Kinija atsisako vieno vaiko politikos

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/10/kini... 2015-10-30 09:59:07, skaitė 2878, komentavo 1

Kinija atsisako vieno vaiko politikos

Kaip praneša valstybinė informacinė agentūra „Xinhua“, Kinijos vyriausybė atšaukė daugiametę politką, dėl kurios dauguma miestų šeimų galėjo turėti tik vieną vaiką. Pagal naujas taisykles nuo šiol šeimos galės turėti po du vaikus. Šis sprendimas buvo paskelbtas po keturias dienas vykusio Kinijos valdančiosios Komunistų partijos plenumo, vykusio šią savaitę, siekiant parengti ekonominio ir socialinio vystymosi planą sekančiam penkmečiui.

Vyriausybė pirmą kartą pritaikė gimstamumo apribojimus 1979 metais bandydama sustabdyti greitą gyventojų skaičiaus didėjimą. Reikėtų pažymėti, jog kai kuriems regionams ir gyventojų grupėms nebuvo taikomas šis įstatymas. Be to, Pekinas pastebimai sumažino šio įstatymo taikymą pastaraisiais metais. Pavyzdžiui, 2013-aisiais, valdžia paskelbė, jog šeimos, kuriose vyras ar žmona yra vieninteliu vaiku savo tėvams, gali turėti du vaikus. Anksčiau ši nuolaida buvo taikoma tik šeimoms, kuriose abu tėvai buvo vieninteliai vaikai, ir veikė (nuolaida) tik tam tikruose miestuose.

Senstant visuomenei Pekinas susidūrė su vis didėjančiu poreikiu atšaukti vieno vaiko politiką. Vyresni nei šešiasdešimties metų žmonės šiandien sudaro virš 13% šalies gyventojų, o artėjant link 2014-ųjų darbingų gyventojų skaičius mažėjo jau trečius metus paeiliui.

Teisėsaugos organizacijos taip pat kritikavo įstatymą už tai, kad jis sukūrė kinų visuomenėje lyčių disbalansą. Kaip ir kitose azijiečių šalyse, Kinijos šeimose pirmenybė tradiciškai teikiama berniukams. Atitinkamai statistiniams duomenims, Kinijoje kiekvienam šimtui (100) mergaičių tenka šimtas aštuoniolika (118) berniukų; pasaulyje šis santykis 107 prie 103.

Sausio mėnesį kinų valdininkai, atsakingi už sveikatos apsaugą, apibūdino šį disbalansą kaip „kaip rimčiausią ir ilgiausiai trunkantį“ pasaulyje.

theverge.com