Džonsonas paskelbė apie "didžiausią karinių pajėgų sukūrimą Europoje"

Autorius: Laima Rimkutė Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022020... 2022-02-08 16:52:00, skaitė 289, komentavo 2

Džonsonas paskelbė apie

Taip pat jis išreiškė viltį, kad principinga ir ryžtinga diplomatija užkirs kelią krizei

VILNIUS, vasario 8 — Sputnik. Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Džonsonas pavadino situaciją aplink Ukrainą "didžiausiu karinių pajėgų padidėjimu Europoje nuo Šaltojo karo laikų" ir kartu išreiškė viltį, kad "principinga ir ryžtinga diplomatija gali užkirsti kelią krizei", o deeskalaciją įvaardijo kaip sėkmingo dialogo sąlygą.

"Mes stebime didžiausią karinių pajėgų padidėjimą Europoje nuo Šaltojo karo laikų", — rašė jis dienraščiui "The Times", pažymėdamas, kad dabartinė krizė užgožia tai, kas 2014 metais įvyko aplink Ukrainą.

Pastaruoju metu Vakarai ir Kijevas skelbia apie tariamų Rusijos "agresyvių veiksmų" suaktyvėjimą prie Ukrainos sienų. Maskva neigia tokius kaltinimus, sakydama, kad niekam nekelia grėsmės ir nesiruošia nieko pulti, be to, pasak Kremliaus, NATO naudoja nepagrįstus kaltinimus Rusijos atžvilgiu, kad sutelktų kuo daugiau karinių pajėgų prie Rusijos sienų.

Rusijos užsienio reikalų ministerija anksčiau pažymėjo, kad Vakarų pareiškimai apie "Rusijos agresiją" ir galimybę padėti Kijevui apsiginti nuo jos — ir juokingi, ir pavojingi.

2014 metų balandį Ukrainos valdžia pradėjo karinę operaciją prieš nepripažintas DLR ir LLR, kurios paskelbė nepriklausomybę po perversmo Kijeve 2014 metų vasarį. Naujausiais JT duomenimis, konflikto aukomis tapo apie 13 tūkst. Situacijos Donbase sprendimo klausimas, be kita ko, aptariamas kontaktinės grupės susitikimuose. Tačiau net ir pasibaigus paliaubų susitarimams, susirėmimai tęsiasi, DLR ir LLR paskelbė apie Ukrainos sunkiosios artilerijos apšaudymą gyvenamuosiuose rajonuose.

Maskva ne kartą pareiškė, kad Kijevas nesilaiko Minsko susitarimų ir vilkina konfliktos sprendimo derybas. Rusijos užsienio reikalų ministerija pažymėjo, kad Kijevas į Donbasą išsiuntė pusę viso Ukrainos ginkluotųjų pajėgų personalo. Maskva išreiškė susirūpinimą dėl karinės technikos pervežimo iš NATO šalių prie Rusijos sienų ir Vakarų karo instruktorių skaičiaus padidėjimo Donbase. Vakarų šalys ir toliau teikia karinę paramą Ukrainai, be kita ko, tiekdamos ginklus, kurie naudojami Donbase.