Reformacijos diena – palūkanų era pasibaigė

Autorius: Eugenijus Paliokas Šaltinis: http://sauksmas.lt/reformacijo... 2015-10-31 08:41:29, skaitė 2402, komentavo 0

Reformacijos diena – palūkanų era pasibaigė

Šiandien – spalio 31-oji. Jeigu paklaustume jaunimo, kuo ši diena ypatinga, dažnas tikriausiai atsakytų – Helovinas. Helovinas pas mus atėjo iš Niujorko, maždaug prieš 30 metų, o į ten atėjo lyg ir iš Airijos. Tačiau Vokietijoje spalio 31-oji žinoma kaip protestantizmo diena. Mat 2017-aisiais sukaks 500 metų, kai Martynas Liuteris ant bažnyčios durų prikalė savo tezes.

Kodėl apie tai kalbu? Ogi todėl, kad ruošiausi kalbėti apie palūkanas. Tuo metu, kai Martynas Liuteris kalė tezes prie kirchės (bažnyčios) durų, Jonui Kalvinui tebuvo 8 metai, o jis buvo tas reformatas, kuris bažnyčios avelėms įteisino skolinimą už palūkanas. Vatikanas iki tolei ( o tiesą sakant, ir ligi šiol) draudimo skolinti už palūkanas neatšaukė. Po Martyno Liutero akcijos praėjus 62 metams, Vilniuje buvo įkurtas universitetas. Jeigu paskaitysime jo istoriją, susžinosime, kad kovai su reformacija, arba su palūkanų laisve, ir tą padarė pakviesti jėzuitai. 2014 metais jau antrus metus popiežiaus pareigas eina pirmasis popiežius jėzuitas, kuris antrą kartą istorijoje į sostą atsisėdo, atsistatydinus jo pirmtakui. Pirmą kartą popiežius atsistatydino po Žalgirio mūšio. Matyt, anuomet Vakarų visuomenėje kažkas įvyko, kažkas ją labai sukrėtė. Šiandien jezuitas ne tik popiežius. Europos centrinio banko vadovą taip pat auklėjo jėzuitai, jėzuitai auklėjo ir Europos Sąjungos prezidentą (kalbama apie buvusį ES prezidentą, nes pokalbis vyko prieš metus, t.y. 2014m. – red.). Pirmą kartą po1000 metų, kai popiežiumi inauguravome Pranciškų, evangelija buvo skaitoma graikiškai ir pirmąkart inauguracijoje dalyvavo graikų patriarchas, kurio garbei evangelija ir buvo skaitoma graikiškai. Vadinasi, vyksta kažkas svarbaus, ką galbūt ne visi suvokiame ir pastebime.

Žalgirio mūšio metais buvo sustabdyta kryžiaus žygių ekspancija į mūsų kraštus. Kai bažnyčia skilo į Rytų ir Vakarų, apie 1054-uosius metus „mūsiškoje“, Vatikano bažnyčioje į pagrindus įdėjo Senąjį Testamentą. O Rytų bažnyčioje, kuri dar vadinama stačiatikių, arba pravoslavų, Senasis Testamentas vadinamas ne „Senuoju“, bet „Vietchij“. „Vietchij čelovek“, anot cerkvės, reiškia žmogų, gyvenantė nuodėmėje.

Senajame Testamente yra pakartoto įstatymo knyga, kuri sako: „Mozė kreipėsi į Izraelį tokiais žodžiais – skolink saviems be palūkanų, o iš svetimų imk palūkanas. Jeigu taip darysi, būsi galva, o ne uodega. Jeigu taip darysi, tu valdysi, o tavęs nevaldys niekas“.

Panašu, kad daugybę amžių taip ir vyko, nes pasakojimo pradžioje minėtas Jonas Kalvinas, leisdamas krikščionims skolinti už palūkanas, sudarė krikščionims apylygias sąlygas palyginti su tais, kurie šiame versle turėjo daug didesnį įdirbį. Priminsiu, kad mūsų kraštuose katalikiška bažnyčia tą daryti ir tuomet draudė, ir dabar tebedraudžia.

Kas gi nutiko per tą tūkstantmetį, kodėl po Žalgirio mūšio praėjus 600 metų (anuomet pirmąkart atsistatydino popiežius), popiežius atsistatydina antrą kartą?

Palūkanos, apie kurias kalba Senasis Testamentas, turėtų svyruoti tarp nulio ir teigiamų dydžių link. Paradoksalu, tačiau dabar jos pasitaiko ir neigiamos. Pinigai, kurie paleidžiami į apyvartą – iš pradžių skolinami už palūkanas. Palūkanoms mokėti, išleidžiami nauji pinigai, kurie vėl skolinami. Nesunku suprasti, kad tokiu būdu bendras pinigų kiekis labai smarkiai auga, matematikai sako – „eksponentiškai“ auga, todėl kartais vis reikia tą augimą sustabdyti suiručių, valiutos griūčių ir panašiais būdais. Panašu, kad dabar to padaryti nesiseka, nes žmonės išrado tokių ginklų, kuriais kariauti nesinori. Pinigų valdytojai ėmė ieškoti išeities, kaip išsisukti iš sunkios padėties ir saviesiems nustatė neigiamas palūkanas.

Viskas būtų pusė bėdos, jeigu  šitą reikalą paaiškinti būtų įmanoma visuomenei. Dar vienas įdomus sutapimas: popiežius atsistatydino prieš du metus, ir prieš du metus Europos Centrinio banko vadovas Mario Dragi Londone kalbėjo – „padėtis, kai dalis Eurozonos šalių skolinasi neigiamomis palūkanomis, o dalis teigiamom – nenormali“. Dar kartą primenu, kad tuo metu atsistatydina popiežius, į kurio imperijos pamatus įdėtas Senasis Testamentas su palūkanų receptu.

Gyvename istorinio virsmo dienomis. Palūkanų era iš esmės baigėsi, nes jų idėja paprasčiausiai išsisėmė. Ir mums, žmonėms, teks sugalvoti kitokį būdą, kaip kartu gyventi ir rokuotis.

Šauksmas

---
LDiena.lt:
 kitas būdas, kaip mums, žmonėms, kartu gyventi ir rokuotis neapiplėšinėjant vieniems kitų ir neparazituojant, jau yra ne tik sugalvotas, bet daugiau nei 25-erius metus aktyviai platinamas tarp žmonių. Tai yra Visuomenės Saugumo Koncepcija. Su jos medžiaga supažindinti ne tik aukščiausi Rusijos vadovai, sėkmingai sustabdę didžiausios pasaulyje valstybės atrodytų jau neišvengiamą ir užprogramuotą žlugimą, ne tik FST (buvusio KGB) kursantai, bet jos metodoliginis pagrindas Bendroji valdymo teorija (DOTU) yra dėstoma ne viename Rusijos universitete.

Kikevienas iš mūsų galime susipažinti su alternatyvia vakarų biblinei-parazitinei koncepcijai pasaulėžiūra ir asmeniškai priimti sprendimą - ar toliau gyventi pagal senovės romėnų priežodį "žmogus žmogui - vilkas", ar pakeisti savo pasaulį taip, kad jame žmogus žmogui būtų ne tik brolis, bet ir ir pats Žmogus taptų Dievo vietininku Žemėje.

Tinklapiai, kuriuose pristatoma Visuomenės saugumo koncepcija:

http://dotu.ru (koncepcijos autorių grupės tinklapis, kuriame talpinama visa tiek originali medžiaga, tiek darbai išversti į kitas kalbas)
http://conceptualpower.com
http://kob.lt