"Nėra kuo pakeisti": Vokietija įvertino alternatyvos rusiškoms dujoms paiešką

Autorius: Laima Rimkutė Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022012... 2022-01-30 01:43:00, skaitė 217, komentavo 0

Vokietija teigia, kad Rusijai tenka 34% importuojamos naftos, daugiau nei 50% dujų ir 45% anglies

VILNIUS, sausio 29 — Sputnik. Vokietija negalės greitai pakeisti rusiškų dujų, anglies ir naftos savo rinkoje, jei tiekimas būtų sustabdytas, teigia Vokietijos leidinys Welt, remdamasis Federalinio geomokslų ir gamtos išteklių instituto ((BGR) duomenimis.

"Per trumpą laiką neįmanoma rasti pakaitalo energetinėms žaliavoms tokia apimtimi. Greitai ir visiškai pakeisti Rusijos užimamą anglies, dujų ir naftos rinkos dalį yra nepaprastai sunku ir net neįmanoma", — sako BGR ekspertas Martinas Pain.

Organizacijos duomenimis, Rusijai tenka 34 procentai importuojamos naftos, daugiau nei 50 procentų dujų ir 45 procentus anglies. Pasak eksperto Hubertuso Bardto iš Vokietijos ekonomikos instituto Kiolne, kol kas galimybės rasti alternatyvą rusiškam mėlynajam kurui ir pakeisti jį kitais energijos šaltiniais Vokietijoje yra ribotos. Ir beveik neįmanoma greitai rasti alternatyvos pramonėje ir šildymui rusiškoms dujoms.

Anksčiau "Washington Post", remdamasis aukšto rango JAV pareigūnu, pranešė, kad Vašingtonas vedė derybas su pagrindiniais dujų tiekėjais įvairiuose regionuose, tame tarpe Šiaurės Afriką, Vidurinius Rytus, Aziją ir pačias JAV, dėl galimybės "laikinai padidinti" tiekiamų Europai.dujų kiekį.

Be to, aukšto rango JAV administracijos pareigūnas pranešė, kad Vašingtonas bando rasti alternatyvių dujų šaltinių ES šalims, jei rusiškų dujų tranzitas per Ukrainą nutrūks. Rusija ne kartą pabrėžė, kad visada visiškai vykdo sutartinius įsipareigojimus dėl kuro tiekimo Europai ir niekada nedavė pagrindo abejoti jo patikimumu.