Tokios Sausio 13-osios nėra buvę

Autorius: Vidmantas MISEVIČIUS Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-01-14 19:48:00, skaitė 335, komentavo 5

Tokios Sausio 13-osios nėra buvę

Vakar Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, vykęs tradicinis Sausio 13-osios minėjimas virto netradiciniu reginiu. Prie iš anksto aptverto Seimo susirinko daugiau nei įprastai žmonių, kalbas sakę valstybės vadovai buvo nušvilpti, o renginiui pasibaigus gyventojai neskubėjo skirstytis ir bėrė kritikos žodžius valdantiesiems.Skirtingos nuotaikos

Iš skirtingų miestų į sostinę suvažiavusius žmones pasitiko milžiniškas policijos pareigūnų būrys. Kai kurie sakė, jog tokio pareigūnų kiekio vienoje vietoje nematė per visą Nepriklausomos Lietuvos istoriją. Pareigūnai pasitelkti žmonių emocijoms tramdyti. O jų tikrai būta karštų.

Jei prezidentas Gitanas Nausėda dar buvo pasitiktas negausiais plojimais, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen bei premjerė Ingrida Šimonytė kalbėjo aidint garsiam švilpimui. Beje, į tai ministrė sureagavo ironiškai pasakiusi, kad Laisvės kovotojų dėka žmonės šiandien jai gali švilpti.

Neabejotinai susirinkę gyventojai laukė ir kalbos iš patriarcho Vytauto Landsbergio. Tačiau jis, nors minėjime ir dalyvavo, prie mikrofono nepriėjo. Susirinkusieji juokavo, kad V.Landsbergis išsigando, jog bus nušvilptas dar smarkiau. Tačiau vėliau žurnalistams jis išreiškė savo požiūrį į susirinkusiuosius: „Tai kokie čia žmonės. Čia gi „Jedinstvo". Nereikia jų vadinti Lietuvos žmonėmis. Fašistai, „Jedinstvo". Na taip, problema, žinoma. Pamišėlių pakankamai daug."

Tačiau kol vieni politikai „slapstėsi" už pareigūnų nugarų, kiti ramiai vaikštinėjo ir su susirinkusiaisiais bendravo, pavyzdžiui, - Valius Ąžuolas, Mindaugas Puidokas, Dainius Kepenis, Beata Petkevič ir t.t.

Tarp paliktųjų „už tvoros" buvo galima išvysti ir nemažai visuomenei puikiai pažįstamų veidų. Vyriausybės nepalaikymo akcijoje dalyvavo teisininkas Kęstutis Skrebys, asociacijos Lietuvos prekyvietės ir turgavietės vadovas Vytenis Butkevičius, visuomenininkas Valdas Vižinis, dainininkas Romas Dambrauskas, galiūnai Vidas Blekaitis bei Žydrūnas Savickas ir kt. Ar šiuos žmones profesorius vadina „pamišėliais"?

Iliuzinis legitimumas

Filosofė Nida Vasiliauskaitė neslėpė, kad esančių valdžioje bandymas atsiriboti nuo žmonių tvora ir gausiomis pareigūnų pajėgomis atrodo apgailėtinai.

„Dar prieš renginį jie kalbėjo, kad saugosis, nes bijo. Bijo, kad pastaruoju metu marginalizuojama „tamsuomenė" esą bandys surengti perversmą. Tai - apgailėtinas ir nevykęs bandymas pateisinti savo iliuzinį legitimumą, nes perversmas jau seniai įvykęs. Ir jį įvykdė ne kas kitas, o tie, esantys kitoje tvoros pusėje, - griežtų žodžių negailėjo filosofė. - Tikėtina, kad tvoras jie vėliau bandys pateisinti tuo, esą susirinko grėsmingai nusiteikusi minia, nors, kaip matome pasidairę aplinkui, žmonės atėjo taikiai išreikšti savo požiūrį į valdančiųjų vykdomą politiką. Kas šeimomis, kas su vaikais. Su vėliavomis, su plakatais, bet nėra tokių, kuriuos paskui būtų galima pateikti kaip „agresyvią tamsuomenę". Manau, tai - akivaizdus valdančiųjų ir jų ruporų pralaimėjimas."

