pirmininku labai aiškiai pasakėme, jog federalinis Nepaprastųjų situacijų įstatymas neturėtų, neturi būti taikomas Kvebeke".

"Kol kas Kvebeke neturime jokių problemų. Kvebeko saugumo tarnyba (Sureté du Québec) viską kontroliuoja", - sakė jis, tačiau teigė, kad situacija Otavoje, Ontarijuje, skiriasi nuo Kvebeke vykstančių protestų.

"Galiu suprasti, kad Otavoje jau gana. Galima protestuoti, bet negalima daryti to, ką jie daro jau dvi savaites", - sakė M. Legault.

Ontarijo premjeras Dougas Fordas pirmadienio rytą pareiškė, kad palaiko J. Trudeau naudojimąsi Nepaprastosios padėties įstatymu, praėjus vos kelioms dienoms po to, kai D. Fordas visoje provincijoje paskelbė nepaprastąją padėtį, kad būtų nutrauktos kelios pasienio blokados Ontarijuje, įskaitant Ambasadoriaus tilto Vindzore, kuriuo vyksta didelė tarpvalstybinė prekyba, blokadą.

"Palaikau federalinę vyriausybę ir bet kokį jos pasiūlymą, kuriuo siekiama sugrąžinti tvarką į mūsų provinciją, užtikrinti, kad stabilizuotume savo verslą ir prekybą visame pasaulyje", - sakė Fordas.

Pažymima, kad protestams JAV pritarė "Fox News" ir konservatoriai, tokie kaip Donaldas Trumpas.

Demonstracijos įkvėpė panašius konvojus Prancūzijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Nyderlanduose. JAV valdžios institucijos teigė, kad sunkvežimių konvojavimas gali būti rengiamas ir Jungtinėse Valstijose.

Nuorodos: