NATO grėsmės iš Rusijos Baltijos šalių saugumui neįžvelgė

Autorius: Agnė Petrauskienė Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022020... 2022-02-08 03:19:00, skaitė 239, komentavo 0

NATO grėsmės iš Rusijos Baltijos šalių saugumui neįžvelgė

Maskva ne kartą pabrėžė, kad nesiruošia nieko pulti

VILNIUS, vasario 7 — Sputnik. Šiuo metu Rusijos grėsmės Baltijos šalių saugumui ženklų nematyti, sakė NATO karinio komiteto vadovas admirolas Robas Baueris, praneša TASS.

"Grėsmės Baltijos šalims ir konkrečiai Lietuvai ženklai turi būti vertinamos atsižvelgiant į Rusijos dalinių [atvykusių į bendras pratybas] Baltarusijoje elgesį. Šiuo metu nematome ketinimų pulti NATO teritoriją nei tiesiogiai nei per Baltarusiją", – sakė jis.

Gruodžio viduryje Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė susitarimų dėl saugumo garantijų projektus, dėl kurių Maskva tikisi derėtis su JAV ir NATO. Visų pirma, susitarimai reiškia atsisakymą plėsti Šiaurės Atlanto aljansą į rytus, taip pat rimtų puolamųjų ginklų, ypač branduolinių, dislokavimo apribojimus. Iki šiol buvo surengti keli konsultacijų etapai, tačiau apie konkrečius susitarimus dar nepranešama.

Vašingtonas pateikė Rusijai raštišką atsakymą į jos pasiūlymus dėl saugumo garantijų. Rusija neigia jai Vakaruose priskiriamus agresyvius planus Baltijos šalių atžvilgiu ir pabrėžia, kad tokia retorika aljansas naudojasi pretekstu pritraukti kuo daugiau karinės ir technikos prie Rusijos sienų.