Pasiteiravus ar, jos vertinimu, dabartinis Seimas galėtų dirbti iki kadencijos pabaigos, N.Vasiliauskaitė išreiškė viltį, kad to nebus.

„Jie akivaizdžiai parodė, kas jie tokie ir ko siekia, tad Lietuvai būtų geriausia, jeigu dabartiniai valdantieji pasitrauktų. Tikiuosi, artimiausiu metu taip ir nutiks", - viltimis dalinosi ji.

Nepaisant to, jog Vyriausybei nepritariančių žmonių buvo susirinkę palyginti nemažai, N.Vasiliauskaitė teigė, kad jų galėjo būti kelis kartus daugiau. Pasak jos, dalis į mitingą vykusių žmonių, vėlgi išsigandusių valdančiųjų nurodymų, tiesiog galėjo būti neįleisti į sostinę.

Jų sąžinė seniai atrofavosi

Daugiau žmonių prie Seimo tikėjosi išvysti ir akcijoje sutikti aktoriai Ramūnas Cicėnas bei Rimantė Valiukaitė. Pasak jų, kai žmonės socialiniame tinkle pradėjo dalintis informacija apie tai, kad keliai į Vilnių blokuojami, jie tuo suabejojo, tačiau atėję įsitikino, kad tai buvo tiesa. Taip pat aktorius nustebino ir pareigūnų kiekis.

„Čia jų ant kiekvieno kampo, o dar kiek automobilių stovi už Seimo. Nors tai tiksliausiai atspindi šiandienę Lietuvos „laisvę", - ironizavo R.Cicėnas.

Kita vertus, pasak jo, juntama, kad ir patys pareigūnai nesijaučia gerai. „Sveikinasi, mojuoja, šypsosi, bet matosi, kad dažnam ne prie širdies tai, kas vyksta. Nepaisant to, jie turi dirbti savo darbą, tad jų net kažkiek gaila", - atviravo aktorius.

R.Cicėno ir R.Valiukaitės paklausėme, gal, matydami tokią visuomenės reakciją, valdantieji pagaliau „praregės"? Abu sutartinai atsakė neigiamai.

„Jeigu jie ir turėjo sąžinę, pastaroji seniai atrofavosi", - tiesiai išrėžė R.Cicėnas. Jam pritarė ir R.Valiukaitė. Pasak jos, „valdantieji senokai gyvena kitame, paraleliniame, pasaulyje."

Šviesa tunelio gale?

Tai, kad dabartiniai valdantieji patys geruoju nepasitrauks, teigė ir antrą mėnesį prie Seimo piketuojantis visuomenininkas iš Mažeikių Irmantas Ostrauskas. Porai dienų palapinę išardęs mažeikiškis planavo vėl ją pastatyti sausio 15-ąją. Vertindamas susirinkusių į nepalaikymo akciją skaičių, jis išreiškė viltį, jog palapinių gali būti ir ne viena.

„Jeigu dar kažkas abejojo, dabar visiems akivaizdu, kad yra dvi Lietuvos - jų, ten už tvoros, ir mūsų, visų esančių čia. Jie supranta, kad mūsų - gerokai daugiau, todėl bijo ir daro viską, kad tauta toliau būtų supriešinta. Bet jiems tai sekasi vis sunkiau ir sunkiau. Gal nevykęs pandemijos valdymas, gal prievartinė skiepų politika, gal milžiniškos sąskaitos už šildymą, bet kažkas Lietuvos žmones pagaliau išjudino.

Dabar belieka iki šiol buvusiems skirtingose „barikadų" pusėse Lietuvos žmonėms prisiminti, kad visi esame broliai ir sesės. Prisiminti, kad turime savo teises, savo pasirinkimus ir realizuoti tai praktikoje. Jeigu tai pavyks, šis Seimas tikrai eis lauk. Ir, tikiuosi, visiems tai bus gera pamoka, kurios užteks vienos ir daugiau tokių klaidų nekartosime", - optimistiškai pokalbį baigė I.Ostrauskas.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis teigia, kad ketvirtadienį vykusiame proteste per Laisvės gynėjų dienos minėjimą viešosios tvarkos pažeidimų nebuvo užfiksuota.