Kodėl JAV negali nusileisti Rusijai

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/kodel... 2022-01-21 22:20:00, skaitė 606, komentavo 2

Kodėl JAV negali nusileisti Rusijai

Čikagos universiteto profesorius Džonas Miršaimeris (John Mearsheimer) išvardijo keturias priežastis, dėl kurių Džo Baidenas (Joe Biden), net jei norėtų, negali nusileisti Rusijai.

1. JAV politinio elito rusofobija ir gyvenimas juodos ir baltos spalvų pasaulyje, kuriame JAV – gėris, Rusija – blogis.

2. Vakarų neribotos plėtros dogma. Gėris negali nesiplėsti, ir kiekvienas turi teisę jungtis prie gėrio.

3. Vidinės politinės priežastys. Jeigu Baidenas nusileis, jį pasmerks ir respublikonai, ir demokratai.

4. Kinija. Jeigu JAV nusileis, Kinija laikys tai silpnumo ženklu ir precedentu sprendžiant, pavyzdžiui, Taivano problemą.

Todėl situacija yra bloga, ir nėra pagrindo manyti, kad ji pagerės. Panašu, kad Rusijai nelieka kitos išeities, o tik reaguoti griežtai. Koks bus JAV atsakas? Irgi griežtas. Į jį Rusija vėl atsakys griežtai. Po to eis JAV griežtas atsakas. Sunku pasakyti, iki ko tai gali nuvesti.

Miršaimeris cituoja Džordžo Kenano (George F. Kennan) 1997 metais (kai į NATO buvo priimtos Lenkija, Čekija ir Vengrija) pasakytus žodžius, jog NATO plėtra į Rytus taps didžiausia JAV geopolitine klaida po „šaltojo karo“ pabaigos.

Pasak Miršaimerio, daugiausia, ko galima tikėtis iš JAV – pažado (bet nerašytinio), kad Ukraina labai ilgai, o gal ir niekada, nebus priimta į NATO. Bet vargu ar Rusija tuo pasitenkins.

Dažniausiai Lietuvoje nepageidaujama ar, neretai, tiesiog draudžiama publicistika ir dokumentika – kiekvieną dieną rodoma „PressJazz TV“ kanale